StoryEditorOCM
4 kantunaFOTO: ZADRANIMA U GOSTE DOŠAO POLICIJSKI PRESRETAČ IZ LUČKOG, PLJUŠTALE KAZNE PO GRADU

Plaća se karticama, samo lani je POS uređaj jedinog presretača PU zadarske naplatio 700.000 kuna!

6. veljače 2018. - 21:50
presretaci8-060218

Policijski presretači su posljednjih dana u Zadru izazvali pomutnju – uz presretač PU zadarske, na zadarskim je prometnicama „uredovao“ neobilježen i neupadljiv automobil zagrebačkih registracija i kažnjavao vozače za cijeli niz prekršaja.

- Da, u gostima nam je bila mobilna jedinica prometne policije iz Lučkog, njihova popularna „kobra“ bila je na prometnicama u gradu Zadru. Točno je da nema nikakve oznake, pa su vozači, osobito oni koji znaju kako izgleda presretač PU zadarske, bili iznenađeni kada su bili zaustavljeni u prekršaju. Ovog presretača nisu prepoznali, pa su se opustili – kaže Elis Žodan, glasnogovornik zadarske policije.

No i zadarski presretač, kaže Elis Žodan, u zimsko je vrijeme više na ulicama grada, nego na autocesti. Policijski timovi u presretaču kažnjavaju za sve vrste prometnih prekršaja i u gradu ne pretječu vozače, kako je to uobičajeno na autocesti ili na brzoj cesti, već ih zaustavljaju „blinkanjem“ koje vozač uoči u retrovizoru.

- Presretač je opremljen bljeskalicama te se na taj način vozač ispred upozorava da je dužan zaustaviti vozilo. Na taj način se uglavnom sankcioniraju prekršaji kao što je prolazak na crveno svjetlo, pretjecanje kolone vozila, pretjecanje preko neisprekidane linije, nepropuštanje pješaka preko obilježenog prijelaza… Uloga presretača nije samo nadzor brzine kretanja – ističe Žodan. Zadarski presretač ili zagrebačka „kobra“ djeluju i „stacionarno“ u Zadru, pa kontroliraju vožnju pod utjecajem alkohola, vožnju neregistriranim automobilom ili bez vozačke dozvole.

Zadarski presretač se koristi na cijelom području Zadarske županije, što uključuje i autocestu A-1, od sjeverne strane tunela sv.Rok do čvora Pirovac. Povremeno se koristi i na otocima. Također se koristi se i kao ispomoć u susjednim županijama (Ličko – Senjska i Šibensko – Kninska).

Kazna za prolazak kroz crveno svijetlo na semaforu iznosi dvije tisuće kuna. U naselju, za prekoračenje brzine do samo 10 km na sat kazna je 300 kuna, a prekoračenje od 10 do 20 km na sat kažnjava se sa 500 kuna. Ozbiljni problemi za vozače počinju kada u naselju voze od 20 do 30 km na sat brže od dozvoljenog, jer tada, uz kaznu od 1000 kuna, dobivaju i jedan kazneni bod. Za prekoračenje od 30 do 50 km na sat kazna je 2000 kuna i dva kaznena boda, a prijeđe li se brzina više od 50 km na sat, kazne su od 5000 do 15000 kuna, ili kazna zatvora u trajanju do 60 dana. Uz to se bilježe tri kaznena boda i gubi se vozačka dozvola na 12 mjeseci.

- Kad nije sezona, naš presretač korisniji je u gradu. No njegova svrha nije punjenje proračuna već discipliniranje vozača i smanjenje broja prometnih nesreća. U sezoni je najveći problem brzina na autocesti te osobito na brzoj cesti gdje vozači vole „dodati gas“ unatoč ograničenju brzine, pa su prometne nesreće češće. Zato smo i nabavili POS uređaj, jer su novčane kazne visoke, a plaćanjem na licu mjesta može se platiti polovica iznosa. Tako smo, sa POS uređajem, vozačima omogućili plaćanje karticom na licu mjesta – kaže Elis Žodan.

