StoryEditorOCM
4 kantunaZAŠTO DAVID RICOV SA SUPRUGOM ŽIVI U GRADSKOM STANU ZA 162 KN MJESEČNO?

Mario Pešut: Stan je u najam dobila Davidova baka Meri, ali njoj je unuk potreban, ne može bez njega, ne može živjeti sama!

Piše L.Burčul
10. siječnja 2018. - 23:05
David Ricov

Gradski pročelnik za socijalnu skrb Mario Pešut je sa voditeljicom Odsjeka za socijalnu skrb Nadom Gautom obišao stan na Bilom brigu u kojem živi David Ricov sa svojom suprugom i za koji Gradu plaća zaštićenu najamninu od 162 kune mjesečno.

Povod za „vršenje izvida predmetnog stana“, kako su iz Grada naveli u dopisu „Slobodnoj“, sa potpisom pročelnika Marija Pešuta, je bio naš članak u kojem smo objavili kako je Ugovor o najmu tog stana 2013. sklopljen između Grada Zadra i Meri Ivanov, gdje je navedeno da stan može koristiti Meri Ivanov (baka Davida Ricova) i Žaklina Ivanov (kćerka Meri Ivanov).

U istom tekstu citiran je i gradski vijećnik Erol Gaši (SDP), koji upozorava da nitko drugi, osim osobe sa kojom je Grad potpisao Ugovor o najmu, ne može „naslijediti“ taj stan i, kao u slučaju Davida Ricova, u njemu živjeti sa suprugom. Prema svjedočenju susjeda, u tom stanu, veličine 60 kvadrata, žive samo David Ricov i njegova supruga. Također prema izjavama mještana, Davidova baka Meri Ricov iz tog je stana odselila na otok Ugljan, adresa nam je poznata, isto kao i adresa Žakline Ivanov koja je iz ovog stana odselila na otok Pašman.

Međutim, iz Grada Zadra nam je u srijedu upućen dopis u kojem stoji da „poznati zadarski estradni umjetnik“ živi sa suprugom u navedenom stanu „zato što je potreban svojoj baki Meri koja ne može živjeti sama“.

Unatoč svjedočenjima svih susjeda kako Ricov i supruga žive sami, sada se ukazala baka kojoj je njezin unuk potreban.

Da sve bude još nevjerojatnije, navodi se i da baka „ponekad ode na otok“, iz čega proizlazi da nije problem otići na otok, ali je problem u stanu biti bez pomoći unuka Davida Ricova.

Zaključujemo sa činjenicom da je sâm Ricov kao svoju adresu navodio mjesto Ugljan, ulica Brodarice 3. Temeljem toga dobivao je i putne troškove od Narodnog muzeja Zadar gdje je zaposlen.

Sad više nije na Ugljanu, nego na Bilom brigu. Pomaže baki, koja se odjednom sa Pašmana ukazala na Bilom brigu. I ne može biti sama.

Sa Davidom Ricovim je, piše u dopisu iz Grada, razgovor obavljen „na njegovom radnom mjestu“.

Mladi ljudi koji nakon završenih fakulteta ne mogu dobiti posao, ili se negdje ipak zaposle pa nakon plaćanja skupog podstanarstva od nekoliko stotina eura mjesečno dižu stambene kredite i otplaćuju ih skupo po 30 godina, neka pročitaju priču o životu i djelu 31-godišnjeg Davida Ricova.

On je konobar. Sa tim zvanjem dobio je posao u Narodnom muzeju Zadar (ugovor o djelu). Pa je u Benkovcu plaćao ispite i doškolovao se za komercijalista, te je u Narodnom muzeju dobio i Ugovor o radu.

Stan od 60 kvadrata, čiji je najmoprimac Meri Ivanov, je gradski, Ricov ga uživa i plaća 162 kune mjesečno i nema velike sumnje da će tako i ostati.

Dopis iz Grada, poslan temeljem našeg upita o korištenju spominjanog stana, objavljujemo u cijelosti:

 

PREDMET:  Izvida stana u vlasništvu Grada Zadra, na adresi Trg D. Tomljanovića Gavrana 1 A, Zadar

Povod za vršenje izvida predmetnog stana bio je članak objavljen 13. prosinca na portalu Zadarski.hr. U spomenutom članku navodi se da stan bespravno koristi poznati zadarski estradni umjetnik David Ricov. Kategorija bespravnog korištenja strana u članku potkrijepljena je izjavom od strane gospodina Erola Gašija, člana Gradskog vijeća Grada Zadra, koji je u vrijeme useljenja u stan od strane Davida Ricova bio na čelu Komisije za davanje u najam stanova u vlasništvu Grada Zadra te je u tom svojstvu, kako navodi, raspolagao informacijom da stan po ugovoru o najmu stanova osim ugovaratelja mogu koristiti samo članovi obitelji navedeni u istom ugovoru. Kako David Ricov, a ni njegovi roditelji nisu navedeni u ugovoru, time nije imao nikakvu pravnu osnovu za korištenje stana, zaključuje u članku gospodin Gaši.

