StoryEditorOCM
4 kantunaHOĆE LI ZADAR PLATITI CIJENU EUROPSKIH ZAKONA?

Uvođenje led rasvjete bi moglo "zamračiti" HNK i Kazalište lutaka – samo za promjenu reflektora trebaju im stotine tisuća kuna!

30. siječnja 2018. - 19:25
zadarski_plesni_ansambl-070717

Cijena ulaska Hrvatske u Europsku uniju i primjene njene regulative svakodnevno dolazi na naplatu na najrazličitijie načine. Posljednja "uzbuna" vezana je uz uvođenje led rasvjete umjesto klasičnih žarulja sa žarnom niti i prevelike cijene koju bi mogle platiti hrvatske kazališne, ali i brojne druge ustanove u kulturi.

Mediji su objavili da je "četrdesetak hrvatskih kazališnih ravnatelja, umjetničkih direktora, oblikovatelja svjetla, scenografa, umjetnika i profesora uputilo apel ministrici kulture Nini Obuljen Koržinek i hrvatskim zastupnicima u Europskom parlamentu da spriječe zabranu tungsten rasvjete, odnosno izvora svjetla sa žarnim nitima, koji je, slažu se stručnjaci diljem Europe, neprocjenjiv za scenske djelatnosti". Do rujna 2020. godine led rasvjeta bi trebala zamijeniti kompletan sadašnji "rasvjetni park", što bi na državnoj razini, procjenjuje se, "odnijelo" više desetaka milijuna eura ( bez pomoćne opreme, građevinskih radova, edukacije...) i neka kazališta dovelo na rub propasti. Primjerice, 7,3 milijuna kuna na novi rasvjetni park bi trebalo biti utrošeno samo za Dubrovačke ljetne igre!

Osim financijskih, razlozi nezadovoljstva uvođenjem led rasvjete su i strukovni jer stručnjaci tvrde da ta rasvjeta "ne može dati dovoljno estetski prihvatljivu svjetlost za scenu". Kulturne ustanove i organizacije dosada su bile izuzete od zabrane stavljanja u promet i korištenja izvora svjetla sa žarnim nitima.

Što sve ovo znači za Hrvatsko narodno kazalište i Kazalište lutaka Zadar?

-Led rasvjeta je dobra za koncerte, ali je loša za balet i dramu. Pa s tom se rasvjetom ne može dobiti bijela boja! Ali, ako bude uvedena, to će za HNK Zadar predstavljati itekako ozbiljan financijski izdatak. Vjerojatno bismo se morali obratiti Gradu Zadru, pogotovo ako Ministarstvo kulture ne bi formiralo nekakav poseban fond kroz koji bi sva hrvatska kazališta izmijenila kompletnu postojeću rasvjetu, kaže direktor HNK Zadar Renato Švorinić.

Zadarski HNK trenutno ima 90 reflektora s klasičnom žarnom niti, a Švorinić dodaje kako bi trebalo promijeniti i žarulje u dvorani i cijeloj kazališnoj zgradi, što je 700-800 rasvjetnih mjesta.

-Na tržištu je minimalna cijena jednog led reflektora oko 1.500 kuna, iz čega se vidi o kakvom se izdatku radi. A to je zaista minimum, jer bi promjena rasvjete izazvala i neke druge troškove, navodi Švorinić.

Brojke su još veće kada je riječ o Kazalištu lutaka Zadar.

-Imamo 150 reflektora s klasičnom žarnom niti, što je trenutno standardna kazališna oprema. Evidentna je razlika u kakvoći svjetla, rad s led rasvjetom je nezahvalan, onemogućuje finese u radu kreatora i majstora svjetla. Osim toga, za izmjenu kompletne tehničke strukture trebalo bi nam dosta vremena, a pritom je cijena led rasvjete neusporedivo viša od ove koju sada koristimo, izjavio nam je Zlatko Vidaković, voditelj tehnike Kazališta lutaka Zadar.

Vidaković kaže da Kazalište lutaka, ovisno o proračunskim sredstvima, već ugrađuje led žarulje umjesto onih sa žarnom niti postupno prelazeći na novi vid rasvjete zbog dugoročne uštede.

Peticija koju potpisuju hrvatski kulturnjaci još uvijek "nije stigla" u Zadar, a njome se traži da se ne zabrani tungsten rasvjeta koja će se ionako i dalje smanjivati, ali normalnim i podnošljivim tempom. Dakle, kulturnjaci žele da im se dade vremena, ali je pitanje hoće li ga biti.

 

PROČELNIK ZA KULTURU RADOVAN DUNATOV: Treba nam vremena, ali ako budemo morali...

-Mislim da će Grad Zadar, bude li uvedena nova vrsta rasvjete, to morati servisirati. Ipak, postavlja se pitanje zašto rok ne bi bio prolongiran, zašto nam se ne bi dalo više vremena kako bismo mogli uhvatiti zraka i financijski se pripremiti, jer u gospodarskoj situaciji u kojoj su Hrvatska i pogotovo njena kultura, ove su mjere neodržive. Ponavljam: ako budemo morali, Grad će to i financirati, jer kazalište ne može stati, izjavio nam je gradski pročelnik za kulturu Radovan Dunatov.

 

 

Ministarstvo kulture – prikuplja informacije!

 

-Ministarstvo kulture pokrenulo je prikupljanje informacija od kulturnih ustanova i ispitivanje stavova drugih država članica. Nadalje, u suradnji s Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta, prikupljamo ostale relevantne informacije i podatke vezane uz navedeni započeti proces izmjene propisa. U planu je već sljedeći tjedan obaviti razgovor s potpisnicima peticije, dok su razgovori s našim zastupnicima u EU Parlamentu već započeti. Po zaprimljenoj dokumentaciji i svim relevantnim podacima, ispitat će se sve mogućnosti i donijeti odluka o daljnjem postupanju i komunikaciji prema Europskoj komisiji, izjavili su iz Ministarstva kulture.

23. travanj 2024 06:00