StoryEditorOCM
4 kantunaGENERAL MLADEN MARKAČ U ZADRU O PREDSJEDNIKU VUČIĆU I APETITIMA IZ SRBIJE:

„Porazili smo srpske neprijateljske snage, ali na žalost još nismo porazili srpsku politiku!“

Piše L.Burčul
6. listopada 2017. - 21:08
dan_obrane_grada11-061017

Čestitajući Dan obrane Zadra, general Mladen Markač, izaslanik predsjednice RH na svečanosti održanoj u petak u Zadru, neočekivano se oštro obrušio na velikosrpsku politiku i srpskog predsjednika. 

- Grad Zadar je grad junak, čestitam vam na obrani grada. No podsjetimo se nekih momenata kada je sve počelo, kada su u Srbiji rekli „svi Srbi u jednoj državi“, pa su takvu retoriku prenijeli na područje Hrvatske, sjetite se onog skupa u Srbu kada su rekli „mi hoćemo autonomiju i suverenitet“, a potom se u Kninu reklo „mi želimo živjeti u našoj srpskoj državi, a Hrvatska neka nam bude samo susjed.“ Sjetite se sadašnjeg predsjednika Srbije koji je u Glini rekao „Banija nikad neće biti Hrvatska, nego će to biti Velika Srbija.“ Sjetite se riječi sa skupa u Jagodnjaku i izjave „Mi Srbi želimo liniju Virovitica, Ogulin, Karlobag“ – podsjetio je general Markač, rekavši da se ništa od te retorike nije ostvarilo.

- Za to su najzaslužniji hrvatski branitelji. Najzaslužniji su što mi danas ne živimo u nikakvoj SAO Krajini niti Velikoj Srbiji, nego u neovisnoj i slobodnoj Republici Hrvatskoj. Nemamo Veliku Srbiju o kojoj je u Glini govorio današnji srpski predsjednik, već imamo Malu Srbiju, te snažnu, slobodnu i međunarodno priznatu Republiku Hrvatsku – rekao je Markač.

Podsjetio je i na puč 3.listopada izvršen u Predsjedništvu SFRJ, kada je srpski lobi preuzeo vlast a general Kadijević izjavio da mora porobiti i okupirati Hrvatsku.

- U takvim uvjetima morali smo stvoriti snažnu oružanu silu koja je pobijedila u Domovinskom ratu. Na žalost, pobijedili smo oružjem, pobijedili smo našom snagom i domoljubljem, porazili smo srpske neprijateljske snage, ali nismo porazili srpsku politiku. Ona se i dan danas ponaša na način koji nije primjeren i koji Hrvatska ne prihvaća. Imamo pojedince koji iz Hrvatske odlaze u Srbiju, tamo primaju instrukcije, vraćaju se kod nas u Hrvatsku i željeli bi da mi živimo po njihovom dikatu. E to više ne ide! Mi smo slobodna i međunarodno priznata zemlja – ustvrdio je general Markač, osvrnuvši se i na hrvatsku vlast.

- Imamo zasigurno jednu od najljepših zemalja na svijetu. Pitanje je zašto naše vodstvo ne zna iskoristiti sve te blagodati. Želimo da nas vode dobri, pošteni i sposobni ljudi – poručio je na svečanom skupu general Mladen Markač.

„HVALA VAM NA OBRANI“

-Stanovnici Zadra prvi su osjetili najveće nedaće srbočetničke agresije i agresije JNA. Hvala vam, Zadrani, na obrani. Suočeni s prijetnjama agresora, morali smo razviti Hrvatsku vojsku, i oni su velikim dijelom obučavani u Zadru, tu su planirane gotovo najveće operacije Hrvatske vojske i s ovog područja se kretalo u operacije - rekao je Markač.

19. travanj 2024 18:23