StoryEditorOCM
4 kantunaPET GODINA OD POČETKA SUĐENJA

Tužiteljstvo odustalo od kaznenog progona Vice Karabana optuženog za iznudu bivšeg zadarskog dožupana Đanija Bunje

Piše B.S.
2. studenog 2017. - 18:10
bunja_djani_06

Općinsko državno odvjetništvo u Zadru (ODO) odustalo je od kaznenog progona 40-godišnjeg Vice Karabana, bivšeg predsjednika bibinjskog HSP-a, optuženog za iznudu nekadašnjeg stranačkog kolege i zadarskog dožupana Đanija Bunje. Karaban je bio optužen da je od 43-godišnjeg Bunje tražio novac jer mu nije, sukladno stranačkom dogovoru, osigurao direktorsko mjesto u gradskom poduzeću “Obala i lučice”.

Pet godina od početka suđenja, tužiteljstvo je međutim odustalo od kaznenog progona zbog nedostatka dokaza, a Bunja je upućen u privatnu parnicu.

Prema optužnici, Bunja je Karabanu pod prijetnjom plaćao razliku plaće koju je ovaj imao kao zaposlenik na administrativnim poslovima u VOX-u i one koju je očekivao da će dobiti kao direktor. U njegovu uredu u Domu županije Karaban mu je zaprijetio da mu to mora nadoknaditi, zbog čega mu je Bunja u tri navrata isplatio 27 tisuća kuna.

- Vice Karaban bio je izrazito bijesan. Ušao je nenajavljeno u moj ured i na stol bacio sliku svoje malodobne kćeri. Rekao mi je: "Ovo je moje dijete, ona zbog tebe nema što jesti. Kad ja završim s tobom, ni ti ni tvoja djeca nećete imati što jesti. A neće vam ni trebati." Na stol mi je bacio bankovnu karticu i tražio da na nju mjesečno uplaćujem 1000 eura, a nakon toga izvadio i svoj ratni put. "Iz njega se vidi da sam do sada ubijao i da mi neće biti problem ubiti tebe i tvoju obitelj." To mi je rekao i nakon četiri minute otišao - posvjedočio je na jednom od ročišta Đani Bunja uopisujući što se u njegovu uredu dogodilo 14. svibnja 2009. godine.

Nakon organizirane klopke, Bunja je u dogovoru s policijom otišao na sastanak na dogovoreno mjesto u kafiću na Branimirovoj obali. Bunja je tamo Karabanu ponudio novac, no ovaj ga je odbio primiti pa je klopka propala, a gradom se pronijela priča o “curenju” informacija. Osim svjedoka koji su govorili o odnosu Bunje i Karabana, tijekom dokaznog postupka predočene su i preslike fotografije Karabanove kćeri, njegove bankovne kartice i ratnog puta za koje je Bunja tvrdio da ih je ostavio na njegovu stolu.

Analizirali su se njihovi međusobni telefonski kontakti, te se predočila i Bunjina odluka da je kao predsjednik Županijskog vijeća HSP-a odlučio o primanju okrivljenika u radni odnos na mjesto tajnika koordinatora. Prezentirala se i dokumentacija tvrtke VOX iz koje slijedi da je Karaban bio kod njih u radnom odnosu, te dokaz o podizanju novca u banci u odnosu na iznose za koje Bunja tvrdi da je u tri navrata predavao Karabanu.

26. travanj 2024 13:40