StoryEditorOCM
4 kantunaNASTAVAK SUĐENJA GIUSEPPEU PINU GIERGIJI

"Modus operandi" u Košarkaškom klubu Zadar bio je jednak i prije i poslije mene!"

11. prosinca 2017. - 22:00
6391572

- "Modus operandi" u Košarkaškom klubu Zadar bio je jednak i prije i poslije mene. Uvijek se radilo na isti način – nestrpljivo je uzviknuo legendarni zadarski košarkaš, 80-godišnji Giuseppe Pino Giergia u sudnici Općinskog suda u Zadru gdje mu je u ponedjeljak nastavljen kazneni postupak u kojem se tereti da je kao bivši direktor za Košarkaški klub u Zadru utajio porez u iznosu od 5.945.249,68 kuna.

Optužen je da je od 2005. do 2009. trenere i igrače isplaćivao preko off-shore tvrtki u inozemstvu ne prikazujući im plaću kao dohodak na koji se plaća porez, već kao honorar za razne "sportske usluge" poput usluga konzaltinga i skautinga, troškova organizacije za dolazak igrača, pregovaranje, te provizije pri realizaciji transfera igrača. Nakon uplaćivanja na inozemne račune novac se fizički donosio u klub kako bi se sakrile financijske transkacije. Na taj je način plaćao dva trenera i 21 igrača, među kojima, Aleksandra Petrovića, Zmagu Sagadina, Juliusa Jamesa Johnsona, Todora Gečevskog, Carla Englisha, Andrae Malonea Patterosona, te ostale.

Giergina izjava o načinu rada u klubu izazvala je reakciju zastupnice optužbe Branke Rukavine koja ga je upozorila na ponašanja kojim sugerira odgovore svjedocima.

- A što vi sugerirate ovdje i to selektivno?", upitao je Giergia u sudnici gdje su jučer svjedočile zaposlenice službe za računovodstvo nekadašnjeg Košarkaškog kluba Zadar Draginja Galešić i Mirjana Dušević.

Prethodno su "frcnule" iskre i na liniji Rukavine i Gierginog odvjetnika mr. Šime Pavlovića koji se nije usuglasio s njezinim prijedlogom da se dogovore hoće li se prije svjedočenja djelatnica računovodstva pročitati iskazi koje su dale 2012. godine u Općinskom državnom odvjetništvu Zadru.
- Po ZKP-u ni ne može drugačije- rekao je Pavlović kojem je u tom trenutku zasmetala velika kartonska kutija sa spisima gurnuta ispod njegova stola.
- Što je ovo majke ti Isusove?!, iznenadio se, te odgurnuo kutiju ispod stolice za svjedoke nakon čega mu je Rukavina odgovorila da je što se tiče odredbi ZKP-a na koje se poziva "ipak bila s njim na raznim raspravama".

Svjedokinje, zaposlenice službe za računovodstvo nekadašnjeg Košarkaškog kluba Zadar suglasno su potvrdile da su za naplatu trebala dva ovlaštena potpisnika koje je imenovao Upravni odbor Košarkaškog kluba, te da nije bilo potrebno da na virmanima nalozima za plaćanje bude potpis direktora.
- Plaćanja košarkašima koji su bili iz Hrvatske nazivali smo "stipendije" još od 1982. kada sam došla. Znam da su neki imali otvorene obrte, a neke smo plaćali po odbitku. Nekad je dokumentaciju donosila tajnica, a nekad direktor. Tko je tada bio direktor ne znam - posvjedočila je Galešić. Opovrgnula je navode iz ranijeg iskaza da su na naplatu dolazili računi košarkaša za hotelski smještaj i određenu robu.
- To bi možda mogle biti patike, nije mi poznato što bi to točno moglo biti - rekla je.
Svjedokinja Mirjana Dušević u inkriminirano vrijeme zaposlena na mjestu knjigovođe provjeravala je kontirane račune, te izlistavala podatke za PDV. 
- Ne znam tko mi je bio nadređen. Radili smo po nalogu direktora koji su se mijenjali i kojih je bilo više. Nije mi poznato kako su se plaćali strani igrači. Dolazili su neki računi za hotelski smještaj i najam stana, ali ne znam o kojim se osobama radilo jer se ugovori ne čuvaju u računovodstvu- rekla je Dušević.
 

25. travanj 2024 14:34