StoryEditorOCM
4 kantunaŽESTOKI ISTUP NAČELNIKA VIRA

Kapović: Građevinska dozvola za Tri Bartola je protuzakonita! Zamjenica pročelnika Cota: Sve je po zakonu, a Kapović mi je prijetio!

30. studenog 2017. - 19:20
PRESS_02.JPG

Izdavanjem građevinske dozvole tvrtki "Tri Bartola" prekršena su tri zakona i jedan upravni akt, što je teški bezobrazluk za debeli zatvor! Ovo je sramota zbog koje očekujem od župana da raščisti kaljužu u nadležnoj županijskoj službi, a mi ćemo podnijeti kaznenu prijavu protiv pomoćnice županijskog pročelnika Ivone Cote koja je potpisala dozvolu, ali i svih drugih odgovornih osoba, te od nadležnih tijela i sudova zatražiti suspenziju i poništenje nezakonite građevinske dozvole, izjavio je u žestokom obraćanju javnosti načelnik Vira Kristijan Kapović tvrdeći da njegova Općina proteklih desetak godina vodi rat sa županijskom službom za izdavanje dozvola, te da se stvari pomaknu s mrtve točke tek nakon što Općina dobije desetke sudskih sporova koje zbog opstrukcije mora pokretati.

- Sramota je da Općina mora tužiti Županiju i tek nakon što dobije presudu provoditi zakon! Hoću da se na Viru provodi zakon, nitko nas neće razvlašćivati da bi pogodovao privatnim interesima i mimo odluka Općinskog vijeća i Prostornog plana, smatra Kapović.

Građevinska dozvola izdana je za gradnju benzinske pupme na parceli uz državnu cestu u blizini Virskog mosta.

- Nepojmljivo je da netko, unatoč našem protivljenju, može potpisati dokument po kojemu se gradi visoko komercijalni objekt izvan građevinske zone predviđene Općinskim prostornim planom! Dakle, radi se o parceli izvan građevinske zone, ali i o zaštićenom obalnom pojasu, te zaštićenom području autohtonog pejzaža! U našem PP je specifirano što se može graditi izvan građevinskog područja, ali benzinske postaje tu nisu navedene. One se mogu graditi na brojnim parcelama uz ceste, ali unutar građevinskog područja, rekao je Kapović smatrajući da sve postaje jasno ako se vidi da je jednim potezom pera negrađevinsko zemljište pretvoreno u visoko vrijedno građevinsko zemljište na kojemu će se zarađivati milijuni kuna.

Kapović je potom naveo da su oštećeni i općinski i državni proračun, jer je cijena negrađevinskog zemljišta 70 kuna, a građevinsko ide preko 100 eura (Tommy je nedavno svoje zemljište na Viru platio 300 eura po kvadratu), pa je investitoru omogućeno plaćanje kudikamo manjeg poreza čime su Općina i država oštećeni za skoro 500.000 kuna. Virskom načelniku smeta i što "Općina Vir, kao javnopravno tijelo, nije izdala potvrdu glavnog projekta, trgovačka društva u vlasništvu Općine Vir (Vir održavanje d.o.o. i Vodovod Vir), također kao javnopravna tijela, su odbila izdati potvrde glavnog projekta zbog kršenja zakonskih odredbi i odredbi Prostornog plana uređenja Općine Vir".

- I pismeno i usmeno smo upozoravali zamjenicu pročelnika i županijsku službu na sankcije ako ignoriraju zakone i stave sebe u funkciju tumačenja našeg Prostornog plana. Ali, izdali su nezakonitu građevinsku dozvolu koja nam je došla jučer, kada je već postala pravomoćna, rekao je Kapović.

