StoryEditorOCM
4 kantunaVLADA FINANCIRA OBNOVA NINSKIH MOSTOVA

Gradonačelnik Ćurko: U ožujku bi trebali započeti s radovima

Piše I.I.
27. prosinca 2017. - 21:00
9088160

Ninski stari kameni most iz 17. stoljeća i most kod Donjih gradskih vrata koji su u rujnu porušeni u nezapamćenoj vodenoj bujici kreću s obnovom početkom iduće godine. Vijest koja će zasigurno obradovati sve stanovnike Nina u Zadar je donio župan Božidar Longin nakon što je prošlog tjedna bio na sastanku u Zagrebu s predstavnicima hrvatske Vlade. Dva ninska mosta od vitalnog su značaja za lokalno stanovništvo, ali i za turiste i turizam od kojeg Nin uglavnom živi. Naime, najava skorih radova znači da bi obnova dva važna kulturna i infrastrukturna objekata za grad možda mogla biti dovršena do početka turističke sezone.  

Gradonačelnik Nina Emil Ćurko u rujnu je bio poprilično skeptičan kada se govorilo o financiranju obnove mostova od strane državnog vrha, no kako stvari sada stoje, rekonstrukcija mostova bi trebala krenuti u ožujku sljedeće godine.

- Posebnim dogovorom s Vladom RH odlučeno je da će Hrvatske ceste financirati obnovu mostova te provesti natječaje za izvođače radova i „nadgledati“ – rekao nam je gradonačelnik Ćurko.

Trenutno traje izrada projektne dokumentacije i troškovnika koji trebaju biti gotovo do 15. siječnja, a nakon toga javnost će znati više detalja vezanih uz obnovu mostova.

- Tek nakon izrade dokumentacije i troškovnika moći ćemo govoriti o cijenu obnove, a do tada ne bih htio samostalno procjenjivati financije – govori Ćurko dodajući kako bi se natječaj za izvođača radova trebao održati krajem siječnja.

Ako sve bude išlo po planu, stanovnici Nina, rekao je Ćurko, obnovu mostova mogu očekivati već u ožujku, no datum završetka radova je još uvijek neizvjestan.

- Rok gradnje je zasada nepoznat, potrebno je napraviti geofizička i geomehanička ispitivanja jer se temelji mostova smješteni u mulju dubine 16 metara, dovršiti projektnu dokumentaciju i naći izvođače pa tek onda možemo govoriti o mogućem završetku radova, zaključio je Ćurko.

 

 

17. travanj 2024 19:54