OBUSTAVLJEN KAZNENI PROGON PROTIV RAVNATELJA "ŠKOLJKICE" Novac za plaće odgojiteljica potrošio za adaptaciju vrtića, pa sud utvrdio da to nije kazneno djelo

OBUSTAVLJEN KAZNENI PROGON PROTIV RAVNATELJA

Županijski sud u Zadru obustavio je kazneni postupak protiv 36-godišnjeg Stipe Brčića, ravnatelja i vlasnika privatnog Dječjeg vrtića „Školjkica“, koji se teretio da je nenamjenski potrošio dio sredstava koja je za bruto plaće odgajateljica subvencionirao Grad Zadar. Tri milijuna kuna koje je dobio od grada Brčić nije, sukladno ugovoru, potrošio za plaće, a nije podmirio ni davanja veća od milijun kuna, zbog čega je, uz vrtić "Školjkicu", kao pravnu osobu, optužen za kazneno djelo zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju. Sud ga je, međutim, oslobodio optužbi nakon što je utvrđeno da imovinsku korist nije pribavio sebi ili nekoj drugoj fizičkoj ili pravnoj osobi, već upravo samom Dječjem vrtiću „Školjkica“.

- Naime, okrivljenik je, kao ravnatelj Dječjeg vrtića „Školjkica“, bio dužan skrbiti upravo o imovinskim interesima tog Dječjeg vrtića, a trošenje njegovih sredstava suprotno namjeni za koju su ta sredstva subvencionirana od strane Grada Zadra, ali u korist Dječjeg vrtića, moglo bi predstavljati počinjenje nekog prekršaja, ili pak povredu građanskopravnog odnosa tog vrtića s Gradom Zadrom, a ne i počinjenje kaznenog djela koje je okrivljenicima stavljeno na teret - navodi se u rješenju Županijskog suda u Zadru.

Žalbu protiv takvog rješenja podnijelo je  zadarsko tužiteljstvo navodeći kako je „sasvim jasno da su optuženici povrijedili dužnost zaštite tuđih prava i interesa. Pojasnili su kako optuženici nisu uplaćivali subvencionirana sredstva Grada Zadra u iznosima bruto plaća odgajateljica, već su onaj dio namijenjen za poreze, prireze i doprinose utrošili u uređenje prostora vrtića, te na taj način ostvarili znatnu protupravnu imovinsku korist i prouzročili odgovarajuću znatnu štetu“. No tu je žalbu Vrhovni sud RH odbio kao neosnovanu.

Inspektori Odjela gospodarskog kriminaliteta Policijske uprave zadarske podnijeli su kaznenu prijavu protiv Brčića 2016.godine nakon što je početkom veljače iste godine prosvjetna inspekcija pronašla niz nepravilnosti u radu ovog vrtića kojeg pohađa oko tisuću djece. Inspekcijom je utvrđeno kako doprinosi na plaće nisu uplaćivani gotovo nijednom u 2015. godini, ali ni godinama ranije. Brčić je manjak novca tada obrazložio preseljenjem dječjeg vrtića u drugi prostor zbog čega su imali velike troškove. Hoće li grad protiv njega pokrenuti postupak jer se nije ponašao sukladno ugovoru tijekom ponedjeljka nismo uspjeli doznati.
Još u veljači 2015. podnijet je zahtjev za predstečajnu nagodbu zbog nepodmirenih obveza u iznosu od dva milijuna i 100 tisuća kuna.

Naslovnica 4 kantuna

Najčitanije

PODUZETNIK JEDVA IZVUKAO ŽIVU GLAVU, U BOLNICI NAM JE ISPRIČAO KAKO SU MU BIVŠI SURADNICI UNIŠTILI ŽIVOT "Gađali su me sidrom i gliserom pokušavali spriječiti da izronim, a kada sam konačno došao do zraka, dočekao me repetirani pištolj"

Saša Eles (54), vlasnik ribarskog obrta "Polip" iz Omišlja na otoku Krku nalazi se na odjelu Neurologi...
"Gađali su me sidrom i gliserom pokušavali spriječiti da izronim, a kada sam konačno došao do zraka, dočekao me repetirani pištolj"