Tako je samo u 2017. godini, i to samo putem POS uređaja, na području zadarske Policijske uprave naplaćeno 700.000 kuna kazni za prometne prekršaje, mahom zbog prebrze vožnje. Tu se radi samo o zadarskom presretaču i naplaćenim polovicama iznosa od pune kazne, pa u ovaj iznos ne ulaze kazne naplaćene „kešom.“

 

REKORDERI IZ 2017.GODINE:

- Između odmorišta Pristeg i čvora Pirovac na autocesti, zadarski presretač je snimio 33-godišnjaka koji je Audijem vozio 256 km na sat. Ograničenje brzine bilo je 130 km. Kažnjen je sa 3000 kuna i zabranom vožnje tri mjeseca.

-  Oko ponoći presretač je na autocesti, predio Nadin – Zadar 2, snimio 64-godišnjaka koji je „prašio“ Audijem 215 km na sat, gdje je ograničenje bilo 100 km. Kazna: 3000 kuna i zabrana vožnje tri mjeseca.

- Na autocesti između Benkovca i Pristega zaustavljen je 29-godišnji Slovenac koji je u jedan sat noću BMW-om jurio 250 km na sat. Ograničenje brzine na tom je mjestu bilo 100  km. Kažnjen je sa 3000 kuna i zabranom vožnje mjesec dana.

- Kod čvora Benkovac kažnjena je Njemica (51) koja je pola sata poslije ponoći vozila Porsche brzinom od 255 km na sat. Ograničenje je bilo 130 km, vozačica je dobila 3000 kuna kazne i zabranu vožnje mjesec dana.

- Kod Pristega je kažnjen i Ukrajinac (49) koji je vozio Audi 245 km na sat (ograničenje je bilo 100 km), kao i hrvatski državljanin (32) koji je, također Audijem, vozio brzinom od 228 km na sat. Ova dva događaja su odvojena, no kazne su iste: 3000 kuna i mjesec dana zabrane vožnje.

 

PRESRETAČ U ZADRU

- Presretač je snimio 36-godišnjaka kako navečer juri na motociklu Yamaha zadarskom zaobilaznicom (Ul. Hrvatskog sabora) brzinom od 152 km na sat. Na tom mjestu je ograničenje brzine 50 km na sat. Visina kane nam nije poznata. Osim po Zadru, prebrzo se vozi po naseljenim mjestima – u Zemuniku Donjem 32-godišnjak je nešto prije ponoći vozio BMW 129 km na sat (ograničenje 50 km), dok je u mjestu Poljica 36-godišnjak vozio Fiata brzinom od 121 km na mjestu na kojem je brzina ograničena na 50 km. On je dobio 5000 kuna kazne i zabranu vožnje tri mjeseca.

 

KAZNA: PONOVNO POLAGANJE VOZAČKOG ISPITA

Prekoračenja brzine izvan naselja donose, uz novčane kazne, vrlo „nezgodne“ kaznene bodove zbog kojih se lako može doći do „mjere poništenja vozačke dozvole“. Maksimalna, tri kaznena voda, dobiju se za niz prekršaja, među kojima su najčešći prekoračenje brzine više od 50 km na sat ili vožnja sa više 1,5 promila alkohola, zbog čega se gubi i vozačka dozvola na godinu dana. Ako se prekršaji ponavljaju, vozačka dozvola se trajno oduzima, odnosno ide se na ponovno polaganje vozačkog ispita.

Izvan naselja kazne su veće - 500 kuna za prekoračenje od 10 do 30 km na sat, 1000 kuna za prekoračenje od 30 do 50 km na sat, te 3000 do 7000 kuna za prekoračenje više od 50 km na sat, gdje su predviđena i tri kaznena boda i zabrana upravljanja 12 mjeseci. Novčane kazne su jedinstvene, što znači da se naplaćuju svima jednako, neovisno o visini dohotka, imovinskom stanju, skrbništvom nad osobama...

21. travanj 2024 15:44