StoryEditorOCM
4 kantunaPODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV 57-GODIŠNJAKA

Bagerom porušio temelje kuće u izgradnji koju je srpskim povratnicima gradio Središnji ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje RH!

11. siječnja 2018. - 20:05
rusenje bager bespravna

Zbog rušenja temelja kuće u izgradnji u mjestu Crno koju je Središnji ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje RH gradio srpskim povratnicima, Općinsko državno odvjetništvo u Zadru (ODO) podignulo je optužnicu protiv 57-godišnjeg Dragana Č. iz Zadra kojom ga tereti za kazneno djela protiv imovine - oštećenjem tuđe stvari.

Ovaj obrtnik s prebivalištem u Švicarskoj optužen je da je 6.ožujka 2017. godine unajmio građevinsku tvrtku koja je zatim, po njegovom nalogu, između 9 i 11 sati, u ulici Ive Mašine u Zadru bagerom uklonila i porušila temelje kuće u izgradnji na zemljištu katastarske općine Crno koju je Središnji ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje RH gradio za obitelj Veselke M. Zadranin se tereti da je time Središnji ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje oštetio za vrijednost obavljenih radova u iznosu od 43.062,50 kuna, a tekođer i oštetio Veselku M., te njenu obitelj obzirom da je RH zastala s gradnjom.
Uz izricanje posebne obaveze da Središnjem uredu za obnovu nadoknadi trošak u iznosu od 43.062,50 kuna, Općinsko državno odvjetništvo u Zadru za 57-godišnjaka je predložilo kaznu zatvora od pet mjeseci s rokom kušnje od dvije godine.

Zadarska policija kazneno ga je prijavila 28. ožujka 2017.godine, a on je prilikom prvog ispitivanjapotvrdio da je unajmio bager i srušio izgrađeno na zamljištu kako bi ga doveo u prvobitno stanje.
Da je riječ o kompleksnijoj priči doznalo se nakon što je ispričao da je smatrao je da je u pravu i da je to njegovo jer je nekretninu, kako je rekao, prije 20 godina kupio od Petra Š., protiv kojeg Općinsko državno odvjetništvo u Zadru i sud vode više postupaka upravo radi prodaje nekretnina mimo volje vlasnika.

Na priču Petra Š. svojedobno je nasjela i Anica Kapetanović, socijalna radnica iz Bosanskog Šamca, koja se nakon nekoliko godina rada u Njemačkoj, sa suprugom odlučila vratiti i nastaniti u Hrvatskoj. Čuli su za zgodnu lokaciju i pogodnu kuću za kupnju u Karinu. Nakon što su dopotovali susreli su se s Petrom Š. Koji ih jeuslužno odveo do jedne, pomalo devastirane kuće, rekavši im da se prodaje za 12,5 tisuća eura, te da on od vlasnika koji su navodno u Novom Sadu ima punomoć da ih zastupa prilikom prodaje.

- Pokazao nam je punomoć i nisam imala razloga za sumnju, tako mi se činilo. Tražio je poveći predujam i dala sam mu osam tisuća eura na ruke. S tim smo novcem otišli u Zadar, kod javnog bilježnika, gdje smo svi potpisom ovjerili da mu je novac predan – posvjedočila je tada Slobodnoj dalmaciji Anica Kapetanović.
Iako su trebali useliti u kuću Petar Š. im se u Njemačku javljao tek onda kada bi mu zatrebalo još ponešto eura, "za sređivanje papira", navodeći niz razloga zašto još uvijek nije sredio ugovor.
Kada su konačno došli u karin tamo su ustanovili da ne mogu ući u kuću koju su kupili, jer su u njoj neki ljudi iz Požege koji tvrde da je kuća njihova.
-Karin je poznat po protupravno useljenim objektima. Meni je glavna briga da u toj situaciji spriječim nasilje, fizičke obračune i krvoproliće, jer znate da je zbog protupravno useljenih objekata u Karinu bilo i ubojstava. Kapetanovići su za kuću prošle godine dali neku sitnu kaparicu i u svako je doba mogu dobiti natrag - rekao je tada Petar š. iz Zemunika koji je i kasnije očito nastavio "poslovati" s kućama srpskih vlasnika na području Zadarske županije.

Tužiteljstvo je, međutim, optužilo Dragutina Č. jer je iz pravomoćne presude Županijskog suda u Zadru od 14.siječnja 2014.godine vidljivo da je ugovor između njega i Veselke M. utvrđen ništavnim, te je naređeno brisanje prava vlasništva koje je bilo provedeno u njegovu korist

23. travanj 2024 10:09