StoryEditorOCM
4 kantunaMINISTARSTVO POLJOPRIVREDE ODOBRILO

Otočnom LAGUR-u 'Plodovi mora' 16,6 milijuna kuna

30. siječnja 2018. - 12:48
plivarica_ribar20-160613

Ministarstvo poljoprivrede, Uprava za ribarstvo, odobrila je Lokalnoj akcijskoj grupi u ribarstvu "Plodovi mora" iz Kali 16,6 milijuna kuna za provedbu Lokalne razvojne strategije u ribarstvu za razdoblje do 2020. godine.
Iz proračuna Europske unije za tu je namjenu izdvojeno 85 posto novca, a iz proračuna RH 15 posto.

Od ukupnog iznosa potpore, 75 posto dodjeljuje se zainteresiranim korisnicima za provedbu operacija u okviru prihvatljivih mjera navedenim u Lokalnoj razvojnoj strategiji u ribarstvu (LRSR). Ostatak, 25 posto, namijenjen je za tekuće troškove i troškove vođenja LRSR-a.


Zainteresirani korisnici mjera već sada mogu početi smišljati projekte od kojih će cijela zajednica imati koristi, mogu se doći informirati u ured "Plodova mora" u Kalima ili se javiti elektroničkim putem. Na mrežnoj stranici LAGUR-a "Plodovi mora" dostupne su sve informacije o mjerama, financiranju, osmišljavanju i provedbi projekata.
"Plodovi mora" uključuju ribarstveno i akvakulturno područje LAGUR-a koji obuhvaća općine otoka Ugljana s pripadajućim manjim otocima, Dugi otok s pripadajućim manjim otocima te Grad Zadar s otocima Olib, Silba, Premuda, Škarda, Ist, Molat, Iž i Rava.

U razvojnoj strategiji "Plodova mora" do 2020. više je prioritetnih ciljeva koji su putokaz za izradu konkretnih projekata koji će se naći u konkurenciji za korištenje ovih sredstava. To su, među ostalim: poboljšanje prirodnog okruženja i kvalitete okoliša, valorizacija i promocija ribarske i maritimne baštine, poticanje promocije i povećanja potrošnje ribe i proizvoda ribarstva i akvakulture, jačanje pozicije ribarskog sektora u lokalnom gospodarstvu, poticanje alternativnih načina zarade i inovativnog poduzetništva vezanih uz ribarski sektor gospodarstva te osiguranje lokalnog razvoja i dobrobiti ribarske zajednice.


Već uskoro će biti raspisan javni natječaj na koji će se sa svojim projektima moći javiti potencijalni korisnici ovih sredstava s područja koje pokriva ovaj LAGUR.

19. travanj 2024 20:52