"POTRES" U ŽUPANIJI ZBOG ZAPOŠLJAVANJA KONOBARA U MUZEJ Župan Longin smijenio predsjednika Upravnog vijeća muzeja Ivana Šimunića, na njegovo mjesto stiže Zlatko Begonja!

Zlatko Begonja
Ivan Šimunić

Zbog skandala kojega je su otkrili novinari „Slobodne Dalmacije“ i portala Zadarski.hr o zapošljavanju osobe sa zvanjem konobara na mjesto koordinatora Malog arsenala, (Odjela Narodnog muzeja Zadar), smijenjen je predsjednik Upravnog vijeća muzeja Ivan Šimunić. Odluku je donio zadarski župan Božidar Longin, koji je zbog ovog slučaja ekspresno smijenio Šimunića, inače dugogodišnjeg županijskog pročelnika za obrazovanje i kulturu, i na njegovo mjesto imenovao dr.sc. Zlatka Begonju, profesora na Odjelu za povijest Sveučilišta u Zadru.

- Da sam znao za takvo zapošljavanje, sigurno to ne bih dozvolio. Nisam imao pojma – uvjeravao nas je u petak župan Longin.

- Odluku o novom predsjedniku Upravnog vijeća već sam potpisao, a pročelniku Šimuniću naložio da pozove ravnateljicu muzeja koja mora dostaviti sve papire vezane uz ovo zapošljavanje – kazao nam je župan.

Kako je poznato, ravnateljica NMZ-a Renata Peroš je samovoljno zaposlila Davida Ricova na mjesto koordinatora Malog arsenala, iako je Ricov imao zvanje konobara.

Na pitanje zašto je izabrao Zlatka Begonju, župan Longin je odgovorio da se radi o kvalificiranoj osobi, karakterno vrlo ozbiljnoj, koja će „zdušno, pošteno i s voljom“ obaviti posao.

Formalno, Zlatko Begonja odluku o imenovanju još nije dobio, no u razgovoru nam je kazao da su svi razgovori obavljeni i da će s poslom krenuti čim prije.   

- Uloga Narodnog muzeja Zadar mora biti onakva kakvu građani Zadra i županije očekuju, drugim riječima ta institucija mora biti na ponos svima. Kad me pitate da li ću „češljati“ poslovanje Narodnog muzeja i iz vremena prije mog imenovanja za predsjednika UV, mogu vam samo kazati da u toj ustanovi treba raščistiti sve nedoumice i da ne želim biti na ovoj funkciji a da postoje neriješeni „repovi“ od ranije. Ne zanimaju me imena, za mene su irelevantna – rekao je Zlatko Begonja.

Odbio je stoga konkretno govoriti o „slučaju Ricov“, no sasvim je jasno da predstoji temeljita analiza poslovanja (i zapošljavanja) NMZ-a, za što se Begonja već priprema. Postoje propisi i odredbe, rekao je, napominjući da rad ustanove kakav je Narodni muzej podrazumijeva dignitet te institucije. Dodao ja da se podrazumijeva i da svatko u cijelosti mora ispunjavati uvjete za rad u muzeju.

Naslovnica 4 kantuna

Najčitanije

ZADAR POSTAJE MATIČNA LUKA ZA KRUZERE Božidar Longin: Nismo mogli pronaći boljeg operatera za Gaženicu! Evo po kojim uvjetima će turska kompanija 20 godina upravljati najvažnijim zadarskim projektom...

Božidar Longin: Nismo mogli pronaći boljeg operatera za Gaženicu! Evo po kojim uvjetima će turska kompanija 20 godina upravljati najvažnijim zadarskim projektom...
- Presretni smo i zadovoljni. Ovome se nitko nije nadao – prvi je komentar Božidara Longina, predsjednika ...
Božidar Longin: Nismo mogli pronaći boljeg operatera za Gaženicu! Evo po kojim uvjetima će turska kompanija 20 godina upravljati najvažnijim zadarskim projektom...