StoryEditorOCM
4 kantunaLONGIN JE LJUT, SLIJEDI LI NOVI DOGOVOR?

Pola općina ne plaća svoj dio u izgradnji Centra za gospodarenje otpadom - "pokriva" ih revolving kredit!

13. veljače 2018. - 23:39
cgo

Na prošlog tjedna održanom zatvorenom kolegiju zadarskog župana, Božidar Longin je, vidno nezadovoljan, grmio o nelogičnostima u financiranju tvrtke "Eko" koja vodi izgradnju Centra za gospodarenje otpadom u Biljanima Donjim. Projekt izgradnje CGO-a je težak 377,3 milijuna kuna, a suvlasnici "Eka" su Zadarska županija s 23, Grad Zadar s 51 i Grad Benkovac s 26 posto, pa je Longin nezadovoljan činjenicom što Županija financira 49 posto potreba "Eka" ili 26 postotaka više od njenog udjela u vlasništvu, dok ostatak od 51 posto pokriva Grad Zadar.

Međutim, ti su omjeri "na snazi" još od osnutka tvrtke 2008. godine kada je procijenjeno da Grad Benkovac, na čijem se području nalazi budući Centar za gospodarenje otpadom, jednostavno nema dovoljno proračunskih sredstava za praćenje svog udjela od 26 posto. Takav se sporazum potom potpisivao svake sljedeće godine, pa se čini logičnim da će, ako želi izmijeniti postotke sufinanciranja, župan Longin morati redefinirati "politički sporazum" sa Zadrom i Benkovcem.

Na taj su način dosada financirani redovno poslovanje tvrtke "Eko" i njene dodatne aktivnosti, kao što su izrada elaborata i potrebnih studija. Kada je riječ o financiranju izgradnje Centra, situacija je još neurednija. Naime, 70 posto sredstava za izgradnju CGO-a dolazi iz Kohezijskog fonda EU, 20 posto pokriva Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a preostalih deset posto trebale bi pokriti općine i gradovi s područja Zadarske i dijela Ličko-senjske županije. Ukupno se radi o 42 jedinice lokalne samouprave, ali su neke od njih (Poličnik, Zemunik, Škabrnja...) odbile potpisati sporazum i sudjelovati u financiranju tih 10 posto sve dok ne dobiju vlasničke udjele u tvrki "Eko".

Ali, broj općina i gradova koji ne plaćaju svoj dio dosadašnjih obveza u izgradnji CGO-a je kudikamo veći: više od pola njih dosada nije platilo.

-Prema Ugovoru s EU i Fondom, koji nama plaćaju svoj udio, mi dalje udio od 10 posto potražujemo od JLS-ova. Do sada smo im uputili dva zahtjev za nadoknadu sredstava. To su za sada mali iznosi, jer su u provedbi trenutno tek dva ugovora, onaj o savjetovanju u odnosima s javnošću i tehnička pomoć. Kad se potpiše glavni ugovor o izgradnji CGO-a, iznosi će naravno biti veći, kažu iz "Eka".

Podaci o neispunjenim obvezama izgledaju ovako: Biograd još nije platio svoj dio od 7.875 kuna iz studenog prošle godine, kao ni Galovac (554 kune), Kolan (500), Kukljica (438), Lišane Ostrovičke (178), Novigrad (1.117),Pakoštane (1.832), Polača (420), Poličnik (1.993), Povljana (438), Preko (2.029), Privlaka (1.546), Ražanac (1.457), Sali (1.546), Stankovci (509), Škabrnja (643), Vir (3.334), Vrsi (1.081), Zemunik (733), te Grad Zadar (37.777).

Zanimljivo, Grad Gospić je u svom proračunu za ovu godinu rezervirao sredstva za gradnju CGO-a u Biljanima Donjim.

 

Revolving kredit za "pokriće" neplatiša

 

Nekoliko općina je odbilo potpisati sporazum o financiranju izgradnje CGO-a jer nemaju vlasničke udjele u tvrtki "Eko", ali financijske obveze ne ispunjavaju ni neke općine koje su taj sporazum potpisale. Kako je riječ o striktno nadziranoj investiciji, jasno je da netko to ipak plaća. Zasada, te troškove pokriva "Eko" i to zahvaljujući odobrenom revolving kreditu od pet milijuna kuna od čega je za te svrhe angažiran jedan milijun. Očito će se i oko ovoga morati postići "politički sporazum" između Grada Zadra, Zadarske županije i općina i gradova.

26. travanj 2024 04:23