StoryEditorOCM
4 kantunaFOTO: SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA POČELA NEOČEKIVANO

Tražimo da se nagrada za životno djelo dodijeli Renati Peroš!

Piše AVŠ
14. studenog 2017. - 15:25
nagrade_grada6-141117

Iako to nije bilo u planu, niti na dnevnom radu, posebna sjednica zadarskog gradskog vijeća posvećena godišnjim nagradama, koje će zaslužnim Zadranima biti dodijeljene na dan grada, započela je s Renatom Peroš. Ravnateljica Narodnog muzeja, koja je uz Davida Ricova, glavna protagonistica velikog skandala oko zapošljavanja u Malom Arsenalu, predložena je za nagradu grada za životno djelo uz obrazloženje kako bi "bila šteta da se ova godina ne završi u njezinom stilu".

- Zbog okolnosti koje su se dogodile proteklih dana tražim da se Renati Peroš dodijeli nagrada za životno djelo. Jer u svemu što čini za ovaj grad ta kneginja, kojoj nitko ništa ne može, zaslužila je da joj se mi kao gradski vijećnici pokorimo i jednoglasno joj dodijelimo ovu nagradu. Siguran sam da ću u SDP-u imati problem oko ovog prijedloga, ali zato očekujem od vas vladajućih da mi pomognete- rekao je predlagatelj Erol Gaši iz redova SDP-a, dakako ironično, a prijedlog mu je odbijen kao neumjesan.

Izuzev ovog neplaniranog uvoda, sve druge točke dnevnog reda potvrđene su jednoglasno tako da oko imena kandidata za gradska priznanja nije bilo disonantnih tonova.

Nagradu za životno djelo dobit će Miljenko Domijan i dr. Freidoon Ghazi, američki kardiolog. Uglednog konzervatora Domijana za ovu je nagradu predložio ravnatelj Muzeja antičkog stakla Ivo Fadić navodeći kako je njegova preuzetost u ostvarenju MAS-a jedan od najznačajnijih doprinosa kako očuvanju tako i prezentiranju ovog segmenta ne samo zadarske već i nacionalne kulturne baštine.

- Skrbio je o odgovarajućem predstavljanju zadarske baštine u Hrvatskoj i Europi. Kao ravnatelj, a potom pročelnik Zavoda za zaštitu spomenika kulture u zajedničkom naporu sa svim zaposlenicima tu je instituciju učinio najboljom u državi", stoji u Fadićevom prijedlogu kojeg su podržali Sveučilište u Zadru, Narodni muzej Zadar, HAZU - Zavod za povijesne znanosti i Državni arhiv u Zadru.

Veliki stručnjak i samozatajni liječnik, dr. Freidoon Gazi iz Cincinattija, jedan je od najvećih prijatelja zadarske bolnice koji kao edukator i donator već više od dvadeset godina dolazi na Odjel kardiologije. Zahvaljujući njemu, naveo je u svojem prijedlogu ravnatelj dr. Željko Čulina, Zadru su donirane dvije angio sale, brojne druge opreme, a zaslužan je i za pokretanje i unapređivanje intervencijske kardiologije.

Još jedan ugledni zadarski liječnik, dr. Klaudio Grdović, dugogodišnji uspješni rukovoditelj zadarske Urologije koja je po svojim dosezima i postignućima poznata po cijeloj Hrvatskoj, dobitnik je godišnje Nagrade Grada Zadra. Uz njega, to će priznanje dobiti Aida Vlainić profesorica u Gimnaziji Franje Petrića čiji su učenici dobitnici nebrojenih nagrada na brojnim natjecanjima još od davne 1989. godine. Među zaslužnima su i dva sportaša, atletičar Stipe Žunić i nogometaš Luka Modrić te zadarski vatrogasci, JVP Zadar koje je za ovu nagradu predložio Dječji vrtić Radost.

Dobitnici Grba Grada Zadra su OPG Miodrag Deša, uspješni mladi poduzetnik Marko Mišulić te operna pjevačica Nela Šarić i Krešimir Damjanović, prvi hrvatski arhitekt koji je nakon 33 godine pobijedio na velikom međunarodnom arhitektonskom natječaju Shinkenchiku.

 

Gradonačelnik Branko Dukić svoj će Grb dodijeliti braći Josipu i Marinu Deuru i to zbog njihova nesebična i plemenita angažmana u spašavanju Zadrana i njhove imovine u vrijeme velike poplave te korisnicima skloništa za beskućnike Sveti Vinko Paulski koji su oplemenili poljoprivredno zemljište na kojemu uzgajaju razne kulture. Te proizvode kasnije doniraju Pučkoj kuhinji i Socijalnoj samoposluzi u Zadru.
25. travanj 2024 02:52