StoryEditorOCM
4 kantunaSLUČAJ "VAGABUNDO"

Načelnik Općine Vir Kristijan Kapović oslobođen optužbi za utaju poreza

Piše B.S.
29. listopada 2017. - 11:09
1_017.JPG

Načelnik Općine Vir Kristijan Kapović (41) oslobođen je optužbi za utaju poreza u kafiću "Vagabundo", što mu se stavljalo na teret Optužnicom Općinskog državnog odvjetništva u Zadru (ODO) još od 2009. godine.

Kapović se teretio da nije podnio poreznu prijavu za svoj kafić na otoku Viru u razdoblju od 1. srpnja 2005.godine do kraja veljače 2007. godine čime je državni proračun oštetio za iznos od 74.833,94 tisuće kuna. Bio je optužen da kao vlasnik ugostiteljskog objekta i obrta Vagabundo nije nadležnom tijelu dostavljao podatke o količini i vrijednosti ostvarenih usluga, tako da nije obračunavao zakonom propisane poreze, niti o tome podnio poreznu prijavu Poreznoj upravi, Područnom uredu Zadar. Teretio se za kaznena djela protiv sigurnosti platnog prometa i poslovanja i to utaje poreza i drugih davanja.

Kapović je međutim nakon dokaznog postupka oslobođen optužbi jer je na sudu utvrđeno da je protiv njega već vođen isti postupak na Prekršajnom sudu u Zadru, a za isto djelo se ne može suditi dva puta. Utvrđeno je, naime da opisi prekršaja u Rješenju o prekršaju Porezne uprave i kaznenog djela u optužnici u ovom postupku proizlaze iz istih činjenica zbog čega sud smatra da se radi o već presuđenoj stvari.

Iz dopisa Porezne uprave, ispostava Zadar od 22. 11. 2012. pak proizlazi da je Kapović kao porezni obveznik s osnove poslovanja obrta Vagabundo za razdoblje od 1. siječnja 2004. do 31. 12. 2006., podmirio sva porezna zaduženja.

Na ovu se presudu Općinskog suda u Zadru međutim žalilo zadarsko tužiteljstvo navodeći kako je njome povrijeđen kazneni zakon, a sud pogrešno utvrdio da je riječ o već presuđenoj stvari. 

"Nije dvojbeno da je okrivljenik osuđen u prekršajnom postupku, te da je platio dugovane iznose poreza, koje bi svakako u konačnici platio ovrhom, odnosno kakvim prisilnim mehanizomom. Okrivljeniku se na teret stavlja utaja poreza koja obuhvaća namjeru da okrivljenik unatoč tome što je svjestan svojih obaveza iste ne ispuni i time za državu prouzroči štetu", navodi se između ostalog u žalbi zadarskog ODO-a.

16. travanj 2024 13:42