StoryEditorOCM
4 kantunaKADROVSKI PROBLEMI U ZADARSKOJ BOLNICI SVE SU IZRAŽENIJI

Dolazak vrhunskih liječnika treba stimulirati stanovima, a njih - nema!

Piše Ana Vučetić Škrbić
21. studenog 2017. - 10:47
donacija_mamograf5-151216.JPG

Još prije desetak godina u Zadru je bila pokrenuta, tada na razini Hrvatske jedinstvena, inicijativa da se dolazak vrhunskih medicinskih stručnjaka u Zadar stimulira kadrovskim stanovima.

Nakon što odrade ugovor koji imaju sa zadarskom Općom bolnicom, ideja je bila da liječnici te stanove otkupe po povlaštenim uvjetima.

U to vrijeme, a govorimo o 2008. godini, manjak liječnika, pogotovo specijalista, nije bio ni izbliza tako izražen kao danas kada je zadarsku bolnicu, unatrag zadnje tri godine, napustilo čak 30-ak liječnika.

Dvosjekli mač

Taj nedostatak bolnica sada pokušava nadokaditi raspisivanjem većeg broja specijalizacija, samo u zadnjem krugu traži se 14 mladih liječnika na osam različitih bolničkih odjela, međutim, i u ovom se slučaju stambeno pitanje pokazuje kao problematično. Kako nam je u razgovoru rekao zamjenik ravnatelja zadarske bolnice dr. Edi Karuc, specijalizacije u Zadru još uvijek su atraktivne mladim liječnicima iz drugih dijelova Hrvatske, koliko iz susjednih dalmatinskih gradova, toliko i s udaljenijeg kontinenta, međutim, to se u zadnje vrijeme sve više pokazuje kao "dvosjekli mač", baš zbog problema sa stambenim pitanjima.

- Imali smo dosta situacija u kojima vam mladi liječnici na specijalizaciji odustanu jer naprosto ne mogu pronaći podstanarski stan. Znate kakva je situacija na tržištu stanova u Zadru, pronaći stan za cijelu godinu teška je lutrija, a nitko ne želi da ga se izbacuje kad počne ljeto pa da uz posao i život u novom gradu još mora i tražiti novi smještaj svakih par mjeseci. Zato nam se u zadnje vrijeme sve češće događa da ljudi odlaze baš iz tog razloga - kaže dr. Karuc.

Situacija s kvalitetnim specijalistima još je teža, pogotovo uzme li se u obzir da kompletni sustav pati od manjka takvog kadra. Kako u grad privući vrhunskog liječnika? Plaćom teško jer, govore nam upućeni, zakon i pravilnik su takvi da se izvrsnost niti potiče niti nagrađuje, stoga je zadarska ideja da kao mamac vrhunskim stručnjacima za dolazak u bolnicu ponudi riješeno stambeno pitanje, pa čak i gradnja stanova za liječnike, bila zaista vizionarska ideja. Međutim, sve je ostalo samo na ideji i početnom zanosu.

- U to vrijeme nedostatak liječnika nije bio pretjerano izražen i u Zadar se rado dolazilo živjeti i raditi. U tim situacijama, za nekoliko liječnika koji su bolnici bili neophodni, Grad Zadar dodijelio je nekoliko kadrovskih stanova. I na tome se, na žalost, stalo. Danas je, međutim, drukčija situacija i odlazak liječnika sve je izraženiji. Mislim da o tom problemu treba ozbiljno razmisliti, a vodstvo bolnice se obratiti Gradu ili Županiji koja je osnivač ustanove i zajednički pokušati naći rješenje - kaže dr. Zvonimir Vrančić, predsjednik zadarskoga Gradskog vijeća i dugogodišnji ravnatelj bolnice baš u vrijeme kada su nekolicini liječnika zadnji put na korištenje dodijeljivani kadrovski stanovi.

Crvene kuće

U međuvremenu, čini se, stvari su se ipak pomaknule s mrtve točke pa je tako Grad Zadar početkom ove godine Vladi uputio inicijativu da se dio od 70 stanova, koliko bi ih još trebalo biti izgrađeno na nekadašnjem MORH-ovu terenu na Crvenim kućama, osim za socijalne slučajeve, proširi i na druge ciljane skupine, prije svega liječnike, sveučilišne profesore i druge školovane osobe u deficitarnim zanimanjima.

26. travanj 2024 20:24