StoryEditorOCM
4 kantunaPOTVRĐENA OPTUŽNICA POLJAKU ZA UBOJSTVO LJUBAVNICE U ZADARSKOM KANALU

Piotr Pawel Pawlak (52) pušten da se brani sa slobode, pa objavio fotografiju zalaska sunca!

9. studenog 2017. - 22:25
zadar

Pet mjeseci od brutalnog zločina na motornoj jahti Doral 310 SE u zadarskom kanalu, gdje je premlatio 38-godišnju ljubavnicu Jolantu Magdalenu Adamczuk, a potom je bacio je u more, Županijski sud u Zadru potvrdio je optužnicu protiv poljskog državljanina, 52-godišnjeg Piotra Pawela Pawlaka iz Lublina, koja ga tereti za ubojstvo. Iako je odmah nakon zločina uhićen i optužen za ubojstvo, Pawlak će suđenje na Županijskom sudu u Zadru čekati na slobodi.

Sud mu je, naime, uvažio žalbu te istražni zatvor zamijenio mjerom obaveznog javljanja policiji jednom tjedno, pa je još 21. listopada Pawlak naslovnu sliku na svom Facebook profilu zamijenio čarobnim zalaskom sunca na zadarskom području.

- Fenomenalan pogled - komentirali su njegovi prijatelji trenutak koji je zabilježio kamerom, četiri mjeseca nakon što je optužen za ubojstvo 38-godišnje Poljakinje koja je radila u njegovom Solariju u Lublinu.

Optužnicom Županijskog državnog odvjetništva u Zadru (ŽDO) tereti se da je Poljakinji 6. lipnja, na brodu, u kanalu između otoka Ošljaka i mjesta Kali na otoku Ugljanu zadao najmanje četrnaest udaraca po tijelu i glavi nakon čega ju je gurnuo u more gdje se utopila. Iako je nakon uhićenja opovrgnuo zločin obrazlažući ga "plodom nesretnih okolnosti u kombinaciji sa teškim zdravstvenim stanjem njegove djevojke", istražni sudac Hrvoje Visković nije prihvatio njegovu obranu, te se od 6. lipnja nalazio u istražnom pritvoru zatvora u Zadru.

Prije nego što su došli u Biograd na ljetovanje gdje su unajmili apartman, Magdalena i Pawel su bili u vezi nekoliko godina i nisu imali djece. Pawel je u Biograd stigao ranije kako bi mogao popraviti deset godina stari gliser, registriran pod poljskom zastavom. Kad ga je popravio otkazao je najam u marini u Sukošanu i krenuo prema Ugljanu u potrazi za nekom jeftinijim privezištem.

Samo sat vremena kasnije Pawela su, iscrpljenog, iz mora izvukli njemački jahtaši, a dva sata nakon njega u moru je pronađena i Magdalena mrtva, puna masnica i hematoma. Obdukcija je pokazala da je uzrok smrti utapanje, a tek sutradan, kada su stigli prvi patološki nalazi utvrđeno je i da je Poljakinja prije smrti imala brojne ozljede koje odgovaraju ozljedama od premlaćivanja. Ubrzo su mediji objavili da je Pawel već bio u sukobu sa zakonom, da je optuživan za krivotvorenje isprava, davanje lažnih iskaza, prijetnje i obiteljsko nasilje, te da je neko vrijeme već odslužio iza rešetaka.

Opovrgavajući ubojstvo Pawel je sucu istrage ispričao da je Magdalena imala shizofreniju manično-depresivnog tipa, te da je u fazi kad je bila u depresiji, danima bila povučena i jedva komunicirala. Problem bi, kako je tada ispričao sucu, nastao kada bi Magdalena bila u maničnoj fazi, a to je bilo upravo u vrijeme njezina dolaska u Biograd, dva dana prije isplovljavanja. Kada ju je vidio, bilo mu je očito da terapiju nije uzimala redovito. U takvoj maničnoj fazi, rekao je sucu Magdalena bi reagirala nepredvidivo, nekontrolirano i euforično. Zbog takvog ponašanja nakon dolaska u Biograd morao ju je nekoliko puta udariti po glavi kako bi je smirio, rekao je sucu istrage. 

18. travanj 2024 04:47