StoryEditorOCM
4 kantunaPOLICIJSKA UPRAVA ZADARSKA KREĆE U BORBU S BRZINOM

Uskoro na zadarskim cestama 12 kamera koje će mjeriti brzinu

Piše Ana Franić
12. veljače 2018. - 21:20
policijski_radar5-100715

Iz godinu u godinu broj prometnih nesreća na hrvatskim prometnicama se povećava, a jedan od njihovih najčešćih uzroka je neprilagođena brzina. Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) na razne načine pokušava neopreznim vozačima stati na kraj, a u suradnji s Nacionalnim programom sigurnosti cestovnog prometa već djeluje pilot projekt u Zagrebu, Osijeku, Rijeci, Splitu i Karlovcu gdje su postavljene kamere za nadzor brzine. U Zadarskoj županiji do sada nije postavljena niti jedna kamera za nadzor brzine, ali i to se ubrzo mijenja te se kreće u borbu s brzinom.

- Postavljanje kamera za nadzor brzine u sklopu pilot projekta pokazalo je mnoge pozitivne strane, a glavna od njih je smanjenje broja nesreća na našim prometnicama u kojima je glavni uzrok prevelika brzina. Na području Policijske uprave Zadarske postavit će se nadzorne kamere na najvećem dijelu državne ceste D-8, poznate kao Jadranske magistrale, koja prolazi i kroz našu županiju i to od Starigrada do Draga, objašnjava Elis Žodan, glasnogovornik zadarske policije dodajući kako će biti postavljeno 12 kućišta.

Godinama poznato da je brzina glavni krivac mnogih nesreća, a očekuje se da će se ovim projektom tome stati na kraj.

Koliko Zadrani vole stisnuti papučicu gasa, najbolje pokazuju i rezultati popularne "kobre" - mobilne jedinice prometne policije iz Lučkog koja je nedavno posjetila Zadar i zadarskog presretača.

Tako je snimljen 36-godišnjak kako juri na motociklu Yamaha zadarskom obilaznicom (Ul.Hrvatskog sabora) brzinom od 152 kilometra na sat, a na tom mjestu je ograničenje brzine 50 kilometara na sat. Prebrzo se vozilo i po naseljenim mjestima – u Zemuniku Donjem 32-godišnjak je u svom BMW-u vozio 129 kilometara na sat (ograničenje 50 km), a u mjestu Poljica 36-godišnjak je na mjestu na kojem je brzina ograničenja 50 kilometara na sat u svom Fiatu jurio brzinom od 121 kilometar.

- Postavljanje kamera na području PU Zadarske nije usko vezano uz statističke podatke o prometnim nesrećama već će se više kriterija uzimati u obzir prilikom odabira mjesta postavljanja kamera za nadzor brzine. Nadzirat će se i ulazi u grad, poput Crnog, Murvice i Gaženice gdje smo uočili da vozači vole stisnuti papučicu gasa više nego što je dozvoljeno, govori Žodan.

U procesu nadziranja prometa uz pomoć kamera, postavit će se više "lažnih" uređaja, nego kamera, tako da će policija po potrebi moći premještati kamere, a vozači će više biti na oprezu.

20. travanj 2024 14:51