StoryEditorOCM
4 kantunaSUD UTVRDIO DA NIJE PRIJETIO

Oslobađajuću presudu Bore Poštar dočekao u suzama!

20. listopada 2017. - 15:13
2_boro_postar2-240914

Smatrajući da nije prijetio kada je na svom Facebooku uz fotografiju s navijačima, između ostalog, novinaru Slobodne dalmacije Ivici Nevešćaninu javno napisao "da neće ostariti u Zadru", sudac Tomislav Šimić u petak je svih optužbi oslobodio bivšeg vođu Tornada, 56-godišnjeg Borisa Marina. Sudac Šimić je u kratkom obrazloženju istaknuo da tužiteljstvo nije bilo aktivno u zastupanju svoje optužnice, te da nije uspjelo dokazati djelo koje se Marinu stavlja na teret. Sudac je kao slabost optužnice istaknuo činjenicu da tužitelj nije dokazao vezu između Borisa Marina i grafita "I. Nevešćanin čuvaj se mraka – 1965" smatrajući upitnim da je netko iz Tornada to i napravio, a policijska istraga pokrenuta povodom otkrića počinitelja nije urodila plodom.

Oslobađajuća presuda Marina je, poznatijeg kao Boru Poštara, emotivno shrvala. Zbog navale emocija koje su mu stisnule grlo i zasuzile oči, nakon presude je morao na kratko izaći iz sudnice u kojoj mu se od početka godine sudilo zbog kaznenog djela prijetnje prema službenoj osobi za koje je zapriječena kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina.

- Htio sam samo postići rimu. Sve sam to napisao iz srca zbog Tornada - rekao je u dijelu svoje obrane Marin, s čim se izgleda složio i sudac Šimić ustvrdivši kako tužiteljstvo nije aktivno dokazalo da je Marin stvarno namjeravao izvršiti prijetnju iako je svoje navode na Facebooku potkrijepio i fotografijom s navijačima te parolom "Dogovor je pa, novinar Nevešćanin iz Zadra leti ća!"

Na početku suđenja Marin se pojavio tek iz četvrtog puta, zbog čega je policija morala raditi terensku provjeru adrese, a kada je konačno došao pojavio se bez odvjetnika što je izazvalo bijes kod tužiteljstva.

- Imali ste dovoljno vremena. Danima dolazite na sud i pravite se kao da ništa ne znate - rekla je tada zastupnica tužiteljstva, no sudac mu je izašao u susret te mu omogućio da u međuvremenu angažira odvjetnika.

Optužnicom Općinskog državnog odvjetništva u Zadru teretio se da je prijetio na svom Facebook profilu reagirajući na članak "Tko to tamo skandira - Kako je Tornado postao promaja" kojeg je napisao novinar Nevešćanin komentirajući uvrede iz navijačkih redova izvikivanih tijekom utakmice Zadra i Crvene zvezde. Pripadnici “Tornada” vrijeđali su dugogodišnjeg sportskog novinara Dražena Žuru u čiju je obranu u svom tekstu stao Nevešćanin. Svjestan svog utjecaja na članove udruge navijača kojoj i sam pripada, Marin je, prema optužnici, objavio prijeteći sadržaj koji je kod novinara izazvao strah od mogućeg fizičkog napada i u vezi mogućnosti daljnjeg obavljanja njegovog novinarskog posla posebice jer je u veljači 2015. godine na javnom mjestu nepoznati član te udruge ispisao grafit također prijetećeg sadržaja. Osim što je na FB-u Marin Nevešćanina vrijeđao, prijetio i zamjerio mu što nije "rođeni Zadranin", Marin mu je i poručio da "neće ostariti u Zadru".

- Ja uopće nisam priznao da sam prijetio, a niti sam rekao da sam pjesnik. Od ovakvih članaka koji se pojavljuju nakon svakog ročišta moj sin koji ima 20 godina ima problema sa štitnjačom, a to naravno utječe i na mene, nemiran sam zbog ovih neistina,. Ja se kunem da nisam nikome prijetio niti mi je bila namjera ikome prijetiti, 56 mi je godina i nisam kriv- rekao je u petak na sudu Marin.

