StoryEditorOCM
4 kantunaFOTO: JOLE KADIJA STRAHUJE ZA SVOJE ULAGANJE OD 15 MIL. KUNA U TURNJU

Ulaže više od pola općinskog proračuna, a Općina mu ne želi urediti okoliš hotela! Zašto je načelnika Pelicarića teže dobiti nego direktora NASA-e?

11. siječnja 2018. - 12:36
turanj6-151217

Poduzetnik u kupe, općina u špade!

Na to bi se, ukratko, mogao svesti problem u kojem se našao ugostitelj Josip Kadija samo zato što je odlučio u rodno mjesto, Turanj u Općini Sv. Filip i Jakov, uložiti preko dva milijuna eura.

Kadija je na turanjskoj rivi, u nesporednoj blizini obiteljske kuće, kupio jednu staru zgradu i krenuo je pretvarati u hotel.

Gradnja je počela prošle godine, a otvaranje je planirano za prvi svibnja 2018. godine. Kad se otvori "Toretta Palace", kaže Kadija, bit će to prvi hotel takve vrste u Turnju i jedini u kategoriji četiri zvjezdice na potezu od Biograda do Šibenika. Štoviše, to je najveća privatna investicija u Turnju od kad je Hrvatske i teži gotovo 60 posto godišnjeg općinskog proračuna.

- Turanj je moje rodno mjesto i htio sam nešto u njega uložiti. Tu već imam kafić i malu konobu, u prizemlju obiteljske kuće koju sam također prenamijenio u smještajne kapacitete. Zajedno s hotelom, sve skupa, uložio sam preko 18 milijuna kuna – počinje svoju priču Josip Jole Kadija, Zadranima poznat kao vlasnik kafića "Sunturist" na Narodnom trgu.

- Hotel će imati 24 smještajne jedinice, vrhunsku opremu i sadržaje, od restorana do terase, no problem je što je okoliš hotela, za koji je odgovorna Općina, u jako lošem stanju. Komunalna opremljenost Turnja je inače jako niska, u mjesto se godinama ništa nije ulagalo. Uvijek se nešto obećava oko izbora, ali na kraju, vidite i sami, oko budućeg hotela vlada nered – žali nam se Kadija pokazujući uistinu jedinstvene slučajeve komunalnog kaosa u nesporednoj blizini budućeg hotela.

Primjerice, ispred hotela je prometnica, a jedini pješački prijelaz preko nje vodi vas izravno u – štekat fast fooda smještenog u kontejneru! Prometnica uz rivu nema kolnika, parkira se na divlje, a lučica u turanjskoj uvali samo što se nije odvalila u more. Riva je potpuno izlokana, rubno kamenje je završilo u moru, a sa bitvi uz veliki mul strše električni kabeli divljih strujnih priključaka za jahtaše.

Prvo je čudo da još netko nije poginuo od kratkog spoja!

- Zajedno s Općinom spreman sam pomoći donacijom u popločavanju okolnih ulica koje su sada raskopane zbog priključaka na kanalizaciju i vodovod, ali sam spreman i sponzorirati uređenje trga ispred hotela. Općina se načelno s tim složila, kao i s prijedlogom da dio rive popločamo kamenom, a nasip iza mula asfaltira za parkiralište. Ali kao što vidite, od toga se ništa ne događa. A koliko sam vidio iz proračuna, o toga neće ništa biti ni u ovoj godini – nastavlja Kadija svoju jadikovku dok obilazimo sobe i apartmane budućeg hotela. Prostrane su i svijetle, u njima se ugrađuje oprema i keramika visoke kvalitete, cilja se na bogatiju inozemnu klijentelu i goste preko cijele godine. No sve bi to, boji se Kadija, moglo doći pod znak pitanja ako ne uspije dobiti željenu kategorizaciju zbog neurednog okoliša, što bi mu moglo izravno ugroziti povrat investicije i isplatu kredita...

Načelnika Sv. Filipa i Jakova Zorana Pelicarića (HDZ) nije jednostavo pronaći, ali ni dobiti na telefon. Nakon dva tjedna beuspješnog nazivanja uspjeli smo mu poslati, preko tajnice, pisane upite, a odgovor na njih čekali smo još dva tjedna.

I to kakav odgovor: mi u kupe, on u špade!

Pitali smo ga koliko je Općina Sv. Filip i Jakov u njegovom mandatu uložila u komunalnu infrastrukturu i opremu mjesta Turanj? Koliko je novaca na to utrošeno u prošloj, a koliko će biti u u ovoj godini? Pitali smo ga zašto je okruženje budućeg hotela potpuno zapušteno, na razini slama, iako se radi o centru mjesta pod konzervatorskom zaštitom, te što je Općina konkretno poduzela na uređenju ulica i trgova oko novog hotela? Pitali smo ga kako je moguće da nasuprot pješačkog prijelaza do hotela stoji montažna kućica s brzom hranom? Zašto nema uređenog nogostupa? Zašto su ispred ulaza općinsku zgrade u neposrednoj blizini budućeg hotela postavljeni štandovi za prodaju voća i povrća? Pitali smo ga što Općina namjerava napraviti s tom napuštenom zgradom koja je ruglo u centru mjesta? Pitali smo ga zašto su devastirane i potpuno zapuštene zelene površine u centru mjesta (park)? Zašto u Turnju nema šetnica? Zašto plaže nisu uređene? Pitali smo ga što Općina kani poduzeti u obnovi obale i lučice u Turnju koja se doslovno raspada, na kojoj su strujni priključci ilegalni i po život opasni? Zašto od projekta obnove turnjske lučice, koji postoji već deset godinama, do danas ništa nije napravljeno? Što su načelnik i donačelnica poduzeli da se taj dio Turnja obnovi? Kako Općina kani riješiti problem parkinga u centru Turnja? Zašto na prostoru uz obalu u Turnju i iza mula nije uređen javni parking? Zašto taj prostor nije pod naplatom, odnosno zašto nasuti zemljani prostor iza mula nije asfaltiran...

