StoryEditorOCM
4 kantunaFOTO: NAKON BIBLIJSKOG POTOPA STAMBENO-POSLOVNA ZGRADA U MURVIČKOJ VRIJEDNA 12 MILIJUNA EURA GRADIT ĆE SE IZNOVA

Željko Predovan: Srušit ćemo je do temelja!

12. listopada 2017. - 13:30
zgrada_relja3-111017

Konstrukcija stambeno-poslovne zgrade u ulici Put Murvice u Zadru morat će se do temelja srušiti i ponovno graditi ispočetka – potvrdio nam je u srijedu dipl. ing. arh.Željko Predovan, glavni projektant i jedan od investitora projekta, vrijednog 12 milijuna eura.

Veliki povodanj koji je prije točno mjesec dana pogodio Zadar prouzročio je katastrofalna oštećenja na građevinskom zdanju koje je golema količina vode doslovno izdigla iz temelja "kao brod" i pomaknula do 70 centimetara u odnosu na "livel", pa je daljnja gradnja bila hitno obustavljena. Predovan, glavni projektant i jedan od investitora zgrade okupljenih u grupaciju "Moj centar", zatražio je stručno očitovanje Građevinskog fakulteta u Zagrebu, od kojega je dobio preporuku kako bi najbolje bilo – sve srušiti, i to: podzemne tri i gornje tri etaže, pa početi graditi cijeli objekt ispočetka.

– Njihovo očitovanje je takvo da, nažalost, moramo ukloniti cijeli objekt. Nastala oštećenja mogla bi se doduše sanirati, ali bi ih bilo problematično povezivati s ostalim dijelom, tako da je njihov konačni zaključak da bi jednostavnije i jeftinije bilo ukloniti cijeli objekt nego ići na neka djelomična "krpanja". Shodno tomu, jučer smo predali odštetni zahtjev prema našem osiguranju Euroherc i sad smo u fazi prikupljanja ponuda za rušenje. Već smo dobili nekoliko ponuda, a onda moramo krenuti s rušenjem i opet ispočetka s gradnjom. Prema sadašnjim ponudama koje smo dobili, bit će potrebno od 60 do 90 dana za uklanjanje objekta. I to sve do dna, uključujući i temelje koji su zapravo najproblematičniji. Oštećenja zidova, greda i podova su se, ponavljam, pojedinačno mogla popraviti, ali problem je što se temeljnoj ploči ne može pristupiti, jer na njoj sve stoji, a mi bismo morali raditi još pet katova gore... Osim toga, potrebno je sanirati vodu i osigurati statiku zgrade, tako da je jedino kvalitetno rješenje – sve srušiti. Naš odštetni zahtjev prema osiguranju je nešto više od 27 milijuna kuna, što je vrijednost izvedenih radova do sada, plus troškovi rušenja – kazao je Predovan.

Sada se čeka očitovanje osiguravajuće kuće na odštetni zahtjev, ali s radovima će se morati krenuti što prije. Ipak, ne prije nego što Trgovački sud kojemu je predan predmet ne osigura sudskog vještaka zbog osiguranja dokaza, potrebnih ako dođe do nekog spora.

– Tek kad sudski vještak napravi svoj očevid, mi možemo početi s uklanjanjem objekta. Nadamo se da će to ipak biti što prije, očekujem najbrže za tjedan, a najkasnije za 15 dana – kazao je Predovan, dodajući kako na cijene stanova neće utjecati štete i dodatni radovi, nego stanje, odnosno ponuda i potražnja na tržištu.

– Mislim da je i zbog samog tržišta najbolja opcija da uklonimo postojeću konstrukciju i ponovno izgradimo cjeloviti objekt, jer saniranje novogradnje ne bi dobro zvučalo ni marketinški. Ipak je riječ o novom objektu, a ne o nekoj starini poput Sv. Donata, koju bi trebalo spašavati u obliku u kakvom je izgrađena. Novo je novo i kupci će takvu zgradu i dobiti, naravno, u potpuno ispravnom stanju, s tim što se projekt neće mijenjati u bilo kojem dijelu jer za to nema ni potrebe s obzirom da on nema nikakve projektantske pogreške. Jedino s čim nismo računali jest da u 24 sata na svaki četvorni metar padne više od 300 litara kiše, koja je sistemom "hidraulike" podigla čitavu konstrukciju. Sigurno je da ćemo i takvu situaciju u ponovljenoj izgradnji predvidjeti premda su male vjerojatnosti da bi se nešto slično moglo opet dogoditi. Ipak, kako se to kaže, "vrag ne spava" pa ćemo vjerojatno na etaži minus 2 ostaviti jedan zid otvoren dok se ne dignemo dovoljno katova uvis da konstrukcija postane toliko teška da je ništa ne može podignuti, te tek onda zatvoriti zid u podzemlju – objašnjava Predovan.
 

Pomoć države
Možete li računati i na neku odštetu od države zbog elementarne nepogode?
– Popunili smo taj formular i predat ćemo zahtjev, ali koliko je realno očekivati da bi nam moglo biti nadoknađeno od štete veće od 27 milijuna kuna, pitanje je. Mi smo sigurno na gubitku zbog šteta, kad bi nam izišli u susret priznavanjem barem kroz neka porezna davanja već bi puno značilo, ali hoće li što biti od toga, teško je reći.

 

Osobna iskaznica
Stambeno-poslovna građevina projektirana je sa 120 stambenih jedinica, većim brojem poslovnih prostora te podrumskim etažama. Građevina se trebala sastojati od tri podzemne etaže s parkirališnim mjestima te s prizemljem i sedam nadzemnih etaža.
25. travanj 2024 16:11