StoryEditorOCM
4 kantunaDOZNAJEMO KOJA JE BOMBA BAČENA NA ZADARSKU POLICIJU

Obračun između ljubavnika i prevarenog supruga završio bacanjem "kašikare" na policijsku upravu?

Piše IN
6. prosinca 2017. - 22:55
bomba_policija3-051217 (1)

Zadarska policija i dalje traga za nepoznatim počiniteljem koji je u ponedjeljak oko jedan sat iza ponoći bacio eksplozivnu napravu u dvorište Policijske uprave Zadrske u ulici Bana Josipa Jelačića na Voštarnici. U eksploziji nitko nije stradao, napravljena je tek manja materijalna šteta na fasadi nekoliko okolnih zgrada. Kako neslužbeno doznajemo, u prostor policije ubačena je ručna bomba, poznata "kašikara", čija eksplozija može biti smrtonosna u krugu od 40 do 60 metara. Zbog ozbiljnosti situacije i zbog sumnji da je u pitanju napad na instituciju policije, iz Zagreba su u Zadar još u utorak pristigle dodatne policijske snage, kao i stručnjaci iz Centra za forenzička ispitivanje, istraživanja i vještačenja Ivan Vučetić.

- Zadarska policija nastavlja s istragom vezanom uz slučaj eksplozije na području sjedišta PU zadarske. Sve informacije vezane uz istragu su tajne i zbog toga vam ne možemo dati nikakve nove informacije - kazao je u srijedu glasnogovornik zadarske policije Elis Žodan.

Policija je u utorak privela dvije osobe pod sumnjom da su odgovorne za eksploziji bombe unutar kruga zadarske policije. Privedena su dvojica muškaraca iz Zadra koja su dan ranije sudjelovala u remećenju javnog reda i mira. Razlog njihovom sukobu, odnosno privođenja, bio je, kako doznajemo, ljubavne prirode. Naime, dvojica muškaraca našla su se u ljubavnom trokutu, jedan kao suprug, a drugi kao ljubavnik iste žene.

Policija je jednog od njih nakon incidenta privela, a potom je drugi, koji je ostao na slobodi, bacio eksplozivnu napravu u krug zadarske policije, navodno s namjerom da se osveti drugom muškarcu koji se nalazio u policijskom pritvoru.

Taj scenarij policija je u srijedu napustila. Provjerom alibija obojice sudionika policija je odustala od varijante osvete ljubomornih muškaraca te su obojica nakon saslušanja puštena na slobodu.

Policija je u fazi kada istražuje sve moguće scenarije, na samo zbog pitanja opće sigurnosti u Zadru, već i zbog činjenice da se incident dogodio unatoč tome što je ulaz u zadarsku policijsku upravu pokriven video nadzorom.

U kojem smijeru je u ovom trenutku nastavljena istraga nije poznato, no zadarski policajci očito imaju više varijanti mogućih razloga zbog kojih su se našli na meti napada nepoznatih počinitelja. Zbog toga se ne želi u javnost izlaziti s nikavim detaljima jer svi oni mogu biti odlučujući tijekom istrage. Pogotovo ako osumnjičenici budu ispitivani na poligrafu, jer samo počinitelj točno zna s kakvom je eksplozivnom napravom napravom zadarsku policiju.

- Naš je posao provjera i utvrđivanje činjenica. U ovom trenutku provjeravaju se sve moguće varijante, niti jedna se apriori ne odbacuje – govori glasnogovornik policije Elis Žodan.

U međuvremenu Kalelarga priča svoju priču, a među njima ima nagađanja u izobilju. Jedna se vezuje uz činjenicu da je u prostor policije bačena kašikara, ručna bomba očito zaostala iz Domovinskog rata, koju je, po pričama, mogao upotrijebiti samo netko od sudionika rata, odnosno pripadnika braniteljske populacije. Drugi pak tvrde da je takva varijanta manje moguća, jer se cijala priča o ljubavnom trokutu pokazala nevjerodostojnom pa u prvi plan ističu nezadovoljstvo pojedinaca policijskim istragam prema nekim kriminalnim krugovima. U tom scenariju neshvatljivo je zašto bi se taj netko na ovaj način javno "obilježio", makar i bio izložen kaznenom progonu.

Treći pak smatraju da je u pitanju obična emocionalna reakcija nezadovoljnika sustavom koji napadom na državne institucije sigurnosti želi ukazati da je sustav nedovoljno osposobljen da bi pravu istinu o kriminalu u Zadru istjerao na vidjelo...

 

20. travanj 2024 04:04