StoryEditorOCM
4 kantunaPOIGRAVANJE SA ZADARSKIM PROJEKTOM OD 50 MILIJUNA EURA

Zadnjeg dana roka za podnošenje žalbe, poljska tvrtka platila 5.000 kuna i uputila žalbu - izgradnja CGO-a će kasniti dva mjeseca!

6. veljače 2018. - 21:40
cgo

Ako u Zadru postoji projekt kojega vlast nepokolebljivo i pod svaku cijenu brani, a opozicija jednako tako ustrajno napada, onda je to izgradnja Centra za gospodarenje otpadom u Biljanima Donjim. Dodatnu težinu cijeloj priči daje podatak kako se radi o investiciji teškoj 50 milijuna eura od čega čak 70,65 posto osigurava Kohezijski fond Europske unije.

Unatoč svemu tome CGO kao da postaje "prokleti projekt" nad kojim se učestalo nadvijaju neke navodno administrativne nevolje. U utorak 6. veljače konačno su trebale biti otvorene ponude na natječaju za projektiranje i izgradnju CGO-a vrijednom 295 milijuna kuna. Međutim, do toga nije došlo jer je posljednjeg dana roka predviđenog za podnošenje žalbe, zaprimljena žalba jedne tvrtke iz Poljske!

Umjesto da ponude budu otvorene i da se nastavi procedura realizacije projekta, Dino Perović, direktor poduzeća "Eko" koje vodi ovaj projekt, morao je u utorak pisati odgovor na žalbu koja je 30. siječnja elektronskim putem zaprimljena u Državnoj komisiji za kontrolu postupka javne nabave! Pismenim putem, žalba poljske tvrtke na petu po redu izmjenu projektne dokumentacije napisana je 29. siječnja, a u Zadar je stigla poštom dan prije nego što su ponude trebale biti otvorene.

U poljskoj tvrtki, simptomatičnog naziva "Control Process", čekali su posljednji dan za pisanje žalbe!

Još prije godinu dana, u veljači 2017. godine, direktor Dino Perović je natječaj za projektiranje i izgradnju CGO-a, na koji se tada javilo 13 poduzeća iz cijele Europe, iznenada poništio strahujući da bi moglo doći do financijskih korekcija teških do 15 milijuna kuna koji bi pali na pleća lokalne samouprave. Tada se nagađalo da je favorit za pobjednika natječaja upravo poduzeće iz Poljske, te da su preostali konkurenti, pogotovo oni s unaprijed dogovorenim domaćim kooperantima, bili jako nezadovoljni smatrajući da su propozicijama natječaja dovedeni u inferioran položaj.

Čvor je presjekao Perović poništavanjem natječaja, ali je novi natječaj objavljen tek sedam mjeseci kasnije, 29. rujna prošle godine, jer je toliko trebalo dok su Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Središnja agencija za financiranje i ugovaranje provjerile u međuvremenu promijenjenu natječajnu dokumentaciju.

Kada je sve odrađeno, a natječaj objavljen, zadnjeg dana roka stiže žalba za koju podnositelj više ne mora, kao po starom Zakonu o javnoj nabavi, platiti 100 nego svega 5.000 kuna! U praksi su ovakvi slučajevi opstrukcije postupaka javne nabave vrlo česti, pogotovo kada je riječ o ogromnim investicijama. Posljedica je – kašnjenje projekta.

-Ovog trenutka mi ne možemo poduzeti ništa osim onoga što je napravljeno: napisali smo odgovor na žalbu, kaže direktor "Eka" Dino Perović koji na temelju dosadašnjeg iskustva procjenjuje da će ovo dovesti do dodatnog kašnjenja cijelog projekta za mjesec i pol do dva mjeseca.


 

TIHO NEZADOVOLJSTVO U ŽUPANIJI: Suvlasnici smo 23 posto, a plaćamo 40 posto!


Projekt CGO Biljane Donje vrijedan je ukupno 377,3 milijuna kuna. Iz Kohezijskog fonda Europske unije osigurano je 70,65 posto sredstava potrebnih za gradnju centra, 19,35 posto osigurao je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, dok deset posto otpada na Zadarsku županiju, gradove i općine s područja Zadarske i južnog dijela Ličko-senjske županije.

Tu se sada nazire novi mogući problem, jer neslužbene informacije govore kako u županijskoj administraciji narasta nezadovoljstvo time što je Zadarska županija suvlasnik tvrtke "Eko" s 23 posto dok u financiranju onog dijela projekta koji otpada na lokalnu samoupravu Županija sudjeluje s preko 40 posto sredstava. Grad Zadar je vlasnik 51, a Grad Benkovac preostalih 26 posto, pa je jasno da problem može nastati u Benkovcu čiji proračun teško može izdržati toliko opterećenje. Očito slijede "politički" pregovori i na tu temu.

26. travanj 2024 10:32