StoryEditorOCM
4 kantunaEUROPARLAMENTARKA ODRŽALA PREDAVANJE NA SVEUČILIŠTU U ZADRU

Ivana Maletić: Mlade tijekom studija treba uključiti na tržište rada

Piše A.F.
10. studenog 2017. - 15:25
maletic8-101117.JPG

Zastupnica u Europskom parlamentu, Ivana Maletić u punoj Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru održala je u petak predavanje o pametnim specijalizacijama kao budućnosti Europske unije u organizaciji Odjela za turizam i komunikacijske znanosti.

Hrvatska vlada donijela je strategiju pametne specijalizacije za razdoblje od 2016. do 2020., u kojoj su sadržani prijedlozi kako transformirati hrvatsko gospodarstvo i povećati njegovu konkurentnost. Cilj je okupiti kritičnu masu znanstvenika i gospodarstvenika koji bi zajednički radili na istraživanju i razvoju, postizanju istraživačke izvrsnosti i njihovoj komercijalizaciji.

- Važno je da našu državu pozicioniramo visoko na ljestvici razvijenih država članica Europske unije, a to možemo znanjem, inovacijama i novim tehnologijama. Pametna specijalizacija od svih traži da se aktiviramo i angažiramo te da se usmjerimo na brojne mogućnosti koje imamo, a ne samo na prepreke. U suradnji sa Sveučilištima potrebno je mlade ljude odmah uključivati u praktični dio, rekla je Ivana Maletić dodajući kako zna da u Hrvatskoj mladima nije lako, ali treba se potruditi i udružiti snage te se usmjeriti prema projektima koje možemo implementirati.

Nakon predavanja održan je i okrugli stol na kojem su sudjelovali zastupnica Maletić, pročelnik Upravnog odjela za Eu fondove Grada Zadra Šime Erlić, pročelnica Ureda župana Zadarske županije Marina Dujmović Vuković, ravnateljica Ustanove za razvoj kompetencija, inovacija i specijalizacije Zadarske županije INOVAcija Vedrana Kevrić, zamjenica pročelnice Odjela za turizam i komunikacije znanostić Božena Krce Miočić te studenti diplomskog studija Poduzetništvo u kulturi i turizmu na Odjelu za turizam i komunikacije znanosti Sveučilišta u Zadru, Šime Lugović i Inga Jurin.

Tema okruglog stola bila je pametna specijalizacija kao budućnost društveno-gospodarskog razvitka Europske unije. Republika Hrvatska bi trebala jačati konkurentnost tradicionalne industrije putem primjene inovacija i nove tehnologije, stvaranja veće dodatne vrijednosti povezivanjem prerađivačkih sektora, kreativne i kulturne industrije te omogućavanjem rasta tržišta stvaranjem zajedničkih proizvoda s turističkim sektorom.

 

16. travanj 2024 20:03