StoryEditorOCM
4 kantunaKOST U GRLU GRADSKE UPRAVE STARA 30 GODINA

Kuća Mazija i Bagatovo igralište zakočili razvoj Strukovne i Tehničke škole

7. veljače 2018. - 22:50
mazija1-300118

Grad Zadar u proteklih sedam gradonačelničkih mandata nije uspio definitivno riješiti pitanje otkupa zemljišta od obitelji Mazija i upisa Tehničke i Strukovne škole Vice Vlatkovića kao novih vlasnika tog terena u neposrednoj blizini školskog dvorišta. Prije nekoliko dana je ovaj čvor postao bliži razrješavanju, ali će sigurno proteći još dosta vremena dok se škole ne upišu u zemljišne knjige kako bi na tom terenu izgradile školama potrebne sadržaje.

Iako nešto mlađi, jednako je neriješen i problem s otkupom zemljišta na kojemu je po detaljnom planu iz 2008. godine planirana izgradnja nove sportske dvorane za potrebe dviju škola od kojih jedna "Višnjiku" plaća najam za korištenje sportskih dvorana, a druga preko zime gotovo da i ne održava nastavu tjelesnog odgoja!? Dakako, izgradnja školske dvorane je s Narodnog trga također višekratno obećavana i najavljivana.

Evo kako kronologiju otkupa zemljišta od obitelji Mazija vide u gradskoj upravi:

- Grad Zadar i Ana, Virgilio i Nado Mazija su zaključili Ugovor dana 13. srpnja 2016. godine. Tim Ugovorom su redefinirane obveze Grada Zadra kao slijednika bivše Općine Zadar te je Grad Zadar preuzeo obvezu isplatiti Ani i Virgiliju Maziji iznos od 162.220,97 EUR-a. Iznos od 100.000,00 EUR-a Grad Zadar je isplatio u roku 30 dana od dana potpisa Ugovora dok je preostali iznos dužan platiti u roku 15 dana nakon što obitelj Mazija ishoduje građevinsku dozvolu za gradnju kuće na njihovoj drugoj parceli, također u blizini Tehničke i Obrtničke škole, stoji u pojašnjenju kojega smo dobili od Upravnog odjela za gospodarenje gradskom imovinom.

- Odmah po potpisu Ugovora Ana i Virgilio Mazija su dozvolili uknjižbu prava vlasništva na česticama zemlje 3294/2 i 3295/1 s tim da škole u posjed mogu ući nakon proteka roka od 10 mjeseci od dobivanja građevinske dozvole, odnosno 12 mjeseci nakon potpisa Ugovora, objašnjava dalje povijest ovog spora gradska uprava.

Međutim, 2. prosinca 2016. i 20. veljače 2017. godine obitelj Mazija se putem svog odvjetnika obraća Gradu Zadru predlažući raskid ugovora! Kao razlog naveli su to što im prostornim planom nije dopuštena izgradnja kuće na kat, već prizemnice. Uslijedili su novi razgovori i pregovori:

- Nakon više pregovora, odustali su od raskida ugovora te su prije nekoliko dana predali zahtjev za izdavanje građevinske dozvole. Zbog naprijed iznijetog, Grad Zadar neće sudskim putem tražiti predaju u posjed ovih dviju čestica na kojima je kuća obitelji Mazija, već će sačekati ishođenje građevinske dozvole i izgradnju u predviđenom roku, tj. 10 mjeseci nakon dobivanja građevinske dozvole, isti će predati označene čestice Tehničkoj školi. Odlučili smo se za ovakav način postupanja zbog neizvjesnosti trajanja i ishoda sudskog postupka raskidanja ugovora, navodi se u odgovoru kojega smo dobili iz gradske uprave odakle pojašnjavaju da su "u kontaktu s Tehničkom školom saznali da je njima prvenstveno interes upis prava vlasništva, radi dobivanja sredstava iz EU, a posjed im nije toliko hitan".

