GRADSKE OSNOVNE ŠKOLE OSMISLILE PROJEKT [email protected] Zadarski osnovci će koristiti dron, snimati filmove, raditi na školskim portalima i aplikacijama, saznati više o kreditima i štednji...

GRADSKE OSNOVNE ŠKOLE OSMISLILE PROJEKT INovA@skola

Zadarske osnovne škole želeći povećati pismenost svojih učenika pokrenule su projekt "[email protected]". Od Europskog socijalnog fonda dobile su 1.450.438,32 kune te započele s njegovom provedbom.

Svjesni činjenice da se obrazovanje premjestilo u digitalnu sferu te da je unaprjeđenje pismenosti ključan preduvjet cjeloživotnog učenja, a time i razvoja cjelokupnog društva, Osnovna škola Bartula Kašića zajedno s još tri osnovne zadarske škole (OŠ Zadarski otoci, OŠ Petra Preradovića te OŠ Šime Budinića), preko Ministarstva znanosti i obrazovanja, prijavila je projekt koji se bavi upravo pismenošću.

– Ako pogledamo kakve rezultate naši učenici postižu na međunarodnim testovima pismenosti (čitalačke, digitalne, matematičke, medijske...), vidimo da su to znatno ispodprosječni rezultati – kazala je na predstavljanju voditeljica projekta Vera Šušić iz OŠ Bartula Kašića, želeći time skrenuti pažnju na važnost edukacije, kako učenika tako i onih koji ih educiraju.

U sklopu izvanškolskih aktivnosti "[email protected]škole tijekom 21 mjeseca, točnije do 30. srpnja 2019. godine, 165 zadarskih učenika, kao i stručnjaka u javnim institucijama te odgojno-obrazovni djelatnici proći će predviđene edukacije i radit na pet područja.

Mali istraživači

Posebno su zanimljivi projekti naziva "Ulicama moga grada" i "Turističke razglednice" gdje će učenici postati mali istraživači prošlosti, kopati po knjižnicama i arhivima, a kad prikupe sve potrebne materijale naučit će koristiti dron. Ta bespilotna letjelica poslužit će im da naprave online leksikon zadarskih ulica i aplikaciju za pametni telefon. Snimat će i kratke filmove, fotografirati ulice i znamenitosti te na koncu svoje suvremene videorazglednice i aplikacije ponuditi Turističkoj zajednici grada Zadra.

Ni financijska pismenost nije zanemarena – ona je dio projekta zgodnog naziva "BankoMathInfo" kojem je u cilju učenike osposobiti za stvaran život, za štednju, kartice, uplatnice, kredite, bankomate... "Čitajmo slušajući" je, pak, projekt u kojem će se pisani nastavni materijali suvremenim tehnologijama pretvarati u audiozapis i tako olakšati učenje učenicima s disleksijom. Svaka škola partner pokrenut će i školski list i portal "Kreativni poligon" i na taj način raditi na medijskoj pismenosti učenika.

– Osnovna škola Bartula Kašića nositelj je cjelokupnog projekta, a u njemu uz još tri zadarske škole sudjeluje i Grad Zadar te Sveučilište u Zadru (Odjel za informacijske znanosti). Od Grada očekujemo da nam pomogne u organizaciji aktivnosti, da nas poveže s Turističkom zajednicom kao i ostalim institucijama kojima mogu biti zanimljivi konačni uradci ovog projekta – rekla je na koncu Vera Šušić sa željom da se ove aktivnosti nastave i nakon što projekt završi.

 

KAMO S NOVCEM Ulaganje i u opremu
Ono što je neophodno za provedbu digitalne, čitalačke, medijske, financijske, višejezične i prirodoslovne pismenosti je i oprema u koju će škole usmjeriti dobiveni novac od EU-a. Svaka škola partner tako će dobiti po pet novih računala, pet tableta, digitalne fotoaparate, pet diktafona, čitač zaslona, sintetizator govora za računala i pametne telefone, a dobit će i financijska sredstva za rad zaposlenika zaduženih za provedbu projekta.

Naslovnica 4 kantuna

Najčitanije

PODUZETNIK JEDVA IZVUKAO ŽIVU GLAVU, U BOLNICI NAM JE ISPRIČAO KAKO SU MU BIVŠI SURADNICI UNIŠTILI ŽIVOT "Gađali su me sidrom i gliserom pokušavali spriječiti da izronim, a kada sam konačno došao do zraka, dočekao me repetirani pištolj"

Saša Eles (54), vlasnik ribarskog obrta "Polip" iz Omišlja na otoku Krku nalazi se na odjelu Neurologi...
"Gađali su me sidrom i gliserom pokušavali spriječiti da izronim, a kada sam konačno došao do zraka, dočekao me repetirani pištolj"