StoryEditorOCM
4 kantunaNAJNOVIJA PRESUDA ZADARSKOG SUDA

Jadranko Lisica Jadre pravi vlasnik prostora na Kalelargi, iako to negira i država!

Piše B. S.
14. veljače 2018. - 12:45
jadre3-130218

Sudac Općinskog suda u Zadru Ivica Marinović najnovijim rješenjem od 6.veljače odbio je protutužbu koju je obitelj Ninčević podignula protiv zadarskog poduzetnika Jadranka Lisice tražeći da im se vrati 225 metara četvornih velik prizemni prostor na Kalelargi u kojem se nekada nalazila knjižara "Rad", u vlasništvu beogradske izdavačke tvrtke, a u kojem danas posluje "Benetton".

Sudski spor protiv Lisice, koji je u međuvremenu postao i vlasnik Hotela Bastion, Art hotela Kalelarga, Kavane Art, te kafića Kalelarga, pokrenuli su nasljednici sada pokojnog Zvonka Ninčevića, kojeg je 2006. godine Lisica ovrhom izbacio iz spornog prostora. Iako je Ninčevićeva tvrtka Bayern commerce isti prostor kupila od beogradske izdavačke kuće 1991. godine za 300 tisuća DEM, sudovi su donijeli odluku da je vlasnik Lisica koji je pak isti prostor kupio od sljednika nekadašnjeg IP Rad, IPD Rad 2004. godine za 214 tisuća eura. Utvrđeno je, naime, da zadarski poduzetnik ima jače pravo na vlasništvo, iako se u pravnoj borbi zadnjih godina na strani obitelji nasljednika Zvonka Ninčević,a odnosno Marije Ninčević, Branimira Ninčevića, Tatjane Lučić i Sandi Opačak umiješala i država koju je zastupalo Općinsko državno odvjetništvo u Zadru.

Lisica je, naime, prema njihovim tvrdnjama izgubio pravo raspolaganja s prodanom nekretninom momentom donošenja Uredbe Vlade Republike Hrvatske o zabrani raspolaganja imovinom u vlasništvu pravnih subjekata bivše SFRJ. To izgubljeno pravo, kako su obrazložili, nije vratio, ni ponovno stekao, ni nakon sklapanja ugovora o sukcesiji između Republike Hrvatske i Republike Srbije, pa je stoga, kako su obrazložili, sklopljeni ugovor ništetan. Poslovni prostor je tako "ex lege" prešao u vlasništvo Republike Hrvatska temeljem Uredbe o zabrani raspolaganja i preuzimanja sredstava određenih pravnih osoba na teritoriju Republike Hrvatske.

- Sve i da se ugovor od 11. studenog 2004. kojim je tužitelj Jadranko Lisica od Izdavačkog poduzeća "Rad" iz Beograda kupio predmetni poslovni prostor utvrdi ništavim, to tužiteljima i dalje neće omogućiti ostvarenje bilo kakvih pravnih ili faktičnih zahtjeva u vezi ove nekretnine jer nemaju nikakav pravni temelj na kojemu bi temeljili svoje pretenzije na ovom poslovnom prostoru- naveo je u obrazloženju presuda sudac Ivica Marinović.

Pojasnio je kako je ugovor na kojemu su Ninčevići temeljili posjed utvrđen ništavim, a pored toga im je i odbijen zahtjev za utvrđenje vlasništva, te su naposljetku udaljeni iz posjeda još 2006. godine. Naveo je također i da argumentacija na koju se u parnici pozivala RH kao umješač sama po sebi ne može navesti sud na zaključak koji bi bio drugačiji. Naime, kako je obrazložio, viši sudovi su već nekoliko puta potvrdili da tužitelji nemaju nikakvo pravo na posjed poslovnog prostora, zbog čega je posve jasno da RH onda nema nikakvog pravnog interesa da oni uspiju u ovoj parnici. Pored toga vlasništvo i posjed nisu osporeni njihovim žalbama, osim što su su do provedbe ovršnog postupka bili u posjedu prostora, iako, kako je naveo, nisu dostavili dokaz, a niti naveli činjenice iz kojih bi proizlazilo njihovo pravo na posjed.

15. travanj 2024 01:12