StoryEditorOCM
4 kantunaDO IZVORA DVA DALEKOVODA, OBA U KVARU

Jesu li agregati mogli spasiti Zadar i okolna mjesta od nestašice vode?

22. siječnja 2018. - 22:48
Jedan dalekovod do izvora Dolac vodi iz RHE Velebithidroelektrana11-211114

Do postrojenja zadarskog Vodovoda na vodocrpilištu Dolac u Muškovcima, električnu energiju dovode dva dalekovoda, a prošlotjedni nestanak vode u brojnim naseljima zadarskog zaleđa, pa i u visokim zonama grada, izazvan je kvarom najprije na jednom, pa ubrzo potom i na drugom dalekovodu. Dalekovod koji od Bravara vodi do Muškovaca u vlasništvu je Vodovoda, pa kada su na njemu usljed velikog nevremena otišli izolatori, cijeli je sustav vodocrpilišta prebačen na "rezervni" dalekovod HEP-a koji ide od Reverzibilne hidrocentrale Velebit do izvora Dolac.

Međutim, izolatori su sprženi i na tom dalekovodu.

-Odmah nakon što nam je javljeno da je došlo do kvara na našem dalekovodu, ekipe Vodovoda su otišle na teren, iz zadarske Elektre smo nabavili potrebne izolatore, a kvar su otklanjali naši i "Locumovi" električari. Bilo je nekih zamjerki na naš račun, ali trebalo je vidjeti po kakvom strašnom nevremenu su ti ljudi dali sve od sebe da u što kraćem roku osposobe dalekovod prekidajući posao samo zbog velike grmljavine i opasnosti od udara groma, kaže Tomo Matek, direktor Vodovoda, još jednom podvlačeći kako financijska šteta od kvara na izolatorima nije prevelika, te da je važniji bio problem nedostatka vode na cijelom potezu od Obrovca do Zadra.

-Bez vode su bila naselja od Obrovca do Zadra, pa i dijelovi grada u visokoj zoni, te Gornje Petrčane i Vrsi, a mi smo u jednom trenutku "pravac Zapad" morali zatvoriti kako bi što više vode stiglo do Zadra i kako ne bi došlo do prekida u snabdijevanju Opće bolnice. Zaista je bila riječ o nevjerojatnoj koincidenciji s dva uzastopna kvara na dalekovodima, a to je izvanredna situacija koja se ne događa tako često, smatra direktor Matek.

-Zašto Vodovod na vodocrpilištu Dolac nema agregate koji bi premostili takve kvarove?

-Imamo mi agregate od 16 i 20 kilovata koji su bili u pogonu, ali oni rade na manjim crpilištima vode u okolici Zadra. Međutim, vodocrpilište Dolac je "velika tvornica vode" s ogromnim pumpama, to je postrojenje koje agregati na mogu snabdijevati potrebnom količinom i snagom električne energije. Tamo imamo tri velike crpke, svakoj od njih treba čak 1,1 megavat struje, a tu je i jedna manja crpka od 500 kilovata. Količinu potrebne električne energije nije moguće dobiti od agregata, zato smo i spojeni na dva dalekovoda, ali smo imali nesreću da u kratkom vremenskom razmaku do kvara dođe na oba dalekovoda, zaključuje direktor Vodovoda.


 

U Vrsi voda stiže do utorka?

Potpuni prekid u snabdijevanju vodom potrajao je 15 sati, ali brojna naselja i dijelovi grada osjećali su i nakon toga poteškoće, jer radnici Vodovoda su prazan cjevovod morali puniti postupno kako ne bi došlo do "eksplozije u sustavu". Direktor Matek očekuje da će u utorak voda poteći i u Vrsima.

-U Vrsima se radi o vrlo starom cjevovodu kroz koji voda protiče i prirodnim padom, pa se u cijevima stvaraju takozvani zračni džepovi. Jedan takav zračni džep smo u ponedjeljak probili na području Grba i ja se nadam da će snabdijevanje Vrsi biti normalizirano u utorak, možda čak i u ponedjeljak navečer, kaže Tomo Matek. 

18. travanj 2024 10:42