No umjestno jasnih odgovora na vrlo konkretna pitanja dobili smo politikantsku "litaniju" načelnika Pelicarića kako "intenzivno radimo na stvaranju radnih mjesta te osiguranju boljeg životnog standarda za sve žitelje Općine" i da "naša vizija razvoja Općine temelji se prvenstveno na ulaganjima u ljudske potencijale od čega se godišnje izdvaja preko tri milijuna kuna za jaslice, dječji vrtić, stipendije i socijalna davanja te na strateškim projektima koji se odnose na razvoj turizma, odnosno razvoj lučkog područja i uređenje plaža".

Od konkretnih stvari, Pelicarić nam je odgovorio da je u prošlom mandatu u Turnju završena obnovu kule Turanj u koju je kroz šest godina uloženo oko milijun kuna, da je uređeno dječje igralište i okoliš u Varoši u vrijednosti pola milijuna kuna, da je izgrađeno 40 novih grobnica, da je saniran mali parapet u sklopu luke te uređen dio platoa za oko pola milijuna kuna, a i javna rasvjeta je modernizirana zamjenom rasvjetnih tijela.

Također, započeo je projekt katastarske izmjera za k.o. Turanj vrijedan 3,8 milijuna (Općina sufinacira 2,3 milijuna kuna), obnovljeno je malonogometno i odbojkaško igralište, a "briga za čistoću i okoliš se očituje prvenstveno u rješenim priključcima fekalne odvodnje na kolektor Biograd". Uz to, dodaje, pripremala se projektna dokumentacija i sve potrebne dozvole za uređenje Plaže Morovička, rekonstrukciju javne infrastrukture u Kuntrati, izgradanju nerazvrstane ceste Krč i sekundarnu fazu kanalizacijskog sustava.

U novom mandatu, nastavio je, intezivno će raditi na uređenju plaže Morovička vrijedne 1,4 milijuna kuna (pola milijuna kuna od Ministarstva turizma), Županijska lučka uprava planira sanaciju glavnog gata luke u iznosu od tri milijuna kuna; radit će se na postavljanju rasvjete, rekonstrukciji infrastrukture u Kuntrati vrijednoj 240 tisuća kuna, izgradnji i uređenju nerazvrstane prometnice s pripadajućom infrastrukturomna na predjelu Krč vrijedno 4,9 milijuna kubna (2,8 milijuna iz EU fondova).

U tijeku je, dodao je, izrada projekta dječjeg vrtića u parku, uređenje zelenih površina, plaža i pješačkih površina, a do konca ljeta očekuju se početak rada suda i katastra za k.o. Turanj.

Također, u planu je nabava vatrogasnog vozila i zapošljavanja u sklopu mjere javnih radova na sanaciji šteta uzrokovanih požarom i poplavama te projekt "Zaželi" - program zapošljavanja teže zapošljivih skupina žena koje pružaju pomoć u kući starijim i nemoćnim osobama (917.000,00 kuna).

Za sam kraju, Pelicarić je istaknuo projekt „Arheološko istraživanje podmorja na lokalitetu Ričul – naselje staro 3500 godina“ na kojem općina surađuje sa Sveučilištem u Zadru "a koji se odnosi na promociju mjesta Turanj i cijele Općine".

Eto, to nam je odgovori načelnik Zoran Pelicarić. A ti se moj Kadija možeš - slikat!

 

Zašto je lakše dobiti direktora NASA-e nego načelnika Pelicarića?!
Da načelnik Pelicarić "njeguje" poseban odnos prema medijima, nije nikakva novost. Kod Kadije smo bili 15. prosinca prošle godine i odmah nakon povratka počeli smo nazivati načelnika. Prvo na njegov mobitel, ali kako nam se danima nije javljao, tražiti smo ga preko službenog broja u općini. Zvali smo ga doslovce tjednima, svakodnevno, njega i načelnicu Josipu Mrkić, ali nikako ih nismo mogli dobiti. "Evo, upravo su izašli", kazala bi nam tajnica Danijela. Ili: "Na sastanku su, u Zadru. Javit će se kasnije". Ili: "Načelnik je bolestan, a donačelnica je u Zadru, na sastanku". I tako, tjednima, prije bi dobili direktora NASA-e. Nikako doći do načelnika općine od šest mjesta i 4600 stanovnika. Nakon dva tjedna beskorisnog nazivanja napisali smo dopis i uputili ga mailom tražeći odgovore na pet tematskih pitanja s brojnim potpitanjima, sve ono što bi u razgovoru od deset minuta mogli razjasniti. Pitanja smo uputili 28. prosinca, a odgovore smo dobili 10. siječnja. I tu je bilo otezanja. "Vaš smo dopis poslali pojedinim službama", kazala bi tajnica. "Na neka pitanja će vam odgovoriti Sanja Mileta, a na druga Jure Jelenić". Onda bi sutra rekla: "A danas nisu bili u uredu, nazovit sutra". A sutra: "Ne, neće oni odgovoriti, vaš dopis je kod načelnika, on će vam odgovoriti". Onda nas je načelnik, začuđujuće, nazvao, i počeo dijeliti moralne lekcije i zazivati Boga koji sve vidi i kojem ćemo svi mi "na naplatu". Odgovorili smo mu da bi, prije Boga, to njemu mogli učiniti birači na izborima. Nije mu se svidjelo. I na kraju je poslao odgovore tako da na gotovo niti jedno pitanje koje smo mu postavili nije ništa odgovorio...
25. travanj 2024 07:09