StoryEditorOCM
4 kantunaUSKORO NA OPTUŽENIČKOJ KLUPI

Potvrđena USKOK-ova optužnica protiv sutkinje Općinskog suda u Benkovcu

Piše B.S.
20. studenog 2017. - 22:39
FAH-H5075840

Optužno vijeće Županijskog suda u Splitu potvrdilo je optužnicu koju je USKOK u travnju podignuo protiv 37-godišnje zadarske sutkinje Antonije Božine zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela primanja i davanja mita, te zlouporabe položaja i ovlasti.
Božina je kao sutkinja Stalne službe u Benkovcu optužena da namještala sudske procese i presude za poznate klijente u suradnji s vlasnicom agencije za nekretnine 51-godišnjom Gordanom Alavanjom.

USKOK-ovom optužnicom se tereti da je od početka veljače do 3. studenoga 2016. u Benkovcu i Obrovcu nakon što joj je Alavanja predavala dokumentaciju svojih stranka, kao i dokumentaciju potrebnu za pokretanje sudskog postupka koju je pribavljala po sutkinjinoj uputi, "u najmanje 17 predmeta, sačinjavala tužbe radi utvrđenja prava vlasništva, znajući da će ti predmeti njoj biti dodijeljeni u rad i da će u istima kao uređujući sudac donositi odluke".
Nakon što su joj tako formirani predmeti dodijeljeni u rad sutkinja je preko agentice njenim strankama davala upute o tome što će ih pitati i kako će iskazivati, kako bi mogla donijeti presudu u njihovu korist.

Zatim je, sukladno dogovoru, zakazivala rasprave i donosila odluke" za što je od Alavanje navodno primila najmanje 30.700 kuna i 200 eura.
Osim što je osiguravala da dobije predmete svoje "suradnice" sutkinja je navodno instruirala stranke i svjedoke kako će svjedočiti i što će ih pitati.
Policija po nalogu USKOK-a, sutkinju uhitila u studenom prošle godine, kada joj je skinut imunitet, te je udaljena od obavljanja sudačke dužnosti. Prije toga se kao parnična sutkinja specijalizirana za predmete stvarnog prava, u više navrata našla u samom vrhu sudaca po broju riješenih parničnih predmeta.

18. travanj 2024 09:49