StoryEditorOCM
4 kantunaBORE POŠTAR OPET DOŠAO NA SUD BEZ ODVJETNIKA

"Smatram da moja pisana rič nije prijetnja!"

Piše B.S.
13. rujna 2017. - 00:00
boro_postar2-240914

Nakon što je od policije zatražena terenska provjera njegove adrese jer nije preuzeo tri poziva za Općinski sud u Zadru, bivši vođa Tornada, 55-godišnji Boris Marin, poznatiji kao Bore Poštar, u utorak je zatražio da mu se suđenje zbog kaznenog djela prijetnje novinaru odgodi dok ne angažira odvjetnika. Na sudu se pojavio iz četvrtog puta, no vidno iznenađen "ozbiljnošću" kaznenog postupka koji se vodi protiv njega zaključio je da bi ipak trebao angažirati pravnu pomoć.

- Nisam bio svjestan težine ovog slučaja. Smatram da moja pisana rič nije prijetnja i sve do danas sam smatrao da mi ne treba odvjetnik. Ako može ja bih ipak angažirao odvjetnika jer sam neuk u ovim pravnim stvarima – rekao je nakon čega je sudac Tomislav Šimić odgodio raspravu za 4. listopada. Još jedna odgoda rasprave izazvala je revolt zastupnice optužbe Katarine Glavač Sladić koja je zatražila da se suđenje nastavi neovisno o tome što Marin nije angažirao odvjetnika.

- Imali ste dovoljno vremena. Danima dolazite na sud i pravite se kao da ništa ne znate - rekla je Glavač Sladić nakon čega je sudac zakazao raspravu za 4. listopada, jer je Marin prethodno obavijestio sud da 20. rujna ima zakazanu operaciju pupčane kile.

- Do tada ću se oporaviti, nema problema. Svi kažu da je to rutinska operacija. Inače, apsolutno se ne smatram krivim. To ću i dokazati svjedocima, samo moram vidjeti tko je od njih slobodan - rekao je Boris Marin za kazneno djelo zbog kojeg bi mogao biti osuđen kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Optužnicom Općinskog državnog odvjetništva u Zadru tereti se da je 15. listopada 2015. godine oko 11 sati prijetio na svom Facebook profilu regairajući na članak kojeg je prethodnog dana na portalu "Zadarski.hr" objavio novinar Ivica Nevešćanin pod nazivom "Tko to tamo skandira - Kako je Tornado postao promaja".

Novinar je komentirao uvredljive riječi koje su navijači na košarkaškoj utakmici dovikivali drugom novinaru, inače sportskom novinaru u istom Dopisništvu koji je prenio nacionalističko skandiranje navijača Tornada na utakmici Zadar-Crvena zvezda. U cilju da ga ustraši, a svjestan svog utjecaja na članove Udruge navijača Tornado, čiji je dugogodišnji istaknuti pripadnik.

 Marin je, prema optužnici zadarskog ODO-a, objavio sadržaj: "Dogovor je pa, novinar Nevešćanin iz Zadra leti ća" uz svoju fotografiju u društvu pet mladih navijača, te "Ovaj put ti zadarski Tornado oprostiti neće, niti će ti zaboraviti, kunem ti se životom, ti si jedini novinar u povijesti zadarske košarke, jedini i prvi, a kunem ti se životom i zadnji, koji je na ovaj bestidni način, neistiniti način, grubo nasrnuo na djecu ovog grada iz kojeg ti nisi", "Razbojniče u to budi siguran, ovaj put si zagriza svojom glupošću i bezobraznošću malo veći zalogaj, ovaj put ti to zadarski Tornado neće oprostiti", "Uživaj pičko u onom što si izasra i živi sa spoznajom da se govno jedno u životu sve vraća i plaća".

Time je, prema optužnici, aludirao da Nevešćanin nije rođen u Zadru, te da neće više tu moći živjeti i obavljati posao kao voditelj dopisništva u listu Slobodna Dalmacija i izvršni urednik portala Zadarski.hr, što je kod oštećenika izazvalo strah od mogućeg fizičkog napada i u vezi mogućnosti daljnjeg obavljanja njegovog novinarskog posla, posebno iz razloga što je u veljači 2015. na javnom mjestu nepoznati član udruge Tornado sačinio grafit sadržaja: "I. Nevešćanin čuvaj se mraka, 1965", dakle drugom ozbiljni prijetio kakvim zlom da bi ga ustrašio ili uznemirio.

U iskazu na policiji Marin je rekao da je novinar nazivao Tornado povjetarcem što ga je izbacilo iz takta, te da je inače s Nevešćaninom bio dobar prijatelj, davao mu ekskluzivne intervjue i ne želi mu u životu smetati. Naglasio je da s grafitom nema nikakve veze.

Nevešćanin je na pitanje suca rekao da će od Marina tražiti i naknadu na ime neimovinske štete koju mu je pričinio u iznosu od 80 tisuća kuna, te da nema ništa protiv da se rasprava odgodi dok Marin ne angažira odvjetnika.

19. travanj 2024 05:31