StoryEditorOCM
4 kantunaZADARSKA KOŠARKAŠKA LEGENDA NA OPTUŽENIČKOJ KLUPI

Giuseppe Giergia: Apsolutno nisam kriv, nisam zamračio 6 milijuna kuna!

19. rujna 2017. - 19:30
giergia3-111013

Legendarni zadarski košarkaš i viši trener u mirovini, 79-godišnji Giuseppe Pino Giergia u utorak je na Općinskom sudu u Zadru ponosno uzdignute glave izjavio kako se "apsolutno ne osjeća krivim" za svih 60 točaka optužnice kojima se tereti da je kao bivši direktor za Košarkaški klub u Zadru "ušparao" porez u iznosu od 5.945.249,68 kuna.

Kao tadašnji direktor Sportske udruge Košarkaški klub Zadar optužen je da je od 1. siječnja 2005. do 19. lipnja 2009. godine trenere i igrače isplaćivao preko off-shore tvrtki u inozemstvu ne prikazujući im plaću kao dohodak na koji se plaća porez, već kao honorar za razne "sportske usluge" poput usluga konzaltinga i skautinga, troškova organizacije za dolazak igrača, pregovaranja, te provizije pri realizaciji transfera igrača, za koje nije imao dokumentaciju.

Nakon uplaćivanja na inozemne račune novac se fizički donosio nazad u klub kako bi se sakrile financijske transkacije. Na taj je način legendarni Pino, prema optužnici, plaćao dva trenera i 21 igrača među kojima Aleksandra Petrovića, Zmagu Sagadina, Juliusa Jamesa Johnsona, Todora Gečevskog, Carla Englisha, Andrae Malonea Patterosona, te ostale.

- Ne znam zbog čega ste baš mene selektirali iz cijelog kluba - odvratio je ljutito tužiteljici Branki Rukavini nakon što je pročitala optužnicu koja ga tereti za produljeno kazneno djelo protiv sigurnosti platnog prometa i poslovanja, odnosno zlouporabu ovlasti u gospodarskom poslovanju. Optužen je da je nepripadno koristio pravo na odbitak pretporeza, te na toj osnovi prilikom podnošenja godišnjih poreznih prijava-završnih računa, odobrio uračunavanje umanjenih iznosa poreza na te obveze.

- Nisam vas ja odabrala - odgovorila mu je Rukavina nakon čega se u minijaturnoj sudnici za koju je sudac Ivan Marković primjetio da nije primjerena težini ovog kaznenog djela povela i rasprava o tome treba li se Josip Tolić, jedan od dvoje sudaca porotnika u postupku protiv Giergie, izuzeti iz postupka jer ga, kako je rekao, osobno poznaje iz vremena kada je on bio sudac u Jazinama a Pino trener.

- Po tome bi se onda trebao izuzeti cijeli zadarski sud jer svi poznaju Pina Giergiu - primjetila je tužiteljica na što je on "skromno" dobacio da bi se onda mogli i "isključiti i svi suci svijeta koji su mu ikad sudili". Kada se i sudac Ivan Marković također duhovito zapitao treba li se i možda i on izuzeti iz postupka jer je kao dijete u Jazinama gorljivo navijao i uživao u izvedbama Pina Giergie i Krešimira Ćosića, odvjetnik Šime Pavlović je zaključio da sve to nisu elementi po kojima bi se netko trebao izuzeti iz postupka nakon čega je rasprava zamrla. Pavlović je zaključio da Giergia zapravo na određeni način predstavlja "žrtvenog jarca" jer je novac od poreza za koji je Giergia optužen u pretvorbi kasnije pretvoren u dionice Košarkaškog kluba čiji je većinski vlasnik Grad Zadar.

- Pino Giergia je pribijen na stup srama i tu pred nama se mora braniti za ono što je u hrvatskom profesionalnom sportu zbog nedefinaranosti i nedorečenosti Zakona o sportu uobičajeno. A da je izvučen iz špila karata dovoljno ilustrira slučaj kada je jedan od predstavnika kluba Kristijan Magaš u ime Kluba platio Antoniju Duci predstavniku Duca d.o.o. 300 tisuća kuna za dio kupoprodajne cijene stana Todora Gečevskog. I tko je za to ili slične radnje kazneno odgovarao? - zapitao se Pavlović koji je potom ušao i u kraći verbalni obračun s tužiteljicom Rukavinom nakon što joj je, među ostalim, pripomenuo da Porezni "nalazi" ne mogu biti dokazi na sudu.

- Nemojte me vi tu učiti pravu iz te vaše knjige - rekla mu je između ostalog Rukavina koja se ni u jednom trenutku nije zanijela "legendom" Pina Giergie, pa je oštro ustvrdila kako će u postupku nedvojbeno dokazati njegovu krivnju.
– Istraga je krenula nakon što je Ured za spriječavanje pranja novca uočio velik broj inozemnih doznaka po nalogu Košarkaškog kluba Zadar u korist off-shore, tvrtke Wallmen group LC, te aktivnostima vlasnika računa u austrijskoj banci Ratka Kneževića. On je u gotovini podizao novac koji je na taj račun uplatio KK Zadar - pojasnila je navodeći kako je Giergia nepripadno za Udrugu Košarkaški klub Zadar zadržao i dalje raspolagao sredstvima neistinito prikazujući njihovo stanje i kretanje.

17. travanj 2024 01:05