StoryEditorOCM
4 kantunaFOTO: KATASTROFA U MURVIČKOJ

Počelo rušenje stambeno-poslovne zgrade, pikameri krenuli "grickati" konstrukciju izdignutu u poplavi!

Piše M. Kalajžić
29. studenog 2017. - 09:43
rusenje7-281117

U utorak je započelo rušenje poslovno-stambene zgrade na lokaciji bivše Tvornice kruha u Murvičkoj ulici. Ogromna kiša koja se izlila na Zadar 11. rujna, podigla je konstrukciju zgrade s temeljima i iskrivila je. Investitor je morao obustaviti radove i započeti s kompletnim rušenjem zgrade kako bi ponovno izgradio objekt od temelja.

Na gradilištu je tvrtka za rušenje konstrukcije VDM Promet iz Zagreba počela s uklanjanjem specijalnim strojevima koji „grickaju“ novogradnju. S obzirom na količinu betona i željezne armature ugrađene u zidove, bit će to mukotrpan posao za koji je ugovoren rok od 60 dana. Potrebno je ukloniti tri gornje etaže i isto toliko podzemnih etaža, kao i samu temeljnu ploču. Još se nikad nije dogodio slučaj da se morala rušila nova novcata zgrada u fazi kad je beton vrlo čvrst. Katastrofa s novogradnjom u Ulici Put Murvice do sad je nezabilježen slučaj u hrvatskom građevinarstvu, koji je zadarskim investitorima zadao hrpe problema s obzirom da je osiguravajuća kuća kod koje je gradilište osigurano, odbilo platiti štetu nastalu uslijed katastrofalne poplave.

Željko Predovan, glavni projektant i jedan od investitora zgrade okupljenih u grupaciju "Moj centar", najavio je da će zbog toga vjerojatno protiv osiguravajuće kuće pokrenuti sudski spor za nadoknadu štete koja će s rušenjem konstrukcije i ponovnom izgradnjom doseći iznos od 27 milijuna kuna. Prema stručnom očitovanju Građevinskog fakulteta u Zagrebu, preporuka je bila kako građevinu u cijelosti treba srušiti i to podzemne tri i gornje tri etaže, pa početi graditi cijeli objekt ispočetka. Taj posao sad započinje, a on će – to je sigurno – pomaknuti i predviđene rokove za dovršetak zgrade.

Investitori okupljeni u grupaciju Moj centar samo u građevinski dio projekta uložili su 12 milijuna eura. Niti jedan pojedinačni slučaj šteta zbog poplave koja je u rujnu pogodile Zadar, nije toliko težak kao oštećenje nastalo na konstrukciji zgrade u Murvičkoj ulici.

Iako čitav kompleks izgleda kao da se sastoji od više zgrada, radi se o jedinstvenoj građevini koja leži na jednoj temeljnoj ploči tako da se nastale deformacije na toj ploči apliciraju na površinske konstrukcije, negdje više, negdje manje, jer se i podizanje objekta nije dogodilo svugdje jednako. Nikad se u stanogradnji nije ovakvo nešto dogodilo, pa će zadarski slučaj sigurno ući i u buduće studije i građevinske udžbenike, na žalost ne po dobru.

Katastrofa je počela nakon što je počela padati ogromna kiša 11. rujna u Zadru. Konstrukcija se već u 13 sati podigla. Zgrada je zaplovila „kao brod“ u roku od 3 do 4 sata. S obzirom na izljev kiše koji je prelazio 250 litara na kvadratni metar, na parcelu od 7.700 kvadrata bio je to stupac vode od 10 metara visine, odnosno 10 tona po kvadratnom metru uzgona. Predpostavlja se da su bile izgrađene još dvije etaže, zgrada bi bila dovoljno teška da udar vode izdrži. Također, da podzemna konstrukcija nije bila zatrpana, ne bi nasip otišao pod temelj...

Nesretan splet okolnosti i povijesni povodanj pričinili su katastrofu na već unaprijed prodanoj novogradnji poslovno-stambene zgrade, koju će, to je sigurno, financijski najviše osjetiti – ili investitori, ili osiguravajuća kuća.

 

120 stambenih jedinica
Stambeno-poslovna građevina trebala je imati 120 stambenih jedinica, tri podzemne etaže za parkirališna mjesta, prizemlje i 7 nadzemnih etaža.
25. travanj 2024 02:48