StoryEditorOCM
4 kantunaFOTO: POSTAVLJENO 500 NOVIH VRATA, POLIKLINIKA PRED USELJENJEM

„Prvi ulaze fizikalna medicina i Zavod za javno zdravstvo, sa njima gama kamera i 113 aparata!“

Piše L.Burčul
5. prosinca 2017. - 22:56
poliklinika6-051217

- U ovoj zgradi je 11. rujna plivalo četiri i pol milijuna kubika vode. Danas je saniran podrum, gotovo cijelo prizemlje, očekuje se skoro useljenje. Brzina sanacije je jako dobra, kao što je dobro utrošeno pet milijuna kuna koje je Ministarstvo zdravstva dodijelilo za saniranje Poliklinike – rekao je u utorak nakon obilaska zgrade Zvonimir Frka Petešić, predstojnik Ureda predsjednika Vlade i koordinator Vlade RH za sanaciju šteta od poplava u Zadarskoj županiji.

Za deset dana bit će gotov prvi dio sanacije, prostori gdje će biti smješteni gama kamera i fizikalna medicina.

- U tom periodu ćemo praktički smjestiti svu opremu, vrijednu 25 milijuna kuna, koju smo dobili preko Razvojne banke. Radi se o 113 aparata. Potom će, nakon Tri kralja, u zgradi Poliklinike početi raditi pojedine ambulante, te Zavod Za javno zdravstvo – rekao je ravnatelj Opće bolnice Zadar dr. Željko Čulina. Na pitanje što se tijekom radova poduzelo i napravilo kako se slična katastrofa ne bi ponovila, Čulina je istaknuo da su detektirani razlozi zbog koji je Poliklinika bila poplavljena.

- Voda je dolazila sa više strana, od krova i od podzemnih voda. S ovom sanacijom sve to je riješeno. Imamo jamstva od nadzornih službi da se to sigurno više neće desiti – rekao je Čulina. Nadzorni inženjer tvrtke Gin-company Nenad Šužberić je pojasnio da je do prodora podzemne vode i njezinog „šikljanja“ u zgradu došlo zbog otvora u temeljnoj ploči.

- Bio je ostavljen jedan otvor u temeljnoj ploči i kada se razina podzemne vode podigla, kada je voda navrla, tuda je doslovno šikljalo. To smo riješili tako što smo rupu zatvorili, hidroizolacijski i konstruktivno. Sanirali smo i druga mjesta prodora, prvenstveno dvije vertikale krovnih voda, gdje su zamijenjeni dijelovi i dodatno su učvršćeni. Što se tiče vremenskih uvjeta, da i dođe do nečeg sličnog onakvoj poplavi, ne bi trebalo biti ovakvih problema ni prodora kakav je bio – zaključio je nadzorni inženjer Nenad Šužberić.

Župan Božidar Longin je podsjetio da je prva procjena štete na Poliklinici bila devet milijuna kuna, no bitno je smanjena.

- Inženjeri su uspjeli detektirati da je dovoljno zidove pilati na 70 centimetara, tako da su svi zidovi pilani i njihov donji dio je kompletno novi. To je smanjilo troškove. U tom dijelu su troškovi smanjeni za 60 posto, jer zidove nismo bacali. No sva vrata smo promijenili, to je oko 500 vrata. Ovdje će svoj „dom“ naći bolnica, Zavod za javno zdravstvo i mnoge županijske ambulante i zdravstvene ustanove te Hitna pomoć, ali i Dječji vrtić – naglasio je župan Longin.

U PONEDJELJAK VOJSKA U NINU

- Radovi se u ostatku županije nastavljaju na sanaciji cesta. Sve državne ceste u županiji su sanirane, a od ponedjeljka vojska nastupa u Ninu, počinju radovi na sanaciji nerazvrstanih cesta područja oko Nina – rekao je Zvonimir Frka Petešić.

24. travanj 2024 16:12