StoryEditorOCM
4 kantunaUPOZORENJE VOZAČIMA

Samo Dalmacija još nije pod snijegom! Zimski uvjeti i olujni vjetar rade probleme vozačima, u prekidu i katamaranske linije; Evo kakvo nas vrijeme čeka do kraja dana

9. prosinca 2017. - 10:40
9320357

U Istri, Lici, Gorskom kotaru, te središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj zbog ugaženog ili razmočenog snijega na većini su cesta zimski uvjeti; zbog jakog vjetra u Hrvatskom primorju ograničenja, izvijestio je Hrvatski autoklub (HAK).

Zbog olujnog vjetra samo za osobna vozila otvorene su: dionica autoceste A6 Rijeka-Zagreb, između čvorova Kikovica-Delnice, dionica Jadranske magistrale (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene. Zabrana prometa za I. skupinu vozila (autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i moticikle) na dionici Jadranske magistrale (DC8) između Senja i Karlobaga; a za I. i II. skupinu (autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama, moticikle, dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom) na dionici Jadranske magistrale (DC8) između Bakra i Senja i na autocesti A7 između čvorova Draga i Šmrika. 

Zimski uvjeti vožnje su na većini cesta u Istri, Lici, Gorskom kotaru, te središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj zbog ugaženog ili razmočenog snijeg. Promet je zabranjen za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, a sva ostala vozila moraju imati zimsku opremu.

Trenutno nema slobodnog pravca za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama iz smjera unutrašnjosti prema Istri, Rijeci i Dalmaciji i obratno.

Zbog snijega, kiše i olujnog vjetra na dionici autoceste A1 od tunela Sveti Rok do vijadukta Božići vozi se uz ograničenje brzine na 40 km/h. Zbog niskih je temperatura na vlažnim dijelovima kolnika moguća poledica, posebice na mostovima i nadvožnjacima.

Obavezna uporaba zimske opreme je i u svim općinama i gradovima u prstenu grada Rijeke: grad Kraljevica, Bakar i Kastav, općina Čavle, Jelenje, Viškovo, Klana, Matulji, te zaleđe grada Opatije, općine Lovran I Moščenićke Drage.
Na većini graničnih prijelaza nema dužih čekanja.

U prekidu su trajektna linija Sumartin-Makarska i Prapratno-Sobra; katamaranske linije Novalja-Rab-Rijeka, Mali Lošinj-Rijeka, Korčula-Hvar-Split, Ubli-Vela Luka-Hvar-Split, Jelsa-Bol-Split i Vis-Split i brodska linija Mali Lošinj-Unije-Susak.

Podsjetimo, danas će prevladavati oblačno s kišom, u unutrašnjosti susnježicom i snijegom, a malo snijega nošenog vjetrom moguće je i na Jadranu, osobito sjevernom; temperatura zraka od -2 do 3, na Jadranu većinom od 7 do 13 Celzijevih stupnjeva, navečer i prema kraju dana osjetno hladnije. 

Oborina će biti češća u prvom dijelu dana, u Dalmaciji moguće i obilna uz grmljavinu. Nastat će novi snježni pokrivač, osobito u gorju. Poslijepodne sa zapada prestanak oborine, a prema kraju dana i razvedravanje.

Vjetar na kopnu slab do umjeren sjeverni. Na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana jaka i olujna bura, podno Velebita s orkanskim udarima, a duž ostatka obale u početku jak i olujan južni i jugozapadni vjetar u okretanju na sjeverozapadni, navodi se u prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda za Hrvatsku za danas, 9. prosinca.

23. travanj 2024 18:32