IZNIMNA OKRUTNOST Kako bi zametnuo tragove, Pelaić je sa rođaka kojeg je zgazio skinuo odjeću!

IZNIMNA OKRUTNOST

Smatrajući kako je, uz to što je uzrokovao prometnu nesreću vožnjom pod utjecajem alkohola i neprilagođenom brzinom, pokazao i iznimnu bezosjećajnost i nedostatak empatije prema 47-godišnjem Vinku Buri kojeg poznaje od ranije i s kojim je kobne večeri bio zajedno u društvu, zadarsko tužiteljstvo zatražilo je da se vozač mercedesa zadarskih oznaka, 49-godišnji Ante Pelaić iz Stankovaca, u istražnom zatvoru zadrži i zbog mogućnosti ponavljanja kaznenog djela.

Odlukom suca istrage, Pelaić je, naime, nakon 4.siječnja kada je pijan pregazio vlastitog rođaka, a potom njegovo tijelo gurnuo s krova vozila i pobjegao s mjesta nesreće, zadržan u pritvoru zbog opasnosti od ometanja kaznenog postupka utjecajem na svjedoke, dok mogućnost ponavljanja kaznenog djela nije prihvaćena kao jedna od zakonskih osnova za njegovo zadržavanje u pritvoru.

Držeći da postoji opravdana mogućnost da Pelaić, koji bi trebao izaći na slobodu nakon što se ispitaju svjedoci, ponovi kazneno djelo, Općinsko državno odvjetništvo u Zadru (ODO) uložilo je žalbu na odluku suca istrage Vijeću Županijskog suda u Zadru.

- Nepružanje pomoći osumnjičeniku i vraćanje na mjesto nesreće samo da bi pokupio registarsku pločicu koja mu je prilikom prometne nesreće otpala s vozila ukazuje na iznimnu bezosjećajnost i brutalnost u ponašanju te opravdava bojazan od ponavljanja kaznenog djela - navode u Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru (ODO) koje je u žalbi predložilo Vijeću Županijskog suda u Zadru preinačenje rješenja suca istrage i određivanje istražnog zatvora osumnjičeniku i po zakonskoj osnovi mogućnosti ponavljanja kaznenog djela.

Državno odvjetništvo je, 10. siječnja 2018., donijelo rješenje o provođenju istrage protiv osumnjičenika zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio kaznena djela izazivanja prometne nesreće i nepružanja pomoći.

Kako je utvrđeno istragom, Pelaić je na 47-godišnjeg rođaka naletio u četvrtak u 1.18 sati prednjim lijevim dijelom automobila nakon što su prethodno bili na večeri kod zajedničkog prijatelja.

Uslijed naleta rođakovog mercedesa, Bura je nabačen na krov vozila, a Pelaić je, iako svjestan da treba ukazati liječničku pomoć koja bi mu mogla spasiti život, nastavio vožnju bez zaustavljanja daljnjih 150 metara. Nakon toga se zaustavio i tijelo rođaka gurnuo s krova vozila, te se ne obavještavajući službu Hitne medicinske pomoći niti policiju, vozilom udaljio s mjesta događaja. Prema izjavama očevidaca, Bura je nakon što ga je Pelaić ostavio još bio živ te je vikao tražeći pomoć.

Prema neslužbenim informacijama, uz to što ga je vukao s automobila u kojem je bio zaglavljen, Pelaić je svom rođaku Buri i skinuo odjeću s tijela kako bi zametnuo tragove. Još se, naime, i utvrđuje, jeli s Pelaićem u trenutku nesreće u automobilu bio još netko.

Naslovnica 4 kantuna

Najčitanije

ZADAR POSTAJE MATIČNA LUKA ZA KRUZERE Božidar Longin: Nismo mogli pronaći boljeg operatera za Gaženicu! Evo po kojim uvjetima će turska kompanija 20 godina upravljati najvažnijim zadarskim projektom...

Božidar Longin: Nismo mogli pronaći boljeg operatera za Gaženicu! Evo po kojim uvjetima će turska kompanija 20 godina upravljati najvažnijim zadarskim projektom...
- Presretni smo i zadovoljni. Ovome se nitko nije nadao – prvi je komentar Božidara Longina, predsjednika ...
Božidar Longin: Nismo mogli pronaći boljeg operatera za Gaženicu! Evo po kojim uvjetima će turska kompanija 20 godina upravljati najvažnijim zadarskim projektom...