StoryEditorOCM
4 kantunaFOTO: VATROGASCI U SV. STOŠIJI

Potopljena kripta u katedrali i Arhiv Zadarske nadbiskupije!

12. rujna 2017. - 19:40
katedrala_poplava5-120917

Ciklona Gracija koja je u ponedjeljak potopila Zadar nije bila milostiva ni prema zadarskoj prvostolnici, katedrali svete Stošije. Tri dana prije velikog religijskog događaja za ovu županiju, dolaska relikvije sv. Leopolda Mandića u katedralu, potopljena je kripta ispod glavnog oltara. U crkvenoj arhitekturi, kripta je naziv za prostoriju ispod crkve koja se koristi kao kapelica ili mjesto za čuvanje relikvija. U katedrali svete Stošije u kripti su napravljene jaslice, a nedavno su postavljeni i novi kipovi anđela.

Tijekom zadarskog kobnog ponedjeljka, voda je od jutra počela prodirati iz poda kripte, natopila jaslice, anđele podigla na višu razinu i polomila im krila. Vatrogasci su zbog prevelikog opsega posla u čitavom gradu, saznajemo, stigli u crkvu tek predvečer, a voda se do tada počela penjati i prema stepenicama do glavnog oltara. Na sreću, vatrogasci su postavili pumpe za vodu koje smo i mi u utorak ujutro tamo zatekli, što znači da voda i dalje izvire iz poda kripte no u puno manjem obimu. Uočili smo i nekoliko lokvi na podu same crkve, što znači da i krovište propušta, kao i vrata od sakristije.

Kako smo doznali od vatrogasaca, potopljen je i Arhiv Zadarske nadbiskupije gdje su također intervenirali, a šteta se još uvijek zbraja. Iz Nadbiskupije nisu željeli komentirati štetu ni arhiva ni katedrale, rekli su nam samo da im je trenutno fokus na pripremi crkve za dolazak relikvije sv. Leopolda koja će tamo biti od 14. do 15. rujna. Do tada bi kiša trebala potpuno stati, a šteta bi trebala biti sanirana.

 

27. travanj 2024 01:35