StoryEditorOCM
4 kantunaOČAJNIČKA OBRANA BIVŠEG VOĐE TORNADA NA ZADARSKOM SUDU

Bore Poštar: "Tražim psihijatrijsko vještačenje dr. Škifića kod kojeg se već dugo liječim!"

4. listopada 2017. - 22:20
2_boro_postar2-240914

Bivši vođa Tornada, 55-godišnji Boris Marin, poznatiji kao Bore Poštar, u srijedu je na Općinskom sudu u Zadru preko svog odvjetnika Roberta Izidora Majića zatražio da se nad njim provede psihijatrijsko vještačenje kako bi se utvrdilo je li u trenutku kada je prijetio novinaru Slobodne Dalmacije Ivici Nevešćaninu bio ubrojiv.

Za stručno mišljenje o Marinovom psihičkom stanju, a s obzirom na dosadašnje liječenje zbog sličnih problema, predložen je psihijatar Boris Škifić, kao njegov dugogodišnji liječnik, koji ga poznaje cijeli život, no sudac Tomislav Šimić je taj prijedlog odbio smatrajući da je usmjeren na odugovlačenje kaznenog postupka.

- Iz dosadašnjeg tijeka postupka ne proizilazi da je okrivljenik pismo objavljeno na svojoj Facebook stranici 15. listopada 2015. napisao u stanju neubrojivosti, a niti je ubrojivost okrivljenika kao niti njegova raspravna sposobnost do današnjeg ročišta dovedena u pitanje pa se ovi dokazi ukazuju kao odugovlačeći – obrazložio je sudac Šimić koji u srijedu najavio donošenje presude u ovom postupku za 11. listopada nakon što je prethodno kao suvišne odbio i prijedloge obrane za saslušanjem svjedoka Tihomira Dunića, Luke Buljata i Marina Stošića.

- Evo, žao mi je zbog svega, mogu to sada reći ovdje. Žao mi je što netko osjeća takav strah od mene. Nisam mislio nikome nauditi - ponovio je Marin nakon što je sudac Šimić upitao ima li ikakve šanse da se on i novinar pomire. Naglasivši kako je Marinova isprika lažna, te usmjerena isključivo na izbjegavanje kaznene odgovornosti, što je naglasila i zastupnica optužbe Maša Jurjević, navodeći kako se radi o kaznenom djelu koje se goni po službenoj dužnosti, Nevešćanin je odbio Marinovu ispriku.

Rekao je kako ne smatra da je uvrijedio članove Tornada nazivajući ih "promajom" jer je Tornado snažan i razoran vjetar.

- Samo sam iznosio činjenice. Sve nasilnike inače ignoriram, pa tako i njega. Zaključujem da on može utjecati na ostale članove Tornada djelujući kao njihov lider jer se on sam javno hvali kako je napravio ovo i ono za njihovu korist, kako je utjecao na politiku, na navijače, na upravu kluba, da je njemu napravljen mural za sve te njegove uspjehe. Shvatio sam kao prijetnju rečenicu iz okrivljenikovog pisma da se u životu sve vraća i sve plaća i to na način da je on osobno ili navijači spremni odraditi to plaćanje, i to dugoročno, a to sam shvatio na način da će me iseliti iz Zadra i da će me se likvidirati, odnosno ubiti - posvjedočio je Nevešćanin.

Zadarsko tužiteljstvo Borisa Marina tereti da je 15. listopada 2015. oko 11 sati prijetio na svom Facebooku reagirajući na Nevešćaninov članak "Tko to tamo skandira - Kako je Tornado postao promaja". U cilju da ga ustraši, a svjestan svog utjecaja na članove Udruge navijača Tornado, čiji je dugogodišnji istaknuti pripadnik, Marin je javno objavio prijeteći sadržaj: "Dogovor je pa, novinar Nevešćanin iz Zadra leti ća" uz svoju fotografiju u društvu pet mladih navijača, te "Ovaj put ti zadarski Tornado oprostiti neće, niti će ti zaboraviti, kunem ti se životom, ti si jedini novinar u povijesti zadarske košarke, jedini i prvi, a kunem ti se životom i zadnji, koji je na ovaj bestidni način, neistiniti način, grubo nasrnuo na djecu ovog grada iz kojeg ti nisi", "Razbojniče u to budi siguran, ovaj put si zagriza svojom glupošću i bezobraznošću malo veći zalogaj, ovaj put ti to zadarski Tornado neće oprostiti", "Uživaj pičko u onom što si izasra i živi sa spoznajom da se govno jedno u životu sve vraća i plaća".

Time je, prema optužnici, aludirao da Nevešćanin nije rođen u Zadru, te da neće više tu moći živjeti i obavljati posao kao voditelj dopisništva u listu Slobodna Dalmacija i izvršni urednik portala Zadarski.hr. Prethodno je nepoznati član udruge Tornado sačinio grafit sadržaja: "I. Nevešćanin čuvaj se mraka, 1965", dakle drugom ozbiljno prijetio kakvim zlom da bi ga ustrašio ili uznemirio.

Boris Marin: "Nazvao je Tornado povjetarcem što me izbacilo iz takta!"
- Vrijeđao je ime Tornada i rekao da je to "povjetarac" što me malo izbacilo iz takta. Ako sam u njemu izazvao strah, žao mi je. Nisam mislio da će ga netko fizički napasti, nisam imao nikakve insinuacije i nisam mu prolazio blizu. To su djeca, njih 70 posto navijača je maloljetno, a popljuva ih je čovik koji je prije 12 godina doša u Zadar iz Trogira ili Splita i sada im drži moralne prodike. Čovjek sam u godinama i obiteljski sam tip. Nedavno sam dobio i Grb grada Zadra što govori o meni. Nemam se ambicije svađati. Dao sam mu više ekskluzivnih intervjua i bili smo prijatelji. Nemam želje niti primisli čovjeku smetati. To što sam napisao napisao sam iz srca - dio je iskaza kojeg je Boris Marin dao na policiji, a reprodukcija snimke u srijedu je preslušana na sudu
19. travanj 2024 18:12