StoryEditorOCM
4 kantunaGRADSKA TVRTKA "OBALA I LUČICE" NASTAVILA PROGON NEPLATIŠA NA USTAVNOM SUDU, NO INGRID ANTIČEVIĆ MARINOVIĆ DONIJELA ODLUKU:

Naplata parkiranja u Zadru bila je nezakonita tri godine!

11. studenog 2017. - 09:45
parking

Predsjednica Vijeća Ustavnog suda RH Ingrid Antičević Marinović odbila je ustavnu tužbu gradske tvrtke "Obala i lučice" čime je zapravo "potvrđeno" da su svi računi za dnevne parkirališne karte u razdoblju od 31. svibnja 2012. do 28. veljače 2015. izdani na temelju nezakonite Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja u Gradu Zadru.

Tvrtka "Obala i lučice" podnijela je, naime, ustavnu tužbu u konkretnom slučaju Zadranina T.P. od kojeg potražuju 1.562,00 kuna duga kazni za parkiranje, smatrajući da je presudama nižih sudova Općinskog suda u Zadru, te Županijskog suda u Varaždinu u njegovu korist, nepravično utvrđeno da su njihovi računi u tom periodu bili nezakoniti jer je Visoki upravni sud RH ukinuo odluku o parkiranju tek 2015. godine. No, Ustavni sud, a prethodno i niži sudovi utvrdili su da su računi nezakoniti još od 24. travnja 2011. godine kada je grad Zadar donio odluku o organizaciji i načinu naplate parkiranja bez suglasnosti Ministarstva unutarnjih poslova.

- Ovdje je riječ o jednoj jedinstvenoj pravnoj situaciji u kojoj svi građani moraju biti jednaki pred sudom. No, prema odluci Ustavnog suda, sada imamo situaciju koja se različito reflektira na pojedine slučajeve ovisno o ažurnosti suda. Tamo gdje je sud bio ažuran i pravomoćno okončao postupak ispada da su odluke o parkiranju bile zakonite. U drugim slučajevima nije tako jer zbog neažurnog suda presude nisu donesene. U tom smislu takva odluka Ustavnog suda znači da bi presude koje su postale pravomoćne prije objave ukidajuće odluke o parkiranju bile zakonite, što bi značilo da je i sama pravna osnova, dakle, taj ukidajući propis valjan, što je kontradiktorno - rekao je zadarski odvjetnik Andrej Korljan, koji je u ovom slučaju zastupao tvrtku "Obala i lučice".

Naglasio je kako je upravo neujednačena sudska praksa koja se pokazala u ovom slučaju jedan od najvećih problema hrvatskog pravosuđa.

- Neupitno je da je odluku o parkiranju ukinuo Visoki upravni sud, no sada se postavlja pitanje pravnih učinaka te ukidajuće odluke, kaže Korljan.

Sagledavajući sva prethodna utvrđenja kao cjelinu, Ustavni sud je pak u konačnici utvrdio da su sudovi u obrazloženjima svojih presuda iznijeli ozbiljne, relevantne i dostatne razloge kojima su opravdali svoje odluke o tome da za utuženo potraživanje podnositelju nedostaje pravna osnova. Utvrđeno je, naime, da se potraživanja "Obala i lučica" za parking u razdoblju od 2012. do 2015. godine temelje na nezakonitoj odluci - Odluci Grada Zadra o organizaciji i načinu naplate parkiranja koja je stupila na snagu 24. travnja 2011. godine.

Prije toga i Visoki upravni sud je nedvojbeno utvrdio da je Odluka o načinu i naplate parkiranja u Gradu Zadra nezakonita, a po ocjeni zadarskog Općinskog suda neosnovano je svako potraživanje utemeljeno na nezakonitoj odluci, neovisno o pitanju da li je konkretna odluka tijela lokalne samouprave od strane nadležnog suda ukinuta ili nije.

Odluku Ustavnog suda koja ne ide u korist "Obalama i lučicama" potpisala je Ingrid Antičević Marinović, što je zanimljivo, jer je njezin sin odvjetnik Dan Marinović prošle godine zastupao tu gradsku tvrtku u slučaju naplate parkinga stranim vozačima zbog čega mu je grad Zadar isplatio oko 200 tisuća kuna.

22. travanj 2024 13:03