PRAVOBRANITELJICA ZA RAVNOPRAVNOST SPOLOVA U ZADRU Višnja Ljubičić: "Ravnopravnija raspodjela obaveza vezanih uz obitelj i posao naša je zajednička odgovornost!“

PRAVOBRANITELJICA ZA RAVNOPRAVNOST SPOLOVA U ZADRU

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić u suradnji sa Zadarskom županijom održala je konferenciju „Život u dvije smjene: pomirenje poslovnog i privatnog“ u sklopu EU projekta „Prema stvarnoj ravnopravnosti muškaraca i žena: usklađivanje profesionalnog i obiteljskog života“.

Na jednodnevnim konferencijama koje se, osim u Zadru održavaju i u Zagrebu, Rijeci i Osijeku, raspravljalo o problemima s kojima se žene susreću na tržištu rada, njihovoj opterećenosti u privatnoj sferi zbog koje vrlo često trpi karijerni put žene te potencijalnim preduvjetima za pomirenje profesionalnog i obiteljskog života.

„Napredak društva u cjelini se zaista oslanja na bogatstvo različitosti, a to uključuje i sudjelovanje žena, njihovog potencijala, njihovog znanja i vještina na svim razinama. Ustaljeni način percepcije rodnih uloga u privatnom i poslovnom svijetu nije održiv, stoga ravnopravnija raspodjela obaveza vezanih uz obitelj i posao postaje naša zajednička i primarna odgovornost“, istaknula je Ljubičić, te dodala kako je najizrazitija neravnopravnost spolova prisutna upravo u podjeli poslova među partnerima i to u području poslova vezanih za brigu i skrb o djeci i njihovom odgoju.

Na okruglom stolu Redistribucije obaveza u poslovnom i privatnom životu i preduvjeti za njihovo pomirenje uz pravobraniteljicu Ljubičić, govorile su i Valerija Barada sa Sveučilišta u Zadru s Odjela za sociologiju i Višnja Perin, rukovoditeljica Odjela za profesionalno obrazovanje i usmjeravanje iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

„Sve se više treba govoriti o tri smjene, poslovno vrijeme prelilo se u privatno, a privatno u poslovno, gotovo više i nema granice, treća smjena podrazumijeva upravljanje i menadžeriranje obiteljskim životom. Unatoč promjeni ekonomskih odnosa, u našem su društvu i dalje prisutni tradicionalni kulturni obrasci koji se tiču rodne podjele rada. Istraživanja o životu ruralnih žena pokazuju da žene obavljaju sve kućanske poslove i vrlo često se bave poljoprivredom koja kasnije podrazumijeva prodaju na tržnicama, no unatoč tome ne smatraju da je to njihov ekonomski doprinos nego da je to nešto što ulazi u obitelj“, naglasila je doc. dr.sc. Valerija Barada.

Stanje na tržištu rada u Zadarskoj županiji prokomentirala je dr.sc. Višnja Perin iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, „Stopa nezaposlenosti u Zadarskoj županiji već je godinama niža od hrvatskog prosjeka, ali nezaposlenost žena je viša od nezaposlenosti muškaraca i taj omjer raste iz godine u godinu. Žene imaju više obrazovne strukture nego muškarci, pa ipak u proteklih nekoliko godina raste broj visokoobrazovanih žena među nezaposlenim ženama.“

„Seminar Je li samozapošljavanje i poduzetništvo jedna od prilika za usklađivanje poslovnog i privatnog (prednosti/izazovi)? bio je rezerviran za iskustva iz prakse pri čemu su svoja iskustva izložili - Ante Vukašina, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Zadarske županije, Elvira Sterle, potpredsjednica Gospodarskog vijeća HGK Županijske komore Zadar, Slavica Miličić, predsjednica Udruge Prospero i sama vlasnica OPG-a Sandra Babac. U praktičnom dijelu konferencije održana je radionica Rodno osjetljive ekonomske politike i rodno budžetiranje Anamarije Tkalčec iz CESI i Ana Marije Sikirić s Ekonomskog fakulteta u Rijeci.

Nositeljica ovog multidisciplinarnog projekta je Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, a partneri su HNK Split, udruga Riječi/Prave/Predstave i MAMFORCE (Spona code). Projekt je započeo 1. siječnja 2016. godine i završava s početkom 2018. godine. U tom se periodu na inovativan način radilo s učeničkom populacijom i koristilo kazališnu umjetnost kao alat kojim se promovira važnost rodne ravnopravnosti i jednake mogućnosti za djevojke i dječake. Projekt je financiran REC (Rights, Equality and Citizenship) programom Europske komisije koji se bavi ekonomskim osnaživanjem žena, a vrijednost projekta je 440.000 EUR.  

Naslovnica 4 kantuna

Najčitanije

KAOS NA OTOKU KOD ZADRA UMALO PRERASTAO U OPĆU TUČNJAVU Turisti od sinoć 'zarobljeni' na otoku: mjesta na brodu nije bilo iako su kupili karte! Odavno rezervirali mjesta u trajektu, a kad je uplovio, ispalo je da je pun!

Turisti od sinoć 'zarobljeni' na otoku: mjesta na brodu nije bilo iako su kupili karte! Odavno rezervirali mjesta u trajektu, a kad je uplovio, ispalo je da je pun!
Dvadesetak turista od sinoć je "zarobljeno" na otoku Istu u zadarskom arhipelagu jer se, pogreškom Jad...
Turisti od sinoć 'zarobljeni' na otoku: mjesta na brodu nije bilo iako su kupili karte! Odavno rezervirali mjesta u trajektu, a kad je uplovio, ispalo je da je pun!

FOTO: TEŠKO BOLESNOJ DJEVOJČICI IZ POLAČE TREBA POMOĆ Laura Čulina ima 14 godina, iz škole donosi petice i ima samo jednu želju: izaći iz stana i hodati, hodati, hodati... Pomozimo joj da je ostvari!

Laura Čulina ima 14 godina, iz škole donosi petice i ima samo jednu želju: izaći iz stana i hodati, hodati, hodati... Pomozimo joj da je ostvari!
Nitko tko to nije doživio, ne može shvatiti kroz što smo prošli, bila je kao biljka. Ona bi spavala, a ja sam jo...
Laura Čulina ima 14 godina, iz škole donosi petice i ima samo jednu želju: izaći iz stana i hodati, hodati, hodati... Pomozimo joj da je ostvari!

FOTOGRAFIJE NAPADA "ZAŠTITARA" NA NIZOZEMSKE TURISTE KOD TRGA PET BUNARA Jedan ih udarao teleskopskom palicom, a drugi šakom u glavu! Robert: Nešto su nam dobacili, ali nisu znali da ja znam hrvatski! Policija privela dvojicu Zadrana od 38 i 32 godine!

Jedan ih udarao teleskopskom palicom, a drugi šakom u glavu! Robert: Nešto su nam dobacili, ali nisu znali da ja znam hrvatski! Policija privela dvojicu Zadrana od 38 i 32 godine!
Zadarska policija u četvrtak je privela dvojicu Zadrana u dobi od 38 i 32 godine koje se sumnjiči da su u r...
Jedan ih udarao teleskopskom palicom, a drugi šakom u glavu! Robert: Nešto su nam dobacili, ali nisu znali da ja znam hrvatski! Policija privela dvojicu Zadrana od 38 i 32 godine!