StoryEditorOCM
4 kantunaSTANARIMA NASELJA PUNTA SKALA VODOVOD NAPLAĆUJE DUGOVE

Nepravedno je što su mi poslali račun od 2.500 kuna, a imam plaću od oko 3.000 kuna i doslovno moram biti gladna

20. studenog 2017. - 21:21
punta_skala15-210712

Ne prestaju dugogodišnje poteškoće sa snabdijevanjem vodom vlasnika kuća u naselju Punta Skala – nakon što su pred početak turističke sezone ostali bez vode, sada im stižu ogromni računi za vodu u koje su uključeni i dugogodišnji dugovi prema zadarskom Vodovodu. Problem je nastao nakon što je poduzeće "Punta Skala" privatnicima prodalo kuće zajedno s lokalnom vodovodnom mrežom koju Vodovod nikada nije preuzeo u vlasništvo. Tvrtka "Punta Skala" je plaćala utrošak vode sa zajedničkog vodomjera kojega im je ugradio Vodovod, a zahvaljujući diferencijalnim mjerilima, tvrtka se naplaćivala od korisnika i vlasnika kuća.

-Kada su vlasnici prestali plaćati, "Punta Skala" je od nas u veljači ove godine zatražila da se vodu isključi, ali ju je onda netko od stanara potajno uključio, pa smo bili prinuđeni skinuti vodomjer, objašnjava direktor Vodovoda Tomo Matek navodeći da je dug prema Vodovodu narastao na oko 230.000 kuna.

Matek tvrdi da je polovinom lipnja postignut dogovor s predstavnicima stanara, te da je velika većina od njih 130 dala suglasnost da dio dugovanja podmiri "Punta Skala", a dio korisnici. Zato su od srpnja iz Vodovoda krenuli uvećani računi koji sada izazivaju uzbunu kod ljudi koji očigledno nisu bili ni obaviješteni kakav je to "dogovor" postignut.

Dio stanara iz naselja Punta Skala ostao je izvan sebe tvrdeći da tolike račune jednostavno nisu u stanju podmiriti:

-Svi stanari su žrtve lihvarskog ugovora koji smo bili prisiljeni potpisati zbog toga što su nam prijetili da će nam isključiti vodu. Čak postoji i kvar na instalacijama ili cijevima zbog čega voda istječe, pa onda svim stanarima šalju račun razmjerno potrošnji. Moramo plaćati i trošak izgubljene vode, ali ne žele pronaći uzrok i riješiti situaciju. Tako svakog mjeseca šalju ogromne račune koje nemam otkuda plaćati. Meni osobno su poslali račun od 2.500 kuna, a imam plaću od oko 3.000 kuna i doslovno moram biti gladna da bih podmirila tolike iznose zbog kojih mi prijete isključenjem. Nije pravedno da trošak dijele na sve stanare, bez obzira jesu li dosada plaćali ili nisu, kaže u svom pismu jedna naša čitateljica koja je već upozoravala na neodrživu situaciju stanara Punta Skale.

Direktor Matek, međutim, kaže kako drugo rješenje dosada nije bilo moguće pronaći.

-Nitko precizno ne zna kuda prolaze vodovodne cijevi u tom naselju, nema nikakvog ni nacrta ni plana. Znam da su naši radnici, na poziv stanara, otkrili jedno mjesto na kojemu su nastajali gubici vode, ali je sigurno da, s obzirom na veliki broj novoizgrađenih objekata, takvih mjesta ima još, a mi nismo vlasnici te improvizirane mreže ni takozvanih sekundarnih mjerila koje je vlasnicima kuća svojedobno dala "Punta Skala", kaže direktor Vodovoda.

Matek otkriva kako je i u gradskoj upravi nedavno održan sastanak svih zainteresiranih strana, te da je postignut načelan dogovor po kojemu je Grad Zadar voljan stanarima naselja Punta Skala izgraditi potpuno novu vodovodnu mrežu ukupne dužine oko 600 metara. Procjenjuje se da bi nova vodovodizacija Punta Skale koštala oko 600.000 kuna, ali je ostao problem "duga sekundaraca" kojega netko mora pokriti!

Time se cijela priča vraća na početak: ostaje pitanje tko će Vodovodu platiti dugove.

Predrag Opačić

 

A što je s vikendašima?!
 

U naselju Punta Skala brojni se vlasnici objekata bave turizmom, iznajmljuju apartmane ili cijele kuće, a mnogi od njih uopće ne žive u naselju. Radi se o "vikendašima" iz unutrašnjosti koji samo preko ljeta dođu u Petrčane.

-Bilo je logično isključiti vodu neplatišama, jer mi imamo svatko svoje brojilo i može se utvrditi jesmo li plaćali ili nismo. Nepravedno je da mi koji smo svoje račune podmirivali sada ostanemo bez vode zato što netko iz Varaždina ili Virovitice nije platio svoje račune za vodu, kaže jedan od Zadrana koji u Punta Skali ima kuću.


 

23. travanj 2024 10:19