Tragom svega navedenog, odmah po objavi članka, 14. prosinca 2017. godine u 9.15 sati izvršen je izvid stanja na terenu koji smo obavili voditeljica Odsjeka za socijalnu skrb  Upravnog odjela za socijalnu skrb i zdravstvo, gospođa Nada Gauta, i ja osobno. Tom prigodom utvrđeno je sljedeće činjenično stanje:

U trenutku dolaska na ulazna vrata, nakon nekoliko pokušaja pritiska na zvonce i kucanja na vrata nitko se nije javljao, što je bio slučaj i pri pokušaju stupanja u kontakt sa stanarima susjednih stanova. Nakon toga potražili smo Davida Ricova osobno na njegovom radnom mjestu. Razgovor je trajao otprilike pola sata. Tom prigodom g. Ricov je rekao da je upoznat s napisima na spomenutom portalu, ali da to što se navodi ne odgovara stvarnim činjenicama. Naime, djed g. Ricova,  Marko i baka Meri Ivanov dobili su svojevremeno stan od Kazališta lutaka Zadar na adresi Obala kralja Tomislava 1, u zgradi u Jazinama gdje je nekad bilo Kazalište lutaka. Tada je sklopljen Ugovor o najmu stana sa zaštićenom najamninom na neodređeno vrijeme. Zbog dotrajalosti zgrade stan nije više bio uvjetan za stanovanje zbog čega je Grad Zadar 2013. godine, a po zamolbi obitelji Ivanov dodijelio drugi, zamjenski stan na adresi Šibenska 15 na Bilom Brigu (danas Trg D. Tomljanovića Gavrana 1 A). Kako je djed g. Ricova, Marko preminuo, ovaj novi stan po ugovoru o najmu sa zaštićenom najamninom koristila je baka g. Ricova i njihova kći, odnosno teta g. Ricova,  Žaklina Ivanov. Nakon njenog preseljenja baka Meri nije mogla živjeti sama te je u početku s njom živjela druga kći Sanja sa svojim sinom Davidom, a kasnije samo David Ricov sa suprugom.

David Ricov je, kako navodi u ovom trenutku potreban svojoj baki koja ne može živjeti sama. Pri daljnjem obrazlaganju g. Ricov je spomenuo činjenicu da baka ponekad ode na otok kod jedne od kćeri, ali da je najveći dio vremena u svom stanu.

Nakon pozorno iščitanih navoda u članku spomenutog portala i razgovora s g. Ricovom, obavljene su i dodatne konzultacije s Upravnim odjelom za gospodarenje gradskom imovinom. Tom prigodom izvršen je uvid u sljedeće dokumente:

- Ugovor o najmu stana sa zaštićenom najamninom zaključen između Kazališta lutaka Zadar i Marka Ivanova

- Ugovor o najmu stana zaključen između Grada Zadra i Meri Ivanov (udovice Marka Ivanova)

- Zamolba za dodjelu zamjenskog stana

- Odluka o davanju u najam zamjenskog stana

- Zakon o najmu stanova („NN“ broj 91/96, 48/98, 66/98 i 22/06)

Dovodeći u vezu iskaz i navedenu dokumentaciju David Ricov zaključuje da trenutno ne postoje zapreke za daljnji ostanak u predmetnom stanu s bakom Meri. Tim više što u Zakonu o najmu stanova, koji je nadređen internim propisima Grada Zadra, u članku 19. stavak 4. stoji sljedeća odredba koja se odnosi na predmetnu problematiku:

„Najmodavac može otkazati ugovor o najmu stana ako se najmoprimac ili drugi korisnici stana koriste stanom suprotno Zakonu i ugovoru o najmu stana, a osobito…

4. ako se stanom koristi osoba koja nije navedena u ugovoru o najmu i to za vrijeme dulje od 30 dana bez dopuštenja najmodavca, osim u slučaju kad je riječ o bračnom drugu, potomku, roditelju, osobi koju je prema Zakonu dužan uzdržavati ili o osobi koja pruža najmoprimcu ili drugim korisnicima stana nužnu njegu i pomoć samo dok potreba za nužnu njegu i pomoć traje“.

S poštovanjem!

PROČELNIK  Mario Pešut, prof. 

19. travanj 2024 10:12