StoryEditorOCM
4 kantunaNOVI MANEVRI U BITKI ZA ZADARSKU MARINU

Od Tankerkomerca država tužbom traži 5 milijuna kuna!

7. siječnja 2018. - 23:17
zvonik_stosija17-310815

Pravna bitka oko najatraktivnije nautičke luke u samom središtu Zadra i jedine velike hrvatske marine s neriješenim pitanjem koncesije, za koju je zainteresirano pet investitora, među kojima i turska "Dogus grupa", nastavit će se na Trgovačkom sudu u Zadru.

Tamo je, naime, 28. prosinca 2017. godine stigla tužba Republike Hrvatske koju je u ime države Županijsko državno odvjetništvo u Zadru (ŽDO) podnijelo protiv zadarske tvrtke "Tankerkomerc". Riječ je o sudskom epilogu nastavka višegodišnjeg spora oko koncesije nad Marinom Zadar između države i "Tankerkomerca". U novom sudskom postupku država od "Tankerkomerca" traži isplatu 4,788 milijuna kuna s kamatama zbog korištenja luke posebne namjene, odnosno luke nautičkog turizma Marine Zadar bez koncesije.

– Tužena pravna osoba već niz godina gospodarski koristi navedenu luku bez koncesije, koja u kopnenom dijelu obuhvaća površinu od 15.714 četvornih metara, te akvatorij površine 40.497 četvornih metara, odnosno ukupno 56.211 četvornih metara. Člankom 3. Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama propisano je da je pomorsko dobro opće dobro od interesa za Republiku Hrvatsku i ima njezinu osobitu zaštitu, a upotrebljava se ili koristi isključivo pod uvjetima ili na način propisan tim zakonom – navode u zadarskom tužiteljstvu nakon podizanja tužbe u kojoj zastupaju državu.

Iako je, kako navode, tužiteljica Republika Hrvatska prije podnošenja tužbe htjela mirno riješiti spor na osnovi članka 186. ZPP-a, "Tankerkomerc" se nije očitovao na taj zahtjev, a direktor tvrtke Roberto Motušić nije htio komentirati ovaj potez države do zaključenja sudskog postupka.

– Država sada predlaže Trgovačkom sudu u Zadru da po provedenom postupku donese presudu kojom se nalaže tuženiku, pravnoj osobi d.d. iz Zadra, da joj isplati iznos od 4.788.821 kunu (vrijednost predmeta spora) sa zakonskim zateznim kamatama, kao i da tužiteljici naknadi parnični trošak – navode u Županijskom državnom odvjetništvu u Zadru.

Nakon što je stupio na snagu novi Zakon o pomorskom dobru, "Tankerkomerc" je kao dugogodišnji koncesionar od nadležnog ureda državne uprave zatražio priznavanje svojeg postojećeg statusa korisnika koncesije na temelju ugovora na neodređeno vrijeme iz bivše države, no to im nije uvaženo.

U međuvremenu država je proglasila Marinu pomorskim dobrom, te je "Tankerkomercu" za dosadašnje korištenje koncesije ispostavila milijunski račun.

Iako tada još formalno pravno nije bilo riješen status zadarske marine, država je još 1. kolovoza 2014. raspisala javni natječaj za 30-godišnju koncesiju na koji se, uz "Tankerkomerc", javio hrvatski konzorcij "Porto Jadera 1177", ACI, turska "Dogus grupa", "Marina Signum", te "Sutomišćica" – Zadar i "Olive Island".

"Tankerkomerc" je, međutim, cijeli natječaj osporio, a Upravni sud u Splitu donio je rješenje o privremenoj mjeri koja natječaj za koncesiju stavlja izvan snage. "Tankerkomerc" na sudu traži konverziju prava korištenja koju imaju od 1982. godine u pravo na koncesiju, navodeći kako su u marinu uložili 40 milijuna eura.

Početni iznos stalnog dijela koncesijske naknade je 10 kuna po četvornome metru zauzetog pomorskog dobra, iz čega slijedi da će davanjem u koncesiju luke i pomorskog dobra prihod od koncesije iznositi najmanje 594.590 kuna.

26. travanj 2024 04:38