StoryEditorOCM
4 kantunaTKO VARA, A TKO MLATI LOVU U LEDANI?

Zašto ni komunalci ni Nasadi nisu provjeravali koliko se prostora plaća, a koliko ga se koristi!? Vlasnik Markov: Vaši su naslovi zločesti i tendeciozni!

23. listopada 2017. - 00:26
ledana_suncobran2-260617

Kada je 2012. godine u Perivoju kraljice Jelene otvorena "Ledana", okupljene su Zadrane zabavljali Helena Bastić, nekadašnja pjevačica Bastardza, te žongleri i akrobati na štulama. Unatoč početnim sumnjama u odluku gradskih vlasti da se u elitnom, atraktivnom prostoru otvori takav bar, tada nitko nije sumnjao kakvi će sve "zabavljači" i "žongleri" za nekoliko godina "prošetati" gradskim parkom.

Odlukom gradonačelnika od 30. lipnja 2011. godine Grad Zadar je "Nasadima" ustupio na korištenje Perivoj kraljice Jelene, a "Nasadi" potom provode javni natječaj za zakup poslovnog prostora i 23. kolovoza sklapaju ugovor s tvrtkom "Riva Liburna". Početkom lipnja 2012. godine sklapaju se ugovori o postavljanju sjedalica i stolova. Na rok od godine dana sklopljen je ugovor za 75 kvadrata, pa slijedi drugi ugovor o zakupu 55, te treći o najmu površine od 65 četvornih metara. Sve zajedno, pod zakupom je površina od 195 kvadrata.

A onda je gradski vijećnik Mladen Malta javno objavio svoj izračun po kojemu "Riva Liburna" koristi preko 700 umjesto plaćenih 195 kvadrata, pa se postavilo pitanje tko je zadužen za kontrolu i usporedbu "papirnatih" i stvarnih površina. Tražio je to i Malta, ali je potom javno objavio da mu je vršitelj dužnosti komunalnog pročelnika Robertino Dujela odgovorio da je točno kako su za kontrolu zaduženi komunalni redari, ali – samo ako im je ugovor o najmu dat na uvid! Kako je Dujela objasnio, ugovor im nije dostavljen, pa nije ni bilo kontrole.

Zato nas je zanimalo jesu li "Nasadi" gradskoj upravi, dakle svom stopostotnom vlasniku, dostavili ugovor o najmu parka kako bi redari imali na temelju čega provjeriti korištenje javne površine. Iz "Nasada" smo nakon nekoliko dana dobili pismeni odgovor u kojemu direktor Lenko Ugrinić najprije podsjeća da "nadzor nad provedbom" ugovora između "Nasada" i "Riva Liburne" vrše komunalni redari. Da to i nije spomenuto u ugovoru, komunalni bi redari obavljali kontrolu sukladno zakonu i gradskoj odluci.

- Odlukom o zakupu javnih površina Grada Zadra, jasno je navedeno da je "zakupnik obvezan imati uza se ugovor o zakupu predmetne javne površine za sve vrijeme korištenja, pa ga je obvezan pokazati komunalnom redaru na njegov zahtjev, kaže u dopisu Ugrinić i potom precizno navodi:

-"Nasadi" nisu dužni dostavljati ugovor o zakupu javne površine Gradu Zadru, odnosno Komunalnom redarstvu, već je zakupnik dužan imati uza se ugovor te ga predočiti komunalnim redarima prilikom njihovih redovitih kontrola zakupljenih javnih površina. Ukoliko bi komunalni redari izvidima na licu mjesta utvrdili da društvo koje je u zakupu javne površine koristi dio javne površine bez odgovarajućeg pravnog temelja, odnosno u suprotnosti ugovoru, komunalni redari su dužni donijeti odgovarajuću odluku i poduzeti odgovarajuće mjere, objašnjava Ugrinić ponavljajući da "Nasadi" nisu dužni Gradu dostavljati ugovore, osim ako ih Grad ne zatraži.

Tako ispada da su "Nasadi" iznajmili prostor u parku, a kako nitko iz gradske uprave od njih nije to zatražio, komunalci nisu ni kontrolirali koliko "Ledana" prostora koristi, a koliko ga plaća! Jer, Dujela tvrdi da im ugovor (kojeg nitko nije ni zatražio!) nije dostavljen na uvid, pa nemaju na temelju čega usporediti iznajmljene i korištene kvadrate!?

Mladen Malta je "na brzinu" izračunao da se radi o razlici teškoj 42.500 kuna. Sjednica Gradskog vijeća na kojoj se cijela priča zakotrljala održana je 2. listopada, a iz Ugrinićevog odgovora proizlazi da od tada, unatoč tome što je sporno korištenje javne površine postalo javna činjenica, iz Grada još nitko nije zatražio ugovor o najmu, jer Ugrinić ni sada ne navodi da ga je poslao gradskoj upravi. A iz Dujelinog odgovora "nemamo ugovor" proizlazi da su komunalni redari u toj činjenici imali višegodišnji alibi da "ne prošetaju" po parku i prekontroliraju brojke i kvadrate.

Rekao bi Malta, "kao da je Grad u Zadru, a "Nasadi" u Dominikanskoj Republici".


 


VLASNIK LEDANE BRANIMIR MARKOV: Naslovi su vam zločesti...

- Vaši su naslovi zločesti i tendenciozni, izbacite ih bez ikakve provjere, rekao nam je vlasnik "Riva Liburne" Branimir Markov kada smo od njega zatražili komentar Maltinih navoda.

Možda iz Vaše perspektive i jesu zločesti, ali su izgovoreni javno, na sjednici Gradskog vijeća...

- Nemam nikakvog komentara, ne znam ni zašto je Malta to rekao, ali to nema veze s istinom, rekao je Markov ne isključujući mogućnost pokretanja sudskog spora.

20. travanj 2024 01:41