StoryEditorOCM
4 kantunaNIJE PLAGIRALA DOKTORSKU DIZERTACIJU

Odbačena prijava protiv predstojnice zadarske kroatistike, doc. dr. Sanje Knežević!

Piše I.N.
10. siječnja 2018. - 20:15
Knezevic_

Etičko povjerenstvo Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu odbacilo je prijavu Nikole Šimića Tonina protiv dr. sc. Sanje Knežević, docentice na Odsjeku za hrvatski jezik i književnost Sveučilišta u Zadru, za plagiranje njegovog rada "Približavanje ptica". Etičko povjerenstvo je na sjednici od 7. prosinca 2017. godine prijavu Šimića Tonina iz Pakoštana jednoglasno odbacilo kao neosnovanu.

- Etičko povjerenstvo u prošlom sastavu zatražilo je stručno mišljenje od Odsjeka za kroatistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Tročlano Stručno povjerenstvo tog odsjeka pažljivo je pregledalo prijavu, tekst gosp. Šimića Tonina, kao i doktroski rad Sanje Knežević i ustvrdio da se ne radi o plagijatu: "Pomnim pregledavanjem elektroničke i tiskane inačice disertacije doc. dr. sc. Sanje Knežević došli smo do zaključka da ovdje nije riječ o plagijatu". Preporučilo je da se ova prijava "odbaci kao neosnovana" – stoji u mišljanju Etičkog povjerenstva kojeg potpisuje predsjednik prof. dr. sc. Damir Agičić.

Prijavu protiv doc. dr. sc. Sanje Knežević književnik i književni kritičar Nikola Šimić Tonin podnio je Etičkom povjerenstvu Filozofskog fakulteta u Zagrebu 6. veljače prošle godine uvjeren da je predstojnica Odsjeka za hrvatski jezik i književnost Sveučilišta u Zadru u svojoj doktorskoj disertacije pod nazivom "Mediteranski tekst hrvatskoga pjesništva", koja je poslije objavljena i kao knjiga, u potpunosti preuzela navode iz jedne njegove književne kritike, pa čak i cijelu ideju, a da ga nije nigdje spomenula ili citirala. Riječ je o kritici pjesničke zbirke Tomislava Marijana Bilosnića "Približavanja ptica" koju je Šimić Tonin napisao na njegovu molbu.

- Kako sam se i sam bavio tom temom, zanimala me nova knjiga, ali kad sam krenuo čitati, ostao sam šokiran. Nisam mogao vjerovati da je autorica preuzela i ideju i sve navode iz moje književne kritike objavljene godinu i pol dana ranije, a da me pritom niti jednom nije spomenula niti citirala! Ta je kritika objavljena na nekoliko mjesta, a navode iz nje poslije je u svojoj knjizi "Život na sudbini vulkana", koja se bavi Bilosnićevim pjesništvom, preuzeo i dr. sc. Igor Šipić. U toj su knjizi svi moji navodi uredno citirani od strane dr. Šipića i na pet se mjesta spominjem kao autor. A docentica Knežević, koja poslije uzima te iste moje navode, mene nigdje ne spominje iako je sasvim jasno tko je njihov autor. Svatko tko je jednom pisao znantsveni rad zna koje su njegove zakonitosti, zna to i docentica Knežević, i zato sam bio u šoku čitavši njezinu disertaciju – kazao je Šimić prošle godine nakon što je podnio prijavu.

Docentica dr. sc. Sanja Knežević od početka je tvrdila da je potpuno neosnovano bila izvrgnuta lažnim optužbama i javnom sramoćenju. Štoviše, nakon njegove prijave rekla je da "već tri godine gospodin Nikola Šimić Tonin pokušava dokazati nešto za što nema nikakvog osnova" i da je Šimić Tonin "već tri godine proganja zbog toga šaljući meni i mojim nadređenima optužujuću i neprimjerenu elektronsku poštu, zbog čega sam ga u jednom trenutku bila primorana prijaviti policiji za uznemiravanje".

Napravila je to 2015. godine, a 4. prosinca iste godine iz DORH-a je dobila obavijest da je Šimić Tonin protiv nje počinio kazneno djelo klevete protiv časti i ugleda. Docentica Kneževiž ga ipak nije htjela privatno tužiti zbog toga, ne želeći se nepotrebno povlačiti po sudovima.

- Još u sinopsisu svoje disertacije koju sam podnijela na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 2008. godine navela sam ideju za koju me gospodin Šimić Tonin optužuje da sam je preuzela iz njegove književne kritike. Godinu dana kasnije taj sinopsis je prihvatilo i vijeće Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Dakle, puno prije nego što je on o tome uopće pisao. To sam osobno kazala u odgovoru na prvi mail gospodinu Toninu u kojem me prozvao za tzv. plagijerizam, ali on to nije htio prihvatiti nazvavši me pogrdno „brzom doktoricom“.

Isti pogrdni termin kasnije je koristio i u obraćanju meni nadređenima. Nadalje želim reći da Etičko povjerenstvo Filozofskog fakulteta u Zagrebu ne vodi postupak protiv mene, nego provjerava osnovanost prijave godpodina Šimić Tonina protiv mene. Ma nek se vodi i sto prijava protiv mene, ali za to postoji demokratska procedura, a ne prozivanje u medijima, kazala je docentica Knežević kojoj nikako nije bilo jasno "da se tako lako može javno blatiti čovjeka bez utemeljenih tvrdnji".

20. travanj 2024 04:45