StoryEditorOCM
4 kantunaU "ODVODNJI" JOŠ NE ZNAJU PRECIZNE ŠTETE OD POPLAVE 11. RUJNA

"Sadašnja procjena je s devet pala na 5,2 milijuna - očekujemo povrat većine šteta koje smo pretrpjeli"

Piše P.O.
20. studenog 2017. - 23:13
prociscivac1-230909

Odmah nakon katastrofalne poplave koja je Zadar pogodila 11. rujna, procjenjivalo se da će jedan od najviše stradalih objekata biti pročišćavač Odvodnje kod Gradskog groblja koji je u cijelosti bio potopljen. Dok su postrojenja još bila pod vodom, šteta je procijenjena na preko devet milijuna kuna, ali se nakon povlačenja vode ispostavilo da bi Odvodnja zbog poplave mogla biti kraća za "svega" 5,2 milijuna kuna, na koliko je svedena aktualna procjena štete.

-Ono što je važno istaknuti je da smo imali milijun i 650 tisuća kuna takozvanih kratkoročnih šteta koje smo urgentno morali otkloniti kako bismo uređaj u fazama pustili u pogon. Sve što nam je trebalo, svi oštećeni dijelovi postrojenja, odmah su nabavljeni i ugrađeni, pa uređaj nije bio duže vrijeme izvan pogona. Otvaranje uređaja u prvoj i drugoj fazi je provedeno po planu, a sada ćemo uključiti i dijelove uređaja za koje je planirano puštanje u pogon u trećoj fazi, kaže vršitelj dužnosti direktora Odvodnje Grgo Peronja najavljujući da će u punom pogonu pročišćavač biti krajem ovog ili početkom narednog tjedna.

Paralelno s uklanjanjem "kratkoročnih šteta", nastavlja Peronja, "sudski su vještaci počeli raditi elaborat osiguranja dokaza koji je bio završen već početkom listopada" kako bi Odvodnja po predviđenoj proceduri mogla dobiti novčanu naknadu za štete izazvane poplavom.

-U tih milijun i 650 tisuća kuna su i dvije građevinske sanacije koje smo obavili na podmorskim ispustima Centar i Borik, a s obzirom da smo sanaciju svih kratkoročnih šteta financirali vlastitim sredstvima, u interesu nam je da najprije budemo obeštećeni za taj iznos jer bi to moglo imati posljedica na poslovanje tvrtke, kaže Peronja.

Osim već utrošenih milijun i 650.000 kuna, u Odvodnji procjenjuju da bi se ukupna šteta mogla popeti na 5,2 milijuna kuna:

-Da, to je sadašnja brojka, ali ona će precizno biti poznata tek kada bude završen projekt sanacije dugoročnih šteta. Mi smo se Hrvatskim vodama već obratili sa zahtjevom i opsežnom dokumentacijom o svemu što se 11. rujna dogodilo. Naravno, očekujem da će nam po predviđenim procedurama veći dio štete biti refundiran, bez obzira hoće li sredstva biti povučena iz "fonda solidarnosti" Europske unije, nekog nacionalnog fonda ili preko Hrvatskih voda i Ministarstva energetike i zaštite okoliša, kaže Peronja najavljujući da će elaborat o štetama biti dovršen do proljeća iduće godine.

 

20. travanj 2024 09:16