POKRENULI PETICIJU, POTPISUJU JE NA INTERNETU Zadrani traže smjenu Renate Peroš i Davida Ricova!

POKRENULI PETICIJU, POTPISUJU JE NA INTERNETU

Gotovo istodobno sa promjenama na čelu Upravnog vijeća NMZ-a, na internetskoj stranici www.peticija24.com pojavila se inicijativa za smjenom Renate Peroš i Davida Ricova. Tekst nazvan „Peticija prema Zadarskoj županiji za raskid ugovora o radu Renati Peroš i Davidu Ricovu“ izazvao je veliku pozornost zadarske javnosti, no autor teksta sa kojim smo razgovarali kaže da ne očekuje „velike potrese.“

- Zadar je čudna sredina, kada treba javno istupiti svi se nekako povuku, unatoč stavovima koje o tome imaju. To je valjda strah, ne znam. Ipak, tekst u „Slobodnoj“ dao mi je neku nadu da se možda i skupi kritična masa građana čiji će se glas čuti, jer ogroman broj ljudi zna što se u NMZ događa i mučno im je to gledati – kaže autor peticije, čiji su podaci poznati redakciji.

U podužem tekstu navodi se na koji je način Renata Peroš 2010. postala ravnateljica NMZ-a, a nastavlja se navođenjem niza primjera iz načina rada ravnateljice:

- Dovoljno je podsjetiti da je 2012.g. predvorje Gradske straže, zaštićenog spomenika kulture na Narodnom trgu, ustupila Art hotelu Kalelarga kojem je nasušno nedostajao prostor za terasu kafića i restorana. Taj je javni prostor uzurpiran i degradiran do danas. Od 2010. godine do danas Renata Peroš narušava dignitet Narodnog muzeja te u stručnom i znanstvenom smislu tu ustanovu, čiji začeci sežu u 1832. godinu, obezvrjeđuje i izvrgava ruglu, i to ponajviše kadrovirajući isključivo po načelu podobnosti – dio je peticije, čiji sadržaj prenosimo u cijelosti:

 

„PETICIJA PREMA ZADARSKOJ ŽUPANIJI ZA RASKID UGOVORA O RADU RENATI PEROŠ I DAVIDU RICOVU“

- Renata Peroš  imenovana je ravnateljicom Narodnog muzeja u Zadru u srpnju 2010. godine. Odabir Renate Peroš za ravnateljicu Muzeja nije bio u skladu sa stavkom 1. članka 28. Zakona o muzejima, po kojem ravnateljem javnog muzeja ili galerije može biti imenovana osoba koja ima najmanje pet godina rada u muzejskoj djelatnosti ili deset godina rada u kulturi, znanosti ili drugom odgovarajućem području vezanom uz djelatnost muzeja i galerije, i koja se odlikuje se stručnim, radnim i organizacijskim sposobnostima. U rujnu 2014. godine joj biva potvrđen drugi mandat na čelu Narodnog muzeja, unatoč činjenici da joj je prvi mandat bio „darovan“ protivno pravilima struke, te unatoč postupanjima koja bi se mogla okarakterizirati kao zloupotreba položaja i ovlasti.

Dovoljno je podsjetiti da je 2012. godine ograđeno predvorje Gradske straže, zaštićenog spomenika kulture na Narodnom trgu, ustupila Art hotelu Kalelarga kojem je nasušno nedostajao prostor za terasu kafića i restorana. Taj je javni prostor uzurpiran i degradiran do danas.

Od 2010. godine do danas Renata Peroš narušava dignitet Narodnog muzeja te u stručnom i znanstvenom smislu tu ustanovu, čiji začeci sežu u 1832. Godinu, obezvrjeđuje i izvrgava ruglu, i to ponajviše kadrovirajući isključivo po načelu podobnosti. Postoje dokazi da čak ni ugovore o stručnom osposobljavanju za kustosa (bez zasnivanja radnog odnosa) nije bila u stanju sklopiti s kandidatima odgovarajuće visoke stručne spreme, nego je i u tim slučajevima odabirala osobe koje nisu zadovoljavale potrebne uvjete (s čim je bila upoznata Zadarska županija).

Samovolja i bahatost Renate Peroš prešla je sve granice kad je natječaj za radno mjesto voditelja Kneževe palače skrojila po mjeri ekonomistice Lorene Peroš, još jedne zaposlenice Muzeja koja s muzeološkom strukom nema veze, te kad je otprilike u isto vrijeme oformila radno mjesto voditelja Malog arsenala i na njega, bez javnog natječaja, postavila Davida Ricova, osobu sa završenom srednjom ugostiteljskom školom i bez minute radnog staža u bilo kojoj kulturnoj djelatnosti ili na rukovodećoj poziciji.

Stoga ovim putem građani i građanke Zadra traže od Zadarske županije, kao osnivača Narodnog muzeja, raskid ugovora o radu Davida Ricova i Renate Peroš kao i promptno imenovanje vršitelja dužnosti ravnatelja Narodnog muzeja u Zadru, do raspisivanja i provođenja javnog natječaja za odabir novog, obrazovanog, iskusnog, stručnog i moralnog voditelja te ustanove – stoji u peticiji koju građani potpisuju na web stranici www.peticija24.com.

 

Naslovnica 4 kantuna

Najčitanije

ZADAR POSTAJE MATIČNA LUKA ZA KRUZERE Božidar Longin: Nismo mogli pronaći boljeg operatera za Gaženicu! Evo po kojim uvjetima će turska kompanija 20 godina upravljati najvažnijim zadarskim projektom...

Božidar Longin: Nismo mogli pronaći boljeg operatera za Gaženicu! Evo po kojim uvjetima će turska kompanija 20 godina upravljati najvažnijim zadarskim projektom...
- Presretni smo i zadovoljni. Ovome se nitko nije nadao – prvi je komentar Božidara Longina, predsjednika ...
Božidar Longin: Nismo mogli pronaći boljeg operatera za Gaženicu! Evo po kojim uvjetima će turska kompanija 20 godina upravljati najvažnijim zadarskim projektom...