StoryEditorOCM
4 kantunaDRŽAVNO ODVJETNIŠTVO U PARKU KRALJICE JELENE?

Zbog najma gradskog parka "Ledani", Malta podnio kaznenu prijavu - sumnja u političko pogodovanje!

6. prosinca 2017. - 19:15
ledana_bar4-110612

Pravila iznajmljivanja javnih površina u Zadru uskoro će pretresati Gradsko vijeće, a po neslužbenim informacijama zbog jednog od neobičnijih "slučajeva" korištenja elitnog gradskog prostora već je Općinskom državnom odvjetništvu upućena kaznena prijava! Radi se o najmu javne površine u Perivoju kraljice Jelene gdje od 2012. godine tvrtka "Riva Liburna" vodi Lounge bar "Ledana". Punih pet godina ni komunalni redari ni gradska tvrtka "Nasadi", koja je s "Riva Liburnom" potpisala ugovor o najmu, uopće nisu kontrolirali koristi li "Ledana" ugovoreni broj od 195 kvadrata ili je "zapasala" nešto veću javnu površinu od one koju je plaćala.

Razmotavanje ove priče potaknuo je gradski vijećnik Mladen Malta: dva puta je bio na kavi u "Ledani" i procijenio da je zauzeto oko 700 četvornih metara gradskog parka! Nakon prepucavanja između Grada Zadra i "Nasada" o tome tko je bio dužan kontrolirati ugovor o najmu, komunalni redari ili gradska tvrtka, gradonačelnik Branko Dukić je presjekao i kontrolu stavio u nadležnost "Nasada". Zbog opravdane sumnje u povlašteno poslovanje i nelojalnu konkurenciju u prethodnih pet godina, Općinskom državnom odvjetništvu podnesena je kaznena prijava kojom se traži ispitivanje legalnosti postupanja i odgovornosti "Riva Liburne", "Nasada" i Grada Zadra.

Kako je Mladen Malta nedavno izjavio da će sa svim informacijama koje ima o iznajmljivanju gradskog parka postupiti "u skladu sa svojom građanskom i vijećničkom savjesti", provjerili smo je li on podnositelj kaznene prijave, ali se on najprije osvrnuo na odgovor gradske uprave na njegovo vijećničko pitanje:

-Od Grada sam dobio odgovor kako se nalaže "Nasadima" da sami kontroliraju iznajmljenu javnu površinu, čime se zapravo Grad ograđuje za sve dosadašnje nepravilnosti premda je gradonačelnik Dukić na sjednici Gradskog vijeća 1. kolovoza rekao da će Grad, ukoliko budu utvrđene nepravilnosti vezano za "Ledanu", "Nasadima" uzeti javnu površinu i sam ju iznajmljivati. Od komunalnih redara, koji su godinama "bili nenadležni", dobio sam zapisnik i fotografije nadzora javne površine u Perivoju kojim je 17. listopada ustanovljeno da na taj dan "Ledana" koristi 348 kvadrata iako je tog datuma imala pravo korištenja samo 75 kvadratnih metara. Prethodnih pet godina tamo nije obavljen nikakav nadzor iako se pri održavanju koncerata uzurpira čitavi Perivoj kraljice Jelene, kaže Malta i potvrđuje da je podnio kaznenu prijavu:

-Kako uz sve ovo imam još neka saznanja koja nisam spominjao na Gradskom vijeću ni u medijima, a radi se o političkom pogodovanju, čitav slučaj oko "Ledane", uz dokumentaciju do koje sam mogao doći, 27. studenoga sam uputio Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru čije ću postupanje pratiti, jer ima još ovakvih slučajeva pogodovanja o kojima želim upozoriti Grad i javnost, izjavio nam je Malta.

Nezavisni gradski vijećnik nije želio konkretnije razgovarati o sadržaju kaznene prijave koju je podnio niti o osobama obuhvaćenim "političkim pogodovanjem" o kojemu sada govori.

 

S "Gardenom" ću još pričekati

Mladen Malta je zatražio podatke i o iznajmljivanju gradskog prostora na Bedemima zadarskih pobuna popularnom "Gardenu" kroz proteklih 14 godina. Dobio je odgovor po kojemu Grad Zadar tvrtki "Bašta Zadar" iznajmljuje 326,70 četvornih metara i to od 2008. godine kada je Grad nakon vlasničke parnice stupio u posjed te čestice zemljišta.

-U slučaju "Gardena", ograđeno je i nedostupno 900 kvadratnih metara na Muraju i to kroz čitavu godinu, a plaća se 326 kvadrata i to samo u sezoni! S "Gardenom" ću još pričekati i vidjeti što će se dogoditi s novom gradskom Odlukom o zakupu javnih površina, kaže Malta.

19. travanj 2024 17:28