Medijima je iz Zadarske županije dostavljeno opsežno izjašnjenje zamjenice pročelnice Ivone Cota s detaljnim obrazloženjem svake pojedinačne radnje u izdavanju građevinske dozvole. Ipak, suština njenog odgovora Kapoviću stoji u ovome:

- Upravni odjel 2.11.2017. godine izdaje građevinsku dozvolu pozivajući se na članak 10 Odluke o donošenju PPU Općine Vir u kojem se navodi da je u koridoru cesta moguća gradnja građevina koja neće ugroziti sigurnost odvijanja prometa, kao što su benzinske postaje, odmarališta, vidikovci i slčno, te čl. 95 u kojem se navodi da je u zaštitnom pojasu javne ceste moguće graditi samo građevine za potrebe održavanja cesta te pružanje usluga vozačima i putnicima, predviđene projektom cesta te benzinske postaje, parkirališta, autobusna stajališta i odmorišta te da je prije izdavanja dozvole za te građevine potrebno zatražiti uvjete nadležne uprave za ceste, kaže zamjenica pročelnika Cota navodeći da su pribavljeni i svi "pozitivni uvjeti javnopravnih tijela na izdavanje dozvole", od MUP-a, HC-a, Zadarske županije, HEP, Hrvatska agencije za poštu i elektroničke medije, Ministarstva kulture, Ministarstva zdravstva i Hrvatskih voda.

Ivona Cota navodi kako je prije nego što je uopće zaprimila zahtjev za izdavanje dozvole dobila upozorenje da će načelnik Kapović podnijeti kaznenu prijavu u slučaju njenog izdavanja.

- To sam osobno shvatila kao prijetnju i pokušaj utjecaja na izdavanje predmetne dozvole za koju još zahtjev nije bio ni zaprimljen, o čemu je sastavljena službena zabilješka koja se nalazi u spisu predmeta, kaže Cota navodeći da je čak i voditeljica postupka zbog "usmenih i pismenih prijetnji" iz Općine Vir od tadašnjeg pročelnika Željka Letinića tražio izuzeće, ali je to odbijeno "jer nema razloga koji dovode u sumnju nepristranost službene osobe iako se može iz svega navedenog utvrditi da se vrši određeni pritisak na voditeljicu postupka".

Općini Vir nije priznat status stranke u postupku jer niti je investitor, niti vlasnik parcele, a nije ni vlasnik neke od susjednih čestica. Utvrdilo je to i Ministarstvo graditeljstva odbijajući žalbu Općine Vir, stoji u županijskom dopisu.

Upravni je odjel 30. listopada zaprimio rješenje "Vodovoda Vir kojim se odbija izdavanje potvrde glavnog projekta iz razloga ne postojanja mogućnosti priključka na vodovodnu mrežu", a potom projektant Željko Predovan donosi dopis Vodovoda Vir da na dijelu otoka koji ne spada u građevinsku zonu, javna vodovodna i kanalizacija mreža neće biti izgrađena. Budući da se građevinsko zemljište nalazi izvan građevinske zove, promijenjen je projekt, pa bi objekt benzinske postaje imao vlastitu opskrbu vodom izgradnjom cisterni, a za otpadne vode su projektirali nepropusnu sabirnu jamu odgovarajućeg kapaciteta, stoji na kraju objašnjenja postupka izdavanja dozvole kojeg smo dobili iz županijskog upravnog odjela.

 

KAPOVIĆ UPOZORIO INVESTITORA: Ne dolazite graditi po nezakonitoj dozvoli – bit ćete fizički spriječeni!

Načelnik Kapović je upozorio investitora da na Vir ni slučajno ne dolazi graditi po nezakonitoj dozvoli jer će ga u tome fizički spriječiti nadležne općinske službe!

- Preporučujem investitoru da na tih 3.600 kvadrata posadi 100 maslina koje će mu Općina besplatno dati, a naši će mu komunalci pomoći i u sadnji, izjavio je Kapović.


 

PROČELNIK OLIVIO MEŠTROVIĆ: Pravna procedura postoji za svih, pa i za načelnika Kapovića!

- Nikada nismo imali nedorečenih stvari s Općinom Vir. Uvijek, pa i u ovom slučaju, moraju postojatti pravne procedure i pravni slijed koji vrijede za sve, pa i za načelnika Kapovića! Ovo je jedinstven slučaj da se na ovakav način proziva županijsku službu, pogotovo što Općina Vir može sudjelovati u zakonski predviđenoj pravnoj proceduri, izjavio nam je županijski pročelnik Olivio Meštrović.

23. travanj 2024 11:31