Prema završnim riječima Marinovog odvjetnika Roberta Izidora Majića u navodima koje je objavio na Facebooku nema prijetnje, jer prijetnja po svojoj naravi i okolnostima pod kojima je izvršena mora biti objektivno podobna za izazvati strah, ustrašenost, te uznemirenost osobi kojoj je upućena.

- Da postoji strah za život kao što to ovdje oštećenik navodi, onda bi zasigurno takva osoba potražila makar zaštitu policije, a sasvim sigurno bi potražila liječničku pomoĆ, navodi Majić dodajući kako je svima koji prate košarku dobro poznato da Marin na utakmice godinama ne ide i da ni ne poznaje današnje članove Tornada.

- Isto tako osobe na fotografiji nisu svi navijači Tornada. A slika je stara nekoliko godina. Svi navodi i bojazni oštećenika nemaju veze s okrivljenim. Marinov članak je neprimjeren, možda ispod civilizacijske razine ragovora, ali se u svakom slučaju ne radio o kaznenom djelu prijetnje po službenoj dužnosti - rekao je Majić.

Tužiteljstvo je najavilo žalbu navodeći da je nedvojebeno utvrđeno da ja Marin počinio kazneno djelo prijetnje jer to proizilazi prije svega iz materijalnih dokaza u vidu ispisa fotografija sa njegovog Facebook profila iz čega su vidljive rečenice koje je okrivljenik napisao, a uz koje je priložio svoju fotografiju u društvu pet mladih navijača Tornada, a za koje rečenice i fotografiju ne negira da ih je objavio.

- Iako u svojoj obrani nastoji umanjiti svoju kazneno pravnu odgovornost braneći se da nije bila namjera uplašiti oštećenika, pa čak u jednom trenutku navodi da je bila riječ isključivo o nekakvom pjesničkom sadržaju, suprotno proizilazi kada se promotri sadržaj rečenica koje je okrivljenik napisao, a koje se ne mogu shvatiti nikako drugačije nego prijetnjom – navela je zastupnica optužbe Maša Jurjević. 

 

Što je napisao Marin, a za sud nisu prijetnje:

E PA IVICA NEVEŠČANINU…NEČEŠ…NEČEŠ RAZBOJNIČE…UTO BUDI SIGURAN…OVAJ PUT SI ZAGRIZA SVOJOM GLUPOŠČU I BEZOBRAZNOŠČU MALO VEČI ZALOGAJ…OVAJ PUT TI ZADARSKI TORNADO TO NEČE OPROSTITI…NI ONI SA TRIBINE…A NI ONI KOJI KOŠARKU VIŠE NEGLEDAJU…NEČE TI TO OPROSTITI…NITI ČE TI ZABORAVITI…JER TI SI SMRADE…JEDINI NOVINAR U POVIJESTI ZADARSKE KOŠARKE … JEDINI I PRVI…A KUNEM TI SE ŽIVOTOM I ZADNJI…KOJI JE NA OVAJ BESTIDNI NAČIN…I ŠTO JE NAJBITNIJE OD SVEGA NEISTINIT NAČIN SAŽET OD PUSTIH LAŽI I NEISTINE OVAKO GRUBO NASRNUO …NA DICU OVOG GRADA…OVOG GRADA IZ KOJEG TI NISI…GRADA KOJI TI I NE POZNAJEŠ…JER U NJEMU SE NISI NI RODIO NI ODRASTAO…ISKRENO SE NADAM DA U NJEMU NEŠ NI OSTARITI…STOGA UŽIVAJ U SVOJIM NOVINAMA…UŽIVAJ PIČKO U ONOM ŠTO SI IZASRA…I ŽIVI SA SPOZNAJOM DA SE GOVNO JEDNO U ŽIVOTU SVE VRAČA I SVE PLAĆA…”
18. travanj 2024 01:26