Upravo zbog europskih sredstava, ali i nekih drugih planova, Tehnička i Strukovna škola su jako zainteresirane za što brže okončanje cijele priče.

- Ako Strukovna i Tehnička škola budu kandidirane i izabrane za jedan od najmanje dvadeset centara kompetencija, koliko će ih u Hrvatskoj biti, to bi našim školama otvorilo put dobivanju velikih sredstava, jer su državi ta sredstva već odobrena, kaže ravnatelj Strukovne škole Tihomir Tomčić dodajući da na mjestu sadašnje kuće obitelji Mazija, Strukovna škola namjerava graditi automehaničarsku radionicu.

Problem bi se mogao pojaviti u (ne)podudaranju termina, jer bi priča oko određivanja centara kompetencija trebala biti privedena kraju već sredinom ove godine, što znači da bi dotle trebalo biti okončano i knjiženje škola kao vlasnika zemljišta.

To ni u kom slučaju nije bezazlena stvar, ali ipak u školama procjenjuju da im je ugrožavanje nastavnog procesa usljed nedostatka školske dvorane kudikamo veći problem. Zato smo od gradske uprave zatražili odgovor na pitanja što je sa zemljištem za gradnju dvorane, te hoće li se, kada i od koga otkupiti i to zemljište. Naše je pitanje ispalo duže od odgovora kojega smo dobili:

- Što se tiče zemljišta za izgradnju sportske dvorane i otkupa zemljišta, o tome će konačni odgovor dati Gradsko vijeće, odgovorili su nam iz Upravnog odjela za gospodarenje gradskom imovinom.

Iz tog odgovora proizlazi da će Gradsko vijeće još jednom raspravljati i donositi odluke!? Naime, Detaljni plan uređenja prostora "Tehnički školski centar" Gradsko vijeće je usvojilo još 2008. godine i u njega je ucrtana dvorana, a onda je tri godine poslije to isto Gradsko vijeće raspravljalo i donijelo odluku o otkupu zemljišta za dvoranu.

Ogromno zemljište nekadašnje tvornice "Bagat", na kojemu se nalaze nogometno igralište i dvorana za stolni tenis, od "Bagatovog" stečajnog upravitelja otkupila je svojedobno tvrtka "Lignum" u vlasništvu Ivana Jurjevića. Mada je Grad Zadar u nekoliko navrata odbio kupnju tog zemljišta, naknadno ga je otkupio, ali ovog puta od Jurjevića.

Ali, Grad je pritom postao vlasnik samo nogometnog travnjaka, dok je detaljnim planom gradnja školske dvorane predviđena između sadašnjeg igrališta i dvorane za stolni tenis, gdje se sada nalaze asfaltirana igrališta za rukomet i košarku koja trenutno služe kao parking! A i stolnoteniska dvorana i teren s dva mala igrališta su – u vlasništvu "Lignuma", tvrdi vlasnik Ivan Jurjević.

To bi svakako mogao biti dio rasprave na Gradskom vijeću, ali je pitanje kada će doći do te sjednice, a još je veće pitanje kada će dvorana biti izgrađena i kada će Tehničkoj i Strukovnoj školi konačno biti ispunjeno obećanje staro koliko i ovo stoljeće.

 

IVAN JURJEVIĆ: Nisam razgovarao s Gradom o otkupu zemljišta za školsku dvoranu!

- Travnato igralište "Bagata" je riješeno, to zemljište je Grad otkupio, ali zemljište asfaltiranih igrališta uz stolnotenisku dvoranu, pa i ta dvorana, u vlasništvu je "Lignuma". Vodio se sudski spor oko toga, a Vrhovni i Visoki trgovački sud su potvrdili da je to zemljište "Lignumovo". U posljednjih nekoliko godina nitko iz Grada sa mnom nije razgovarao o otkupu tog zemljišta, izjavio nam je vlasnik "Lignuma" Ivan Jurjević.

21. travanj 2024 23:40