StoryEditorOCM
4 kantunaFASSA "FASOVALA"

Hoće li se na Dalmatinskim rudnicima boksita ponoviti slučaj šibenskog TLM-a - na bubnju stanovi, te zgrada suda i katastra!

9. listopada 2017. - 21:18
TVORNICA-ZBUKE190907-01

Već sad je sasvim izvjesno da bi se tijekom stečajnog postupka kojeg je Fina zbog neprekidnog duga od 1,908.310 kuna prije dvije godine pokrenula nad Dalmatinskim rudnicima boksita (DRB) mogao ponoviti slučaj šibenske Tvornice lakih metala (TLM).

Prema najnovijem izvješću o tijeku stečajnog postupka nad tom bivšom obrovačkom tvrtkom, koju je 2003. od tadašnjeg Fonda za privatizaciju kupila Talijanska Fassa, najveći proizvođač vapna i cementa u Italiji, pokazalo se, naime, da su u stečajnu masu tvrtke upisana čak 22 stana od čega njih 14 u Obrovcu, jedan u Maslenici, pet u Zadru i dva u Drnišu. U stečajnu masu DRB-a ušlo je i postrojenje na nekadašnjoj pretovarnoj luci boksita u Maslenici na pomorskom dobru, pa čak i zgrade tamošnjeg Suda i Katastra!

-Te su nekretnine u posjed tvrtke ušle temeljem rješenja Fonda za privatizaciju. Stanje je poprilično kaotično, imovinsko pravno stanje na nekretninama na području grada Obrovca i Općine Jasenice trenutačno se riješava kroz postupak katastarske izmjere jer u Obrovcu još nisu sređene zemljišne knjige. Niti jedna nekretnina nije imovinski-pravno sređena, a time niti pogodna za prodaju - kaže stečajna upraviteljica Marica Nekić dodajući kako će se u narednom razdoblju uložiti maksimalni napori radi sređivanja imovinsko-pravnih odnosa nad tim nekretninama.

- Što se tiče suda i katastra, te se pravne institucije nalaze u zgradama u vlasništvu DRB-a i kada se ta situacija riješi, moći će se dalje pregovarati o najmu ili o mogućnosti da zgrade kupi država. Rješenjem Fonda za privatizaciju stanovi nisu ušli u elaborat o pretvorbi i tu nastaju problemi. Neki su ih dobili i temeljem rješenja grada Obrovca, a ima onih i koji su u međuvremenu čak prodani. Tu je situacija najgora i tu će se svaka situacija morati riješavati za sebe. U svakodnevnim smo pregovorima sa stanarima kojima će se naravno ponuditi optimalno riješenje – kaže stečajna upraviteljica DRB-a koja će na "bubnju" imati nekretnine na području katastarskih općina Jasenice, Obrovac, Kruševo i Drniš vrijedne 9.791.600 kuna.

Kada je 2003. godine talijanska tvrtka Fassa Bartolo kupila Dalmatinske rudnike boksita taj je potez najavljen kao "posao stoljeća", te investicija koja će obnoviti gospodarski život cijeloga kraja. Naveliko je najavljivano otvaranje tvornice žbuke, a u kasnijoj fazi i cementa kroz ulaganje od čak 180 milijuna eura za proizvodnju 70 tisuća tona vapna i 850 tisuća tona cementnog klinkera godišnje, te zapošljavanje 150 ljudi.
Iako je tada bilo riječi samo o proizvodnji žbuke i vapna, talijanska tvrtka je u međuvremenu zatražila provedbu postupka procjene utjecaja na okoliš za drugu fazu izgradnje tvornice hidrauličkih veziva u zoni Brčić pokraj Obrovca.

20. travanj 2024 04:03