StoryEditorOCM
4 kantunaFOTO - SVEČANOST NA DRAČEVCU U POVODU DANA OBRANE GRADA

Branko Dukić: „Naš Zadar je sazdan na nemjerljivoj žrtvi, zahvaljujem svima koji su stali u obranu Zadra i Hrvatske!“

Piše L.Burčul
6. listopada 2017. - 18:53
dan_obrane_grada-061017

U petak je na Dračevcu u Zadru održana središnja svečanost kojom se obilježio i proslavio Dan obrane Grada Zadra. Nizom događaja Dan obrane se obilježava tri dana, u petak je svirana budnica i položeni su vijenci za sve poginule branitelje, nakon čega je na Dračevcu održana svečana akademija kojoj su, kao izaslanici predsjednika Vlade i predsjednice države, prisustvovali ministar branitelja Tomo Medved i umirovljeni general Mladen Markač.

Ministar Medved je, čestitajući Dan obrane, posebno pozdravio hrvatske ratne vojne invalide, „kako one sa vidljivim, tako i one sa nevidljivim ranama.“

-Iako je neposredno oko nas još uvijek jako puno ruševina, raduje me vidjeti okružje koje se podiže iz pepela. Ovo je poseban dan za Zadar, dan kad slavimo opstojnost i život. Danas zahvaljujemo hrabrim hrvatskim braniteljima iz Zadra, okolice, ali i iz svih krajeva Hrvatske, koji su bili spremni i odlučni pokloniti svoje živote za opstojnost ovog područja. Njima dugujemo biti složni i zajedno graditi našu Hrvatsku – rekao je Medved.

-Ovdje je bila prva crta bojišnice na kojoj su branitelji zaustavili srbočetničkog agresora čiji predstavnici i ovih dana pokušavaju plasirati laži kako bi sakrili svoju ulogu u agresiji na Hrvatsku. To rade jer se ni danas ne mogu pomiriti sa činjenicom da ih je Hrvatska vojska, uz potporu čitavog hrvatskog naroda, pobijedila u legitimnom i obrambenom Domovinskom ratu – rekao je Medved, zahvalivši Zadranima što su bili u svom gradu onda kada je trebalo.

Zadarski župan Božidar Longin je u svoje ime, kao i u svojstvu izaslanika predsjednika Sabora, rekao da su se „sredinom rujna 1991.godine na Zadar sručile mračne sile koje su ovaj prostor pretvorile u pakao.“

-Ne ponovilo se nikada više. Naš narod pokazao je snagu, Zadar je obranjen iz dubine duše i hrabrog srca, jer branitelji nisu branili samo svoje živote nego i živote svojih najmilijih. Učinili su nas ponosnima što smo dio ove zemlje koju su sačuvali za našu djecu – istaknuo je Longin.

Izaslanik ministra obrane, general bojnik Mladen Fuzul je naglasio da je važno svjedočiti o istini kako su poginuli naši branitelji i kako je obranjena Hrvatska, dok je zadarski gradonačelnik Branko Dukić zahvalio braniteljima na darovanom miru, slobodi i samostalnosti.

-Čuvamo sjećanje na to vrijeme. Naš Zadar je sazdan na nemjerljivoj žrtvi. Zahvaljujem svima koji su stali u obranu Zadra i Hrvatske i u svakom trenutku vjerovali u pobjedu – naglasio je gradonačelnik Dukić.

Prisutnima se na skupu u ime roditelja poginulih branitelja i braniteljskih udruga obratila i Franka Baždarić, a svečanom tonu doprinjeli su i piloti HRZ-a sa preletima helikoptera Kiowa.

19. travanj 2024 22:41