StoryEditorOCM
4 kantunaNIJE ZABUNA, OVO SU TOČNE BROJKE:

Od Općine dobio 6,68 kuna za naknadu štete od poplave, ali dobro je i prošao: njegova sumještanka dobila je tri puta manje!

19. siječnja 2018. - 20:57

- Hvala državi na pomoći, svaka vam čast, puno ste pomogli. Kupio bih makijato, ali fali još tri kune, komentirao je na društvenim mrežama Dragan Zečević (42) iz mjesta Kukljica na otoku Ugljanu iznos za naknadu štete koju je dobio od rujanske poplave. Naime, prijavio je štetu od nekoliko tisuća kuna, a na račun mu je 17. siječnja uplaćeno čak 6,68 kuna! Otprilike taj je iznos potrošio, kaže, samo na tintu i papir kada je printao obrazac za prijavu štete od elementarne nepogode za općinsko povjerenstvo u Kukljici.

SRAMOTA

U prizemlju obiteljske kuće, gdje živi sa sestrom Biserkom i roditeljima, vode je na dan poplave bilo čak pola metra od poda, uništen je namještaj, kupaonica i zidovi, nadstrešnica, a žbuka i dalje pada sa zidova u otprilike 30 kvadrata.

- Gotovo metar vode slijevao se niz ulicu i ulazio u našu kuću kroz vrata i zidove. Brat je čitavu noć izbacivao vodu koja je neprestano ulazila, a da to nije radio doprla bi do struje. Prema našoj procjeni, tu je bilo štete najmanje u iznosu od 10 tisuća kuna. Dobili smo 6 kuna. Pa to je sramota, bolje da nam nisu ništa uplatili jer ovako se osjećamo stvarno poniženima - kaže nam Draganova sestra Biserka Zečević (35).

Obitelj Zečević, vjerovali ili ne, može biti prilično zadovoljna svojom naknadom za sanaciju štete, jer primili su iznos gotovo tri puta veći od jedne gospođe iz Kukljice kojoj je isplaćeno 2,70 kuna. Da apsurd bude veći, ista gospođa zaposlenica je Općine Kukljica i bila je član Općinskog povjerenstva za procjenu šteta od elementarne nepogode.

Kako doznajemo od načelnika Kukljice Marina Boška, ta je naknada od 2,70 kuna najmanja u općini, a najveća iznosi oko 800 kuna. Štete su prijavljene na ukupno 54 obiteljske kuće, a Državno povjerenstvo odobrilo je naknadu štete za 31.

- Krajem 2017. godine na naš je račun isplaćeno oko 4700 kuna koje smo dužni isplatiti 31 privatnom oštećeniku i nakon svih isplata, poslati o tome izvještaj Državnom povjerenstvu. Znam, upućen sam, kada ljudi prime isplatu, prvo misle da je došlo do zabune, jednostavno im nije jasno kako je došlo do tog broja, tko je to izračunao - kazao nam je načelnik, koji naglašava da su se u Općini prijavljivale štete, no metodologija izračuna, odnosno procjena već je unaprijed bila svima zadana od Ministarstva financija i tu nije bilo prostora za bilo kakve manipulacije.

Zahtjeve stanovnika Kukljice za pomoć iz državnog proračuna za otklanjanje posljedica šteta dostavili su Državnom povjerenstvu u zakonom određenom roku i napravili sve ostalo kako je zakonski uređeno.

GRAĐEVINSKA ŠTETA

- Pretpostavljam da pri procjeni štete, država nije uvažavala namještaj i druge vrste oštećenja koje ne spadaju u građevinski. A građevinske štete su u obiteljskim kućama bile i najmanje. Prema mojim saznanjima, prosjek šteta po kući u Kukljici bio je oko 2000 kuna - govori načelnik Boško.

- Mene samo zanima gdje je otišao novac koji je država dala Zadarskoj županiji za pomoć od poplava ako su narodu dali po 6 kuna - znatiželjan je Dragan Zečević, koji će neočekivano (ili očekivano?), štetu u svom domu morati sanirati vlastitim novcem i vlastitim rukama. Nije jedini, malo je onih kojima računica s odštetama ide u stvarnu korist.

20. travanj 2024 17:53