StoryEditorOCM
4 kantunaODJEL NARODNOG MUZEJA ZADAR VODI OSOBA SA ZVANJEM KONOBARA

David Ricov dobio posao koordinatora Malog arsenala!

8. studenog 2017. - 21:00
David Ricov

Je li moguće da u 21.stoljeću konobar upravlja zaštićenim kulturno-povijesnim spomenikom? Da, moguće je, i to u Zadru.

David Ricov, 31-godišnji Zadranin, zaposlen je na radnom mjestu koordinatora Malog Arsenala, spomenika iz 13.stoljeća, koji je lani obnovljen (85 posto EU sredstvima) i ove godine u svibnju predan na upravljanje Narodnom muzeju Zadar.

Točno deset dana nakon što je predan Narodnom muzeju (NMZ), ravnateljica muzeja Renata Peroš je na mjesto koordinatora poslova Malog arsenala zaposlila Ricova, koji inače i pjeva, a po struci je konobar.

Sa zvanjem konobara on je Mali arsenal vodio do 1.listopada ove godine, kada je, prema riječima ravnateljice Peroš, dobio ugovor o radu.

- Nije on više konobar, on je komercijalist, možete doći provjeriti u našu pravnu službu – kazala nam je Peroš.

David Ricov postao je komercijalist i dobio ugovor o radu, jer je odlazio u Benkovac, gdje u srednjoj školi postoji dodatni program obrazovanja odraslih. Tamo je, polažući ispite koji se plaćaju, u listopadu ove godine stekao zvanje komercijalista. U tom trenutku Renata Peroš mu je ugovor o djelu zamijenila ugovorom o radu. Tako sada Mali arsenal više ne vodi konobar, kako je bilo od svibnja do listopada, već komercijalist sa potvrdom iz Benkovca.

No David Ricov za plaću koju prima ni ne sjedi u Malom arsenalu. U kulturno-povijesnom spomeniku koji je otvoren svega četiri sata dnevno, sjedi student, kojega također plaća muzej. Koji je onda opis posla Davida Ricova? To smo pitali ravnateljicu Narodnog muzeja Renatu Peroš.

- Ne želim razgovarati sa vama ni govoriti išta. Zašto vas sada to zanima? Od nikoga nećete ništa ni saznati jer će moji ljudi šutjeti. To je stvar Narodnog muzeja i o tome ja odlučujem – rekla je ravnateljica Peroš. Pod „moji ljudi“ podrazumijevali su se svi zaposlenici NMZ-a koji ima šest odjela, više službi, Kneževu palaču i izložbene prostore.

Kada smo je suočili sa činjenicama koje su nam već bile poznate, potvrdila je, iako vrlo nevoljko, da je Davida Ricova zaposlila na mjestu koordinatora u Malom arsenalu u svibnju, dakle sa zvanjem konobara, a da mu je od 1.listopada dala „pravi“ ugovor, na određeno vrijeme, jer je on sada komercijalist.

Zašto u Malom arsenalu sjedi student, a ne David Ricov, također smo pitali.

- Svatko pametan bi poludio u Malom arsenalu. Ricov isto tamo dođe, ali on je koordinator, ima on druge poslove – glasio je odgovor.

Do sada se više puta pisalo o samovolji Renate Peroš, osobito kada su zapošljavanja u pitanju, no ovo je slučaj bez presedana u Hrvatskoj. Da li je uopće raspisala natječaj za ovaj posao, nije nam poznato. 

 

DAVID RICOV: „NISAM JA LJUBO IZ SISKA!“

- Što da ja vama sada odgovorim, što hoćete od mene? Da nisam kompetentan, ne bih dobio taj posao. Trenutno nemam vremena za razgovor, vi vrlo dobro znate tko sam ja – rekao nam je u telefonskom razgovoru vrlo nervozno David Ricov. Na opasku da nam baš i nije previše poznat, odbrusio je „Uguglajte onda moje ime, nisam ja Ljubo iz Siska!“, rekao je Ricov i prekinuo razgovor.

ŠUTNJA U ŽUPANIJI

Osnivač Narodnog muzeja je Zadarska županija. Njih smo, kao instituciju koja isplaćuje plaće svim zaposlenicima NMZ-a, pitali da li je ikada bio raspisan natječaj za koordinatora poslova u Malom arsenalu. Između ostalog, pitali smo i da li smatraju da konobar ima kompetencije raditi taj posao. Do zaključenja teksta odgovore iz Županije nismo dobili.

19. travanj 